ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στις 5 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο με θέμα τις ανάγκες προσωπικού στο δήμο. Ένα ζήτημα που είχε ζητηθεί επανειλημμένα από τη Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά η δημοτική αρχή κράταγε την στάση “δεν έχουμε πρόβλημα” πχ στους παιδικούς σταθμούς, είτε με αφορμή την έλλειψη προσωπικού άνοιγε την πόρτα του Δήμου σε  εργολάβους, και τους ιδιώτες, όπως έγινε με μέρος των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθαριότητα των χώρων του ΠΑΟΔΗΛ, μέρος του πράσινου,  κλπ.

Όπως αναδείχτηκε από την εισήγηση του Σωματείου των Εργαζομένων η κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και των ΝΠΔΔ λόγω της έλλειψης προσωπικού είναι τραγική.

Η κατάσταση όπως υπογράμμισε η Λαϊκή Συσπείρωση δεν ήρθε από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε είναι θέμα μόνο των χρόνων του μνημονίου. Ξεκίνησε από την δεκαετία του 90 και είχε και έχει στόχο την διάλυση των εργασιακών σχέσεων την ώθηση της ανταποδοτικότητας, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Στρατηγική που υπηρετήθηκε με συνέπεια και συνεχεία από Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στους Δήμους εκτός του ΚΚΕ.

Το 1997 ήρθαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) νομιμοποιώντας τη σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Συνέβαλαν στο τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων και στην επέκταση των ευέλικτων μορφών σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Το 2001 με την αναθεώρηση του Συντάγματος απαγορεύτηκαν οι μετατροπές των εργαζόμενων ορισμένου χρόνου σε αορίστου (άρθρο όπου ψήφισε και ο τότε ΣΥΝ). Ακολούθησε το 2004 ο ν.3250/04 (όπου πάλι στήριξε στη ΚΕΔΕ ο ΣΥΡΙΖΑ), όπου επέκτεινε την μερική απασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο. Ακολουθεί ο νόμος Ραγκούση και το πάγωμα των προσλήψεων το 2010, το Ά΄ μνημόνιο (ν.3833/10) και το Μεσοπρόθεσμο (ν.4093/12), που σφίγγουν πάρα πέρα την στρόφιγγα των προσλήψεων (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις, απαγόρευση των προσλήψεων εργατοτεχνικού προσωπικού, μείωση των συμβασιούχων σωρευτικά 50% για τα έτη 2012-16) μείωση της κρατικής επιχορήγησης των δήμων έως και 62%.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε και καταδίκασε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κινούνται στην γνώριμη αντιλαϊκή ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αποκάλυψε την νέα εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών που εντέλει τους Δήμους να συμμορφωθούν και το 2015 με παραπέρα μείωση και του εκτάκτου προσωπικού, τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι το κράτος θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα ενάντια σε χιλιάδες συμβασιούχους που έχουν κερδίσει στα δικαστήρια το δικαίωμα τους στην δουλειά και χάρις σε αυτούς τους εργαζόμενους μπορούν και λειτουργούν σήμερα πχ παιδικοί σταθμοί, ΚΕΠ στην Πόλη μας. Τις δηλώσεις Βαρουφάκη - Μάνου για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους.

Τέλος κάλεσε δημοτική αρχή και δημοτικό συμβούλιο να αναδείξουν προς την Κυβέρνηση τις μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την λειτουργιά κρίσιμων υπηρεσιών του Δήμου.

Να απαιτηθούν άμεσα πράξεις διορισμού των 59 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 ώστε να πάρει ανάσα Δήμος και εργαζόμενοι, άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων που έχει επιβληθεί με τους μνημονικούς νόμους, την διασφάλιση των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι και των Καθαριστριών στα σχολεία που λήγουν το 2015 με πρώτο βήμα την μετατροπή των συμβάσεων ομηρίας τους.

«Κατανοούμε την κατάσταση της χώρας για αυτό δεν λέμε συλλήβδην ναι σε όλα ….» δήλωσε ο δήμαρχος. «Δήμος και κράτος πρέπει να παρέχουν επιτελικές υπηρεσίες» συνέχισε και «… για αυτό η δημοτική αρχή στηρίζει τις συμπράξεις με τους Ιδιώτες και ζητά μόνιμο προσωπικό μόνο για τις κοινωνικές και ανταποδοτικές υπηρεσίες» !

Επιχειρώντας να προσδιοριστεί «ως αυτοδιοίκητος» και για αυτό «ανεξάρτητος από την κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Κοκοτίνης επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ:
«Οι δήμοι χρειάζονται μια μικρή αποκατάσταση (…) για να έχουμε σταδιακά μια επαναφορά»! Και αφού όπως είπε «… τώρα δεν μπορούν να προσληφτούν» κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να αγωνιστεί για το απώτερο μέλλον, για «μόνιμο προσωπικό στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες»!

Κοκοτίνης – Βαλασόπουλος στις γραμμές του τραίνου της ανταπόδοσης. Ο δημότης είναι αυτός που καλείται να πληρώνει ξανά κα ξανά, κράτος και δήμο!

Η κυβερνώσα αριστερά συναντιέται με την παλιά σοσιαλδημοκρατία .   

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει το πλαίσιο του σωματείου των εργαζομένων του δήμου.

Τονίζει την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων του δήμου, μόνιμων και συμβασιούχων, σε συμμαχία με τους φορείς και τα υπόλοιπα Σωματεία του δήμου.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 

Δημοσίευση 13/03/2015

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.