ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Την Κυριακή 26 Απριλίου, η δημοτική κίνηση “ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη” στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Let’s do it Greece 2015», διοργανώνει μαζί με άλλους συλλόγους και συλλογικότητες της Ηλιούπολης, εκστρατεία καθαρισμού των παραρεμάτιων περιοχών του Ρέματος της Πικροδάφνης στο τμήμα της Ηλιούπολης από τα Κανάρια έως τη Λ. Βουλιαγμένης και καλεί τους δημότες της Ηλιούπολης να συμμετάσχουν ενεργά σ’ αυτήν.

Το ρέμα της Πικροδάφνης αποτελεί ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και χρόνια τώρα η κίνησή μας αγωνίζεται να προβάλλει και να διαφυλάξει την ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική του αξία. Το ρέμα έχει πλούσια φυσική ομορφιά, διαθέτοντας χλωρίδα και πανίδα υδροβιότοπου με ευκαλύπτους, καλαμιές και πικροδάφνες και σπάνια είδη πουλιών και ζώων. Πηγάζει από τον Υμηττό και διασχίζει 4 δήμους (Ηλιούπολη, Αγ. Δημήτριο, Άλιμο και Π. Φάληρο) μέχρι τις εκβολές του στο Έδεμ. Μια όαση πρασίνου που θα μπορούσε να αποτελέσει για τους 240.000 κατοίκους των περιοχών αυτών, ένα χώρο περιπάτου, αναψυχής και επαφής με τη φύση συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση όλων των παραρεμάτιων περιοχών.

Εντούτοις, χρόνια τώρα το ρέμα εγκαταλείπεται και παραμελείται και δυστυχώς συχνά βιάζεται και καταστρέφεται. Στο Δήμο μας, στο πρόσφατο παρελθόν, με το πρόσχημα της κατασκευής  αντιπλημμυρικών έργων, συντελέστηκε η πιο εκτεταμένη καταστροφή του ρέματος αφού 500 μέτρα (από το 700 που βρίσκονται στην Ηλιούπολη) τσιμεντοποιήθηκαν, καταστρέφοντας το οικοσύστημά του και μετατρέποντας τη φυσική κοίτη σε ανοικτό αγωγό. Στο τέλος του 2014, η Δημοτική Αρχή επιχείρησε την ολοκλήρωση της καταστροφής φέρνοντας για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο μελέτη για τη διευθέτηση με ανάλογους τρόπους και της τελευταίας εναπομείνουσας φυσικής κοίτης του ρέματος μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης, μήκους 200 μ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ίδια περίοδο ξεκίνησε η κατασκευή των συλλεκτηρίων αγωγών ομβρίων Σ2 και Σ3 μεταφέροντας νερά στο ρέμα από άλλη λεκάνη απορροής (αυτή των Τραχώνων), χωρίς μάλιστα να έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ρέμα και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις κατάντη περιοχές.   

Η “ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη”, οι συλλογικότητες και οι ενεργοί πολίτες της Ηλιούπολης, αλλά και των Δήμων που διέρχεται το ρέμα θα αντισταθούν. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα για να αποτραπούν αυτά τα σχέδια. Ζητάμε τώρα:

•   Συνολική οριοθέτηση του ρέματος με βάση τη φυσική του και όχι τη διαμορφωμένη με ανθρώπινες παρεμβάσεις κοίτη, όπως άλλωστε απαιτεί και η νομοθεσία για ρέματα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό της Πικροδάφνης.

•   Αποξήλωση των πρώτων 500 μέτρων από μπετόν και αποκατάσταση της φυσικής του κοίτης.

•   Όχι στην καταστροφή των τελευταίων 200 μέτρων. Να μην εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο οι ανάλογες μελέτες.

•   Όχι στην κατασκευή των συλλεκτηρίων αγωγών Σ2 και Σ3 με την παρούσα μορφή τους. Αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για αντιπλημμυρικά έργα που θα παροχετεύουν τα νερά που ξεκινούν από τον Υμηττό στους αρχικούς τους αποδέκτες και όχι στο ρέμα της Πικροδάφνης.

Σημείο και τόπος συνάντησης: Στις 11:00 στην παιδική χαρά στα Κανάρια (οδός Μενελάου)

Το Γραφείο Τύπου

Δημοτική Κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις ανθρώπινη πόλη
Ηρακλείτου 1, Ηλιούπολη, 163 45
Τηλ.: 211.21.39.536 - Fax: 211.21.39.536 
www.iliou-polis.gr - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δημοσίευση 24/04/2015

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.