ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στο πολυνομοσχέδιο Ν 4337/2015 που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή και είναι πλέον νόμος του κράτους και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 13 εμπεριέχονται δύο παράγραφοι (3 και 4) που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων.

Πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 αναφέρεται ότι: «Δεν επιβάλλονται ανταποδοτικά  τέλη καθαριότητας από τους  Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όσους το Ελληνικό  Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ κλπ, έχουν αναθέσει την παροχή υπηρεσίας ή την εκτέλεση έργου με σύμβαση που κυρώνεται από την Βουλή και εφόσον οι παραχωρησιούχοι αναλάβουν με δικά τους μέσα τον τομέα καθαριότητας».

Η αρχική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο ήταν οι συμβαλλόμενες εταιρείες στις οποίες ο κάθε Δήμος έχει αναθέσει παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργου θα μπορούσαν να απαλλαγούν από όλα τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού κλπ). Μετά τις αντιδράσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης ο τελικός νόμος συμπεριέλαβε μόνο την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας.

Ωστόσο με τη προνομιακή αυτή ρύθμιση ανοίγει η κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και πιο συγκεκριμένα:

- Δημιουργείται πρόβλημα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καθώς επίσης και στα τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Παραβιάζεται σαφώς το άρθρο 102 του Συντάγματος που προβλέπει την κατοχυρωμένη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. 

Η Δημοτική μας Κίνηση «Ηλίου-Πόλις Ανθρώπινη Πόλη» εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της με την συγκεκριμένη ρύθμιση και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την κατάργησή της.

Γραφείο Τύπου

Δημοτική Κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις ανθρώπινη πόλη
Ηρακλείτου 1, Ηλιούπολη, 163 45
Τηλ.: 211.21.39.536 - Fax: 211.21.39.536 
www.iliou-polis.gr - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.