ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Την Τρίτη 1-12-2015 στο ξενοδοχείο CARAVEL συγκλήθηκε η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ με βασικό θέμα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ. Είναι σαφές ότι οι οικονομικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ και γενικά των αυτοδιοικητικών φορέων είναι δίκαιες και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μαξιμαλιστικές.

Θυμίζουμε ότι οι περικοπές στους δήμους τα χρόνια των μνημονίων στους ΚΑΠ ανήλθαν σε 60% περίπου ενώ η ΣΑΤΑ μειώθηκε 82%. Δραματικά μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις στις σχολικές  επιτροπές ενώ οι δήμοι επιβαρύνθηκαν με ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος στα έσοδα από ενοίκια ακόμα και από παραχωρήσεις ακινήτων των δήμων.

Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι από τα χρήματα που εξάλλου δικαιούνται. Διαφορετικά θα συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση οι ελάχιστες σχέσεις εργασίας θα μεγεθύνονται με συνέπεια οι υπηρεσίες στους δημότες να χειροτερεύουν. Η απάντηση σε αυτές τις πολιτικές είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των φορέων των ΟΤΑ πάνω απ όλα των εργαζομένων αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Όμως είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από τους δημότες γι αυτές τις διεκδικήσεις των ΟΤΑ.

Θεωρούμε ότι οι μεγάλες αλλαγές που αφορούν τους ΟΤΑ δεν είναι ένα απλό τεχνοκρατικό και οικονομικό πρόβλημα. Για να λυθεί το πρόβλημα απαιτείται κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και λαϊκή υποστήριξη. Όμως αυτές οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές έως τώρα επιβλήθηκαν σε τέτοιο βαθμό πέρα από άλλες αιτίες και διότι  το σημερινό δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης απομάκρυνε τους πολίτες από τις δημοτικές υποθέσεις και τα τοπικά προβλήματα. Ο θεσμικό πλαίσιο ο Καλλικράτης περιέχει ένα σωρό αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις όπως εκλογικός νόμος, λειψή αντιπροσώπευση των παρατάξεων της μειοψηφίας στα θεσμικά όργανα των δήμων, μη ύπαρξη συνοικιακών συμβουλίων με αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Έτσι λοιπόν η κατάργηση του Καλλικράτη που είναι και δέσμευση του κυβερνόντος κόμματος επιβάλλεται να γίνει άμεσα ώστε με δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια και οι πελατειακές σχέσεις. Επίσης, είναι απαραίτητο για τη θεσμική βελτίωση των ΟΤΑ την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους δημότες να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με μόνιμο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και όχι να βασίζονται οι δήμοι σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που δεν προλαβαίνουν καλά καλά να εξειδικευθούν και αποχωρούν.

Η δημοτική μας κίνηση στηρίζει τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των ΟΤΑ και των εργαζόμενων αλλά και για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ ώστε και δημοκρατικό να είναι και αποτελεσματική αντιγραφειοκρατική διοίκηση να ασκείται ώστε η κοινωνική προσφορά προς τους δημότες να αυξηθεί.
Εν τέλει δηλώνουμε στήριξη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της ΠΟΕ ΟΤΑ αλλά και των ίδιων των δήμων στα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα που διεκδικούν.

Στηρίζουμε την απεργία στις 3-12-2015 και το κλείσιμο των δήμων.

Γραφείο Τύπου

Δημοτική Κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις ανθρώπινη πόλη
Ηρακλείτου 1, Ηλιούπολη, 163 45
Τηλ.: 211.21.39.536 - Fax: 211.21.39.536 
www.iliou-polis.gr - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.