Το νέο σύστημα για τις αποδείξεις και τις «ισοσκελισμένες» φορολογικές δηλώσεις, θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2012 και θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 -και όχι για τα εισοδήματα του 2011 όπως ειπώθηκε αρχικά- διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, κίνηση που ερμηνεύεται ως αναδίπλωση μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε για το θέμα.
Για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν το 2012, θα απαιτείται η συγκέντρωση αποδείξεων αξίας 25% επί του δηλωθέντος εισοδήματος με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου.
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του παραπάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%, προβλέπεται ακόμη στον εφαρμοστικό.
Ενδεικτική της αναστάτωσης που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου (χθες Τρίτη) ήταν η σειρά διευκρινιστικών και καθησυχαστικών δηλώσεων από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και η έκδοση νέας ανακοίνωσης από τον υπουργό Οικονομικών.
Ειδικότερα το παράδειγμα που έφερε ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να εξηγήσει πώς το μέτρο για συλλογή αποδείξεων θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, άφηνε περιθώρια ερμηνείας ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα χρειάζεται συλλογή αποδείξεων αξίας ίσης με το 50% ή και παραπάνω του δηλωθέντος εισοδήματος.
Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα κυβερνητικά στελέχη από το πρωί να προβαίνουν σε καθησυχαστικές δηλώσεις τονίζοντας ότι πρόκειται για λανθασμένη ερμηνεία των λεγομένων του υπουργού.
Οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους, που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να αποφύγουν το πέναλτι του 10% επί της διαφοράς, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.
Ο ίδιος τόνισε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα χρειάζεται κάθε φορολογούμενος θα οριστικοποιηθεί στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.
«Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος» τόνισε σχετικά.
Ακολούθησε και νέα ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, στην οποία επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων».
Εξηγώντας το σκεπτικό του νέου φορολογικού συστήματος ο υπουργός διευκρίνισε ότι το σύνολο του ετήσιου εισοδήματος που ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται θα πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά.
Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση «αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).
» Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).
«Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα».
Τι θα ισχύει με τις αποδείξεις από το 2012
Παρέχοντας διευκρινίσεις για τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται για τις αποδείξεις και όπως προαναφέρθηκε θα ισχύσει για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν καταρχάς ότι «η νέα ρύθμιση για τις αποδείξεις, όπως θα ενταχθεί στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, θα λειτουργήσει ως μηχανισμός εξυγίανσης και δικαιοσύνης».
»Το αυθαίρετο αμάλγαμα ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα και σεναρίων γύρω από πιθανές ρυθμίσεις δεν έχει καμία σχέση με την απλότητα και την καθαρότητα των νέων κανόνων, που έχουν ως στόχο να σταματήσουν να επιβαρύνονται φορολογικά μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».
Ακόμη εξηγούν ότι το διαθέσιμο εισόδημα και όχι το συνολικό προ φόρων εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη για το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν και να υποβάλουν στην εφορία οι φορολογούμενοι.
Πρόκειται για το εισόδημα που προκύπτει αφού αφαιρεθεί ο φόρος εισοδήματος και κάποιο εύλογο ποσό για το οποίο δεν είναι δυνατή η συλλογή παραστατικών, λένε κύκλοι του υπουργείου.
Επαναλαμβάνεται ότι, όπως έκανε γνωστό με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, στις αποδείξεις που θα πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι και οι οποίες θα συνδέονται με το τμήμα του εισοδήματος που καταναλώνουν δεν θα περιλαμβάνονται μόνο αυτές που ισχύουν σήμερα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, αλλά και άλλες κατηγορίες δαπανών όπως οι λογαριασμοί ρεύματος και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, για φυσικό αέριο, οι δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές υπηρεσίες, ταξίδια κά.
Το υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος που θα πρέπει να τεκμηριώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι αυτό των αποταμιεύσεων τους. Δηλαδή θα πρέπει να δηλώνουν υποχρεωτικά πλέον με τη φορολογική τους δήλωση τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, μετοχές, ακίνητα, ομόλογα και άλλους τίτλους που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του έτους.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να θεσπίσει νέο έντυπο το οποίο θα υποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση. Σ’ αυτό οι φορολογούμενοι θα καταγράφουν τις καταθέσεις και τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δημιουργήσει - όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες - μια ευρεία βάση δεδομένα η οποία με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος διασταυρώσεων δαπανών και εισοδημάτων θα μπορεί να εντοπίζει τη φοροδιαφυγή.
Δημοσίευση 28/09/2011
[readon1 url="http://www.in.gr/"]Πηγή: in.gr[/readon1]