ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο

Φθηνές αθρόες απολύσεις με ταυτόχρονη διάλυση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και απάνθρωπα όρια συνταξιοδότησης επιλέγει το Υπουργείο Εργασίας για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας με τους δανειστές της.

Ειδικότερα, σε αλλαγές στα όρια απολύσεων, στο χρόνο προειδοποίησης, τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης αλλά και το ύψος της αμοιβής των νέων έως 25 ετών, προχωρά το υπουργείο Εργασίας με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Μεταξύ άλλων, για τις επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων το ποσοστό αυξάνεται από το 2% στο 5%.

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή αποφεύχθηκε η περικοπή του ύψους των αποζημιώσεων, οι οποίες όμως θα επανεξεταστούν τον επόμενο χρόνο.

Εκτός από το Προεδρικό διάταγμα, που «βάζει φωτιά» στην κοινωνική συνοχή το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε:

α) Δύο υπουργικές αποφάσεις (θα δημοσιευθούν μέσα σε 10 ημέρες στο ΦΕΚ) για τις αμοιβές κάτω του βασικού μισθού και την κατάργηση της Διαιτησίας.

β) Δύο νομοσχέδια για τις συντάξεις. Ένα από τον Α. Λοβέρδο και ακολούθως το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και μεταξύ ανδρών και γυναικών (δημοσίων υπαλλήλων).

Κλειδώνει το πρωί το ασφαλιστικό

Τουλάχιστον σαράντα χρόνια θα πρέπει να δουλεύει κάποιος για να πάρει σύνταξη-εάν αντέξει βιολογικά-και να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος εργασίας.

«Μάχη» γίνεται ετούτες τις ώρες για την αναγνώριση 4-5 πλασματικών χρόνων εργασίας, τα οποία, όμως, για να ενσωματωθούν στον εργασιακό βίο θα πρέπει να εξαγοραστούν.

Αιτία πολέμου δηλώνει η ΓΣΕΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρό της, Γιάννη Παναγόπουλο, να προαναγγέλλει, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, την προσφυγή της συνομοσπονδίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, που χαρακτήρισε απαράδεκτο και αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας.

«Το περιεχόμενο του ΠΔ, ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί. Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά και το επιστρέφουμε στον αποστολέα του ως επιεικώς απαράδεκτο», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ κατέστησε σαφές ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ, από την πλευρά του, απεύθυνε πρόσκληση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης να αποφασίσουν νέα πανελλαδική απεργία για τις 23 Ιουνίου.

Τι προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

  • Αυξάνεται στο 5% το όριο απολύσεων ανά μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 150 άτομα αρκεί ο αριθμός αυτός να μην υπερβαίνει το 30% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.
  • Οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 150 άτομα μπορούν να απολύουν έως και 6 υπαλλήλους ανά μήνα ενώ παραμένει ελεύθερος ο αριθμός των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 υπαλλήλους.
  • Όσον αφορά το ύψος της αποζημίωσης, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου.
  • Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.
  • Η αποζημίωση θα καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις αρκεί η κάθε δόση να μην είναι μικρότερη από το άθροισμα δυο μισθών.
  • Για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


Διαβάστε όλο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Δημοσίευση 16/06/2010

[readon1 url="http://www.zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.