ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την υποβολή των δηλώσεων εκατομμυρίων φορολογουμένων (φυσικά πρόσωπα) μέσω της ηλεκτρονικής πύλης Taxisnet. Μέσω ίντερνετ, περισσότεροι από 6.000.000 φορολογούμενοι θα υποβάλουν από αύριο τις δηλώσεις τους με καταληκτική προθεσμία την 30ή Ιουνίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.


Κατά πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών, το σύστημα θα έπρεπε να είναι σε πλήρη εφαρμογή από τον Φεβρουάριο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε παρατείνοντας την αγωνία των φορολογουμένων.

Όσοι διαθέτουν παλιούς κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet (ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών) θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και φέτος, ενώ όσοι δεν έχουν θα πρέπει να τους προμηθευτούν από την Εφορία.

Παράλληλα, θα δηλώνουν στους ειδικούς πίνακες και τα ακίνητα που κατέχουν, για να υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά του 2012 αλλά και ο ενιαίος φόρος του 2014.

Κάθε μήνα μέσα στο καλοκαίρι θα πληρώνουν και όσοι κάνουν ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Οι σχετικές οδηγίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Παράλληλα, θα αποστέλλονται ραβασάκια για πληρωμή επιπλέον χαρατσιών:

- Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013 θα πληρώνουν κάθε δίμηνο 5.000.000 νοικοκυριά, μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Ιούνιο. Το χαράτσι του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012, αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

- Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011 θα έρθει τον Ιούνιο για περίπου 500.000 φορολογουμένους οι οποίοι είχαν το 2011 κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως 2%, ενώ η πληρωμή του θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις.

- Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2012 θα πληρωθεί τον Ιούλιο από όσους κατείχαν την 1-1-12 ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί επίσης με συντελεστές από 0,2% έως 2% και η πληρωμή θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις

- Τέλη του έτους, από Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, θα πληρώνουν σε 4 δόσεις και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013 οι περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Κλίμακα για τον υπολογισμό φόρου εισοδήματος

Στην κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή περιλαμβάνει για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο.Προσοχή στο έντυπο E1

Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα την επιβάρυνση εάν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή. 

• Στον πίνακα 9 θα πρέπει να αναγράψουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους - κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Έτσι, θα διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και παρέχεται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο.

Οι φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά και το νέο έντυπο Ε21, προκειμένου να εισπράξουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα (κυμαίνονται από 13,33 έως 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος) και τα νέα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα, τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί μετά το τρίτο. Σε αυτό θα πρέπει να δηλώνεται η ηλικία του παιδιού, το εάν είναι φοιτητής/-ρια ή όχι, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ. Οι νέοι ηλικίας 18 ετών θα υποχρεωθούν να λάβουν από την Εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον είναι προστατευόμενα μέλη.

• Στον κωδικό 659-660 θα δηλωθεί φέτος για πρώτη φορά το σύνολο των εισοδημάτων, ακόμη και εισοδήματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς (τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, υπεραξίες ακινήτων, παροχές κ.ά.). Η δήλωση των σχετικών στοιχείων συνεπάγεται ότι θα υπολογίζονται στον καθορισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4%, ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος).

• Στον πίνακα 8 του νέου Ε1 υπάρχουν οι κωδικοί 333 και 334, όπου θα δηλωθεί το ποσό που παρακρατήθηκε για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από μισθωτούς και συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του 2012. Αν δεν συμπληρωθούν, ο φορολογούμενος, εφόσον το εισόδημά του υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, θα πληρώσει δεύτερη φορά την εν λόγω εισφορά.

• Ο κωδικός 027-028 του πίνακα 2 θα πρέπει να συμπληρωθεί από φορολογουμένους άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1951, ώστε να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.

• Τον κωδικό 019-020 στον πίνακα 2 θα συμπληρώσουν φορολογούμενοι μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών που έχουν έναν εργοδότη, αλλά και όσοι έχουν έως τρεις εργοδότες αλλά το 75% των εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η συμπλήρωση του κωδικού είναι απαραίτητη προκειμένου να επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, αντί 650 ευρώ που ισχύει για τους επιτηδευματίες.

• Στον πίνακα 6 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών. Αυτές εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

• Στον πίνακα 4Ε και στον νέο κωδικό 177 όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά θα πρέπει να το δηλώσουν. Αυτοί θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

• Στον πίνακα 5 του Ε1, στο σκέλος των τεκμηρίων και συγκεκριμένα στους κωδικούς 205 και 206 οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τους αριθμούς παροχής ρεύματος της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ και δεν θα πληρώσουν το ΕΕΤΑ.

Τεκμήρια διαβίωσης

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρων για τεκμαρτά ή δηλωθέντα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012, ενώ μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν θα καταβάλουν και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Τα τεκμήρια διαβίωσης εφεξής θα είναι ο βασικός τρόπος φορολόγησης (πολλών) επιτηδευματιών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Πρέπει να τονιστεί πως με τις διατάξεις για τα τεκμήρια και τις αποδείξεις πολλοί από τους 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενους με εισόδημα χαμηλότερο του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ θα υποχρεωθούν τελικά να καταβάλουν φόρο.

Οι αποδείξεις

Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν στην Εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ, αλλά και να συλλέξουν για του χρόνου αποδείξεις αξίας ίσης επίσης με το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους (με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ). Το 25% του εισοδήματος υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού εισοδήματος μεταξύ αυτού που δηλώνει ο φορολογούμενος και αυτού που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Αν ένας φορολογούμενος δηλώσει ετήσιο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, αλλά το τεκμαρτό εισόδημα είναι 25.000 ευρώ, τότε η αξία των αποδείξεων θα υπολογισθεί με βάση το δεύτερο (25.000 ευρώ).

Αν δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, οι φορολογούμενοι απειλούνται με ποινή φόρου 10% επί της διαφοράς.

Στα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβληθούν φέτος με τη δήλωση, ώστε να αναγνωριστούν οι φοροαπαλλαγές και να υπάρξει έκπτωση 10% από τον φόρο, περιλαμβάνεται η δαπάνη ενοικίου, οι δαπάνες για τόκους, οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες για δωρεές, οι δαπάνες για διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλον και οι δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου.

 

Δημοσίευση 19/05/2013

[readon1 url="http://www.zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.