ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο

Με εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αποσύρθηκε η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους, μετά τη σωρεία αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίησή της.

 

Ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή στη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι θα έρθει σύντομα συνολική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης φέρεται ενοχλημένος από την κίνηση του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου να δημοσιοποίησει την εγκύκλιο χωρίς να τον ενημερώσει και έχει ζητήσει από τον υφυπουργό να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την κίνηση αυτή.

Δεν αποκλείεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδεχόμενο ο κ. Ντόλιος να υποβάλει την παραίτησή του.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο - δόλωμα για τους ημιυπαίθριους. Αναγκάστηκαν να το κάνουν. Προφανώς κατάλαβαν την πολιτική απάτη που διέπραξαν.  Περιμένουμε να δούμε αν περισσεύει πλέον η πολιτική ευθιξία.»

Σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφέρεται ότι οι αντιφάσεις των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για το τι πραγματικά ισχύει για τις επιβαρύνσεις των ημιυπαίθριων, αλλά και η θεατρική απόσυρση της αμφιλεγόμενης εγκυκλίου, το μόνο που πετυχαίνει είναι να μεγαλώνει τη σύγχυση που προκαλεί η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία.

Το θέμα με την εγκύκλιο

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, που αναρτήθηκε στο site του υπουργείου και υπογράφεται από τον υφυπουργό Γ.Ντόλιο, προβλέπει ότι παραμένει στους δήμους η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των ανταποδοτικών τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας), σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης (ημιυπαίθριοι).

Η εγκύκλιος αυτή αφορά 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των ακινήτων τους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νόμο 3843/2010, απάλλασσε τους ενδιαφερόμενους από κάθε δημοτικό τέλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ντόλιου, οι ημιυπαίθριοι, ανοικτοί και κλειστοί, ανεξάρτητα αν έχουν αλλάξει χρήση ή όχι, χαρακτηρίζονται στεγασμένοι χώροι και επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδότησης).

Προβλέπονται, επίσης, πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους και έτσι τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να τους επιβάλλουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί.

Με αφορμή το αλαλούμ που είχε δημιουργηθεί η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Ο πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στο κράτος, γιατί του λέει ψέματα και τον κοροϊδεύει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης.

Πρόκειται για το «απόλυτο πολιτικό λάθος· ο κόσμος έπρεπε να γνωρίζει» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Στρ.Παραδιάς.

 

Δημοσίευση 17/02/2011

[readon1 url="http://in.gr"]Πηγή: in.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.