ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου εφ'όλης της ύλης των Οικολόγων Πράσινων.


  • Η συμμετοχή των Οικολόγων  Πράσινων στις αυτοδιοικητικές εκλογές
  • Το ετήσιο συνέδριο των ΟΠ 11-13 Ιουνίου
  • Η υπεράσπιση του σιδηροδρόμου
  • Ο ένας χρόνος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Κρίσιμες πολιτικές διεργασίες για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου, στα νέα τους γραφεία στην Πλατεία Ελευθερίας 14 (Πλ. Κουμουνδούρου). Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου ήταν οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και η διοργάνωση του ετήσιου συνέδριου του κόμματος Παρασκευή 11 έως Κυριακή 13 Ιουνίου. Βασικό θέμα του συνεδρίου θα αποτελέσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η συμμετοχή των ΟΠ σ’ αυτές.

Στη συνέντευξη οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσίασαν τους βασικούς άξονες των επιλογών τους για τη δημιουργία αυτοδιοικητικών σχημάτων, οικολογικά προσανατολισμένων. Ειδικά για την περιφέρεια της Αττικής έχουν ήδη επιλέξει το μέλος τους Κ. Διάκο για να ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ανοικτής σε περαιτέρω κοινωνικές συνεργασίες. Στη ίδια συνέντευξη οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσίασαν, στο πλαίσιο των θέσεων τους για την κρίση, τις «κόκκινες γραμμές» τους για το τρένο, μια και θεωρούν ότι η εξυγίανση του ΟΣΕ δεν μπορεί να σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας. Στη συνέντευξη, επίσης, έγινε σύντομη αναφορά στο έργο του Μ. Τρεμόπουλου για τον ένα χρόνο παρουσίας των ΟΠ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τις εξελίξεις στην πολιτική μάχη των Πράσινων για αλλαγές στις βασικές κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σχολιάζοντας την πολιτική και οικονομική συγκυρία, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ιωάννα Κοντούλη δήλωσε:

«Oι  Ο.Π. οφείλουν να γίνουν δύναμη κοινωνικής χειραφέτησης και διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών και όχι να ανοίξουν το παράθυρο για επικίνδυνες μορφές λαϊκισμού. Οι Ο.Π. έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η κρίση είναι ταυτόχρονα οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική. Η βίαιη συρρίκνωση των εισοδημάτων χωρίς ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης και εξόδου από την κρίση, οδηγεί την οικονομία σε κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης. Η Ευρώπη των Πράσινων κινείται σε διαμετρικά αντίθετη τροχιά από εκείνη της Κομισιόν και των εθνικών κυβερνήσεων. Η Νέα Πράσινη Συμφωνία (Green New Deal) που προτείνουμε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αποτελεί μια ελπιδοφόρα προοπτική διεξόδου από την κρίση που δεν στηρίζεται σε εθνοκεντρικές ή νεοφιλελεύθερες αρχές»....

.....«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση για ριζικές αλλαγές συνείδησης και για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με κύριους άξονες την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών. Ακόμη,  θα πρέπει να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών ως αντίδοτο στις απώλειες αγοραστικής δύναμης, αλλά και ως αδιαπραγμάτευτη αξία για το μέλλον. Τέλος, οφείλουμε να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη ως κινητήρια δύναμη ενός ισχυρού τομέα Κοινωνικής Οικονομίας, τη διαμόρφωση βιώσιμων μοντέλων παραγωγής, κατανάλωσης και κατανομής του πλούτου, την ισότιμη συμμετοχή της χώρας σε ένα αειφορικό σχέδιο για την Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι Ο.Π. θα απευθυνθούμε στην κοινωνία με τις προγραμματικές μας προτάσεις και θα επιδιώξουμε να συσπειρώσουμε  ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις γύρω από τον κοινό στόχο της  πράσινης προοπτικής. Θα επιδιώξουμε: -ευρύτερες συνεργασίες με βάση προγραμματικές συμφωνίες -όχι προνομιακές σχέσεις σε κεντρικό επίπεδο με ένα κόμμα  -δήμους πρότυπα πράσινης πολιτικής  -πράσινους συνδυασμούς σε όλες τις περιφερειακές εκλογές ή συνεργασίες με κέντρο  πράσινες προτάσεις.

Ο Ευρωβουλευτής Μιχ. Τρεμόπουλος, αναφερόμενος στις σχέσεις και τις συνεργασίες των Ο.Π. δήλωσε:

«Η κρίση φέρνει τεκτονικούς σεισμούς σε όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά άλλων κομμάτων, παρακολουθούμε όμως τις εξελίξεις και μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε ανοικτό το διάλογο. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε να διευρυνθεί η απήχηση των πράσινων προτάσεων και να τους δοθεί η δυνατότητα να δοκιμαστούν και στην πράξη, σε τοπικό επίπεδο. Οι συνεργασίες που επιδιώκουμε στηρίζονται σε τοπικές προγραμματικές συμφωνίες με πράσινη οπτική, οδηγούν σε δημιουργία ή στήριξη αυτόνομων δημοτικών ή περιφερειακών σχημάτων και αποκλείουν λογικές κεντρικών υποδείξεων και αποκλειστικών συμμάχων».

Για τα θέματα της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΕ ανέφερε:

Η Ευρώπη αποτελεί για μας ένα σημαντικό πεδίο όπου δίνονται μάχες για αλλαγή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων τις οποίες προωθούν η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις. Πολλά θα κριθούν από τη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» ως συνέχεια της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Οι Πράσινοι έχουν καταθέσει τη μόνη ολοκληρωμένη αντιπρόταση απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Κομισιόν, συνασπίζοντας γύρω τους σοσιαλιστές και άλλες πολιτικές δυνάμεις και επιζητώντας τη στήριξη και της Αριστεράς, ώστε να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία που θα δεσμεύσει συνολικά την ευρωπαϊκή πολιτική σε αλλαγή κατευθύνσεων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και τη χώρα μας. Από την πλευρά μας είναι λογικό να συγκλίνουμε περισσότερο με δυνάμεις που αναγνωρίζουν τη σημασία τέτοιων ευρωπαϊκών μαχών».

Αναφερόμενος στην κρίση και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αλλά και την απαξίωση του τρένου στη χώρα μας, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου Ι. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε:

«Διατηρούμε την αντίθεσή μας στην εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στη χώρα μας, ρίχνοντας το βάρος μας στη χάραξη «κόκκινων γραμμών» για την κοινωνία και το περιβάλλον, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, τη διατήρηση της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, την επείγουσα προώθηση εκτεταμένων επενδύσεων για πράσινη στροφή της οικονομίας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους μέσα από συλλογικά αγαθά.

Στο πλαίσιο αυτό η υπεράσπιση του σιδηροδρομικού δικτύου, που μεγάλο μέρος του απειλείται με άμεσο κλείσιμο, αποτελεί για μας επείγουσα προτεραιότητα. Σε καιρούς κρίσης οι εναλλακτικές λύσεις στο ΙΧ δεν αποτελούν   πολυτέλεια αλλά αναγκαία διέξοδο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αναδιοργάνωση χωρίς περικοπή δικτύου, σε συνεργασία με άλλο ευρωπαϊκό δημόσιο σιδηρόδρομο, και για δυνατότητες να επενδύσουν σε τοπικές γραμμές οι περιφέρειες και τα ΚΤΕΛ. Η κυβέρνηση οφείλει να πάψει να κρύβεται πίσω από το Δ.Ν.Τ. και τις ευθύνες των προκατόχων της, και να προχωρήσει σε εξυγίανση του ΟΣΕ με σχεδιασμό για αύξηση του μεταφορικού του έργου και των εσόδων του».

Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου των Ο.Π. Ορέστης Κολοκούρης κατέληξε:

Με αυτούς τους προβληματισμούς προχωρoύμε στο συνέδριο με κύρια θεματολογία την Πολιτική Συγκυρία μέσα στις συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης που ζούμε, την Στρατηγική στις αυτό-διοικητικές εκλογές και την επεξεργασία ενός Τοπικού και περιφερειακού Πράσινου Προγράμματος με βασικούς άξονες πέρα τα ζητήματα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητα την πράσινη στροφή στην οικονομία και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την άμεση και συμμετοχική δημοκρατία και το δημόσιο  έλεγχο της κοινωνίας. Η αποκεντρωμένη φάση του συνεδρίου με τις περιφερειακές συνδιασκέψεις έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές περιφέρειες έχουμε καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα για την Αττική αποφασίστηκε η αυτόνομη παρουσία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, πράσινου σχήματος στις Περιφερειακές Εκλογές και προτείνει για υποψήφιο περιφερειάρχη του σχήματος τον Κώστα Διάκο, δικηγόρο Περιβάλλοντος και συντονιστή της Θεματική Ομάδας Αυτοδιοίκησης.


To Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Πλατ. Ελευθερίας 14, 10553, τηλ. 210.3306303, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Πλάτωνος 1 & Εγνατία 54631, τηλ. 2310. 269780, fax 2310.421196

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.