ΔΗΜΟΣ
Κειμενο

Η καθαριότητα ήταν η πρώτη ανάγκη, που κατά προτεραιότητα κλήθηκε να φροντίσει η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πράγματι, μετά από μεγάλη περίοδο απραξίας, η πόλη άρχισε να βλέπει συντονισμένες επιχειρήσεις προσωπικού και ειδικών μηχανημάτων, παρουσία του Δημάρχου και Αντιδημάρχων. Μια δράση ιδιαίτερα συμβολική, που έδειχνε ότι η πόλη θα καθαρίσει και θα διατηρείται καθαρή, με μέθοδο και σύστημα.

Παράλληλα έβαλε σε εφαρμογή το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας και προχώρησε σε σημαντικά μέτρα, όπως:

  • Τη στελέχωση και την ενίσχυσή της σε θέσεις κλειδιά, με εσωτερικές μετακινήσεις ικανών και έμπειρων υπαλλήλων.
  • Το σχεδιασμό των αναγκών του προσωπικού και κυρίως οδηγών, για να αποφευχθούν τα παλιά προβλήματα ανοργανωσιάς και έλλειψης προσωπικού, εξαιτίας μεταθέσεων ή συνταξιοδοτήσεων.
  • Την πρόβλεψη προϋπολογισμού, χρηματοδότησης και τον προγραμματισμό αγοράς μηχανημάτων (πχ φορτωτή, τεμαχιστή κλαδιών, κλπ).
  • Την βελτίωση της κατάστασης των οχημάτων καθαριότητας, για να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα και να αποδίδουν το μέγιστο δυνατό.
  • Την επίσπευση διαγωνισμών για την επισκευή και συντήρηση κάδων, υπέργειων και υπόγειων.

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να μην καταφύγει στην εύκολη «λύση» της επίρριψης ευθυνών στους ίδιους τους κατοίκους, για την απαράδεκτη συσσώρευση ογκωδών, μπαζών και ιδιωτικών κλαδεμάτων σε πολλά σημεία της πόλης, παρότι ρητά ορίζεται στο Άρθρο 8 του ισχύοντος Κανονισμού Καθαριότητας.

Με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντός της, για βελτίωση της εικόνας της πόλης, προτίμησε να ακολουθήσει την αθόρυβη και επίπονη προσπάθεια της Ανασυγκρότησης της Υπηρεσίας, για την μόνιμη λύση του προβλήματος.

Πρώτη προτεραιότητα ήταν η βελτίωση και η σταθεροποίηση της απόδοσης της Υπηρεσίας, αμέσως μετά η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των κατοίκων και στο τέλος ο συστηματικός έλεγχος, η επίπληξη αρχικά και στη συνέχεια η επιβολή προστίμων.

- Από τις αρχές του 2020 ήδη ξεκίνησε πιλοτικά στην αρχή και σταδιακά εδραιώνεται το 3ο πρόγραμμα αποκομιδής Ανακύκλωσης, που την βελτιώνει κατά 50%.

- Από 10/2/2020 εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα αποκομιδής κλαδιών-ογκωδών ενός από τους 5 τομείς της πόλης ανά ημέρα, με συντονισμένη επιχείρηση οχήματος «πρέσας» και μικρού φορτηγού «εξπρές» για τα ογκώδη και οχήματος «αρπάγης», φορτωτή και φορτηγού για την συλλογή κλαδεμάτων.

Συγκεκριμένα θα εξυπηρετούνται οι παρακάτω περιοχές:

Δευτέρα: Αγία Μαύρα-Αστυνομικά
Τρίτη: Πολυκλαδικά-ΟΤΕ
Τετάρτη: Τυπογραφικά-Άγιος Κωνσταντίνος
Πέμπτη: Αγία Μαρίνα 1 (Πλ. Ανεξαρτησίας και 2 (Κοιμητήριο)
Παρασκευή: Κεντρική Ηλιούπολη
Το Σαββατοκύριακο θα συλλέγονται τυχόν εναπομένοντα υλικά.

- Τοποθετήθηκαν ήδη, ανοιχτές σκάφες, αρχικά στα πρώτα 3 από τα σημεία παράνομης απόρριψης ογκωδών και μπαζών της πόλης, ενώ σταδιακά θα καλυφθούν όλα. (Κοιμητήριο οδ. Μανιακίου, Πολυκλαδικά Εθν. Μακαρίου και Ζολώτα και Πικροδάφνη οδ. Λαγκαδίων & Τζαβέλα).

ανοιχτές σκάφες

- Παραλαμβάνονται σύντομα και τοποθετούνται 150 νέοι μπλε κάδοι, που θα πυκνώσουν κατά 25% το δίκτυο Ανακύκλωσης και λίγο αργότερα κίτρινοι κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού σε σχολεία της πόλης.

- Δίνεται προτεραιότητα στην αύξηση του ποσοστού Ανακύκλωσης, αφού ο Δήμος μας έχει ποσοστό ανακύκλωσης μόνο 5%, έναντι περίπου 15% του μέσου όρου των Δήμων της χώρας, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στο περιβάλλον και στα Οικονομικά του Δήμου.

- Στο Α’ Εξάμηνο του 2020 επίσης ξεκινάει η εγκατάσταση των πρώτων καφέ κάδων συλλογής και η αποκομιδή των οργανικών αποβλήτων τους, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ.

- Έγινε η τελική επεξεργασία του Νέου Κανονισμού Καθαριότητας και σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση.

- Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της επικοινωνιακής εξόρμησης για την εξοικείωση των κατοίκων στην καταγραφή αιτημάτων μέσω της εφαρμογής “FixMyCity” και του 5ψήφιου αριθμού “15377”.

- Θα ακολουθήσει η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στην Καθαριότητα και την Ανακύκλωση, ώστε ο καθένας να έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις ευθύνες του.

Όλοι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια αυτή και να τηρούμε τους κανόνες του Κανονισμού Καθαριότητας, οι δημοτικοί υπάλληλοι να συμβάλλουν με την υπεύθυνη εργασία τους και οι επαγγελματίες της πόλης να ακολουθούν πιστά τους κανόνες Ανακύκλωσης των συσκευασιών τους.

Έτσι η πόλη μας θα ξαναγίνει καθαρή και σύγχρονη.

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Πρασίνου
Δήμου Ηλιούπολης
Γιάννης Αντζινάς

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.