ΔΗΜΟΣ
Κειμενο

Το σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα της παράνομης απόθεσης σε κοινόχρηστους χώρους, μπάζων και ογκωδών αντικειμένων – από ιδιώτες και επαγγελματίες – κλήθηκε από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή να επιλύσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο συχνός καθαρισμός των χώρων, η περίφραξή τους όπως στην Εθν. Μακαρίου και Ζολώτα-Κωτσόβολο και την οδό Μανιακίου, η τοποθέτηση ενημερωτικών αποτρεπτικών πανό και η συχνή εποπτεία τους, υπήρξαν μέτρα που λειτούργησαν, περιόρισαν το κακό και οδήγησαν στον εντοπισμό ασυνείδητων, κυρίως επαγγελματιών, που μηνύθηκαν από τον Δήμο.

Σε πολλές περιπτώσεις, με την καταγγελία περιοίκων και την άμεση επέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν παραβάτες, που υποχρεώθηκαν στην – με δικά τους έξοδα – επανασυλλογή και απομάκρυνση των ογκωδών τους και έλαβαν αυστηρή σύσταση. Μέχρι τώρα έχουν ακόμη εντοπιστεί πολλοί και σε δεκάδες έχουν επιβληθεί πρόστιμα από 600 έως 1.200 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχουν υποβληθεί 13 μηνύσεις κατά ιδιωτών και επαγγελματιών, που εκκρεμούν ήδη στην Δικαιοσύνη.

Η εβδομαδιαία περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων από τους πέντε τομείς της πόλης λειτουργεί, ενώ μετά από μεθοδικό σχεδιασμό, υλοποιείται προγραμματισμένα η προμήθεια νέων απαραίτητων ειδικών οχημάτων, με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πηγής χρηματοδότησης. Η συγκεκριμένη υπηρεσία βρίσκεται σε στάδιο ανασχεδιασμού και αλλαγών, που σύντομα θα ανακοινωθούν, ώστε να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και να αντιμετωπιστούν οι συχνές τεχνικές βλάβες και ζημιές, σε σχέση με την περιορισμένη δυνατότητα ταχείας επισκευής του συνόλου τους.

Είναι γεγονός ότι ο δημοτικός στόλος των χρησιμοποιούμενων οχημάτων, είναι απαρχαιωμένος, ωστόσο γενικά πρέπει να τονιστεί, ότι έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση της επιχειρησιακής δράσης και αποτελεσματικότητάς τους, όπου κλήθηκαν προγραμματισμένα ή και έκτακτα να αντιμετωπίσουν περιστατικά και αυτό κυρίως χάρη στις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού.

Ακόμα, εκτυπώθηκαν και μοιράστηκαν, σε χιλιάδες αντίτυπα, ενημερωτικά έντυπα, που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, για τον ορθό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί πρωταρχικός στόχος του Δήμου ήταν και παραμένει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να περιοριστεί αυτοβούλως η ανεξέλεγκτη απόθεση ογκωδών απορριμμάτων και να προηγείται συνεννόηση με την υπηρεσία καθαρισμού, για την γρήγορη αποκομιδή τους. Η διαδικασία ενημέρωσης του κοινού θα συνεχιστεί πιο εντατικά.

Με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, κάθε πολίτης που προβαίνει σε οικοδομικές εργασίες κατασκευής ή ανακαίνισης, υποχρεούται να ενοικιάσει κάδο ή κάδους, για την αποκομιδή των οικοδομικών αποβλήτων του, ενώ προβλέπονται και συγκεκριμένες χρηματικές ποινές για την ανεξέλεγκτη απόθεση αυτών σε κοινόχρηστους χώρους. Ωστόσο, από τη στιγμή που εντοπίζονται μπάζα ή ογκώδη, αυτόματα το πρόβλημα μετατρέπεται σε καθήκον του Δήμου να αποκαταστήσει την καθαριότητα και την εικόνα της πόλης.

Σημαντική πολιτική απόφαση επίλυσης του προβλήματος, μετά από σοβαρή επεξεργασία και εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, είναι η υλοποίηση σύμβασης με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων και Ογκωδών στερεών αποβλήτων που προωθεί ο Δήμος Ηλιούπολης. Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης είναι φορείς εγκεκριμένοι από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης-ΕΟΑΝ, εποπτεύονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας-ΥΠΕΝ και αναλαμβάνουν την προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση και την εν γένει αξιοποίηση και διάθεση των Α.Ε.Κ.Κ.

Σύμφωνα με την σύμβαση, τα ΑΕΚΚ θα περισυλλέγονται από την πόλη, με οχήματα και προσωπικό του Δήμου, θα μεταφέρονται στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της πόλης και θα μεταφορτώνονται σε μεγαλύτερο δημοτικό όχημα, που θα τα μεταφέρει-παραδίδει στις εγκαταστάσεις του αναδόχου, για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους. Η χρηματική εισφορά που θα καταβάλλει ο Δήμος στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης είναι καθορισμένη από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

Ο Δήμος Ηλιούπολης, που καλείται να διαχειριστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις τα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων-ΑΕΚΚ, που εκ των πραγμάτων καθημερινά προκύπτουν, δεν διαθέτει κατάλληλο αδειοδοτημένο σύστημα διαλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης των υλικών αυτών, ούτε επίσης και η Περιφέρεια Αττικής και η σύμβαση με αδειοδοτημένο σύστημα προκύπτει ως η μοναδική σύγχρονη και σύννομη λύση, που υλοποιούν πολλοί Δήμοι της χώρας.

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν ενταθεί οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις και ειδικά οχήματα επιχειρούν σε όλη την πόλη συλλέγοντας από εκατοντάδες σημεία κάθε εβδομάδα, καταγεγραμμένα από τους επόπτες καθαριότητας και από παρεμβάσεις συμπολιτών, μεγάλες ποσότητες ογκωδών και μπάζων, που είχαν εναποτεθεί.

Οι συμπολίτες μας μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια αυτή, ενημερώνοντας την υπηρεσία καθαριότητας στο 2109933200, έγκαιρα και πάντα πριν βγάλουν στο δρόμο τα ογκώδη αντικείμενα, που δεν χρειάζονται πια, ώστε να διευκολύνεται ο προγραμματισμός και η αποκομιδή τους με τον κατά το δυνατόν καλύτερο και ταχύτερο τρόπο.

Με προγραμματισμό και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής και τις απουσίες προσωπικού λόγω θερινών αδειών, συνεχίζεται, με συνέπεια και επιμονή, η καθημερινή προσπάθεια όλων, υπηρεσιακών, αιρετών και συνεργατών, ώστε να διατηρείται η Ηλιούπολη καθαρή και φροντισμένη.

Αποστόλης Στασινόπουλος
Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων,
Ανακύκλωσης, Κυκλικής Οικονομίας & Αδέσποτων Ζώων

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.