ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Χειμώνας 2015, Έναρξη 2 Νοεμβρίου 2015
Ο Δήμος Ηλιούπολης, ύστερα από τη μεγάλη ανταπόκριση των συμπολιτών μας, συνεχίζει και φέτος το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», με νέους κύκλους μαθημάτων, σε τομείς όπως η Τέχνη, η Ιστορία, η Φιλοσοφία, η Φιλολογία, η Λογοτεχνία.

Για μια ακόμα χρονιά, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων θα προσφέρουν ανιδιοτελώς τον επιστημονικό τους λόγο σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως γνωστικού επιπέδου, με στόχο να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη και η συζήτηση σε καίρια κοινωνικά ζητήματα.

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Δήμου να προσφέρει δυνατότητες πρόσβασης σε όλους σε όλους τους πολίτες στα πολιτιστικά αγαθά, δημιουργώντας διαρκώς νέες κοιτίδες δια βίου μάθησης.  

Φέτος το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ηλιούπολης ξεκινάει με οχτώ μαθήματα για τις εικαστικές τέχνες και την ιστορία τους τα οποία θα διδάξει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης με τα εξής θέματα:

1.  Τέχνη και τρέλα, 2/11/15:  Από τον Pontormo στον Van Gogh και από τον Γιαννούλη Χαλεπά στο Διαμαντή Διαμαντόπουλο.

2.  Τέχνη και έρωτας 9/11/15:  Η επιθυμία, η ηδονή, το πένθος (Από τις Κόρες της Ακρόπολης στις Mayas του Goya και από τα νυμφίδια του Klimt και του  Schiele στις νύφες και τους ναύτες του Τσαρούχη.

3.  Τέχνη και επανάσταση 16/11/15:  Από τις προπαγανδιστικές εικόνες του 1789 ως την ανατροπή των εικόνων το 1917 και από το Νεοκλασικισμό ως τη Ρώσικη Πρωτοπορία. (Σχόλιο για το πως τα ιδιοφυή πειράματα ιδιοφυώς αποτυγχάνουν).

4.  Τέχνη και μηχανή 23/11/15:  Όσα συμβαίνουν πέρα και πίσω από τη ζωγραφική. Από το Da Vinci στο Duchamp και από τον Takis στο Κουνέλλη μέσω  Calder και Broodthaers.

5.  Η αρχιτεκτονική ως  τέχνη A 30/11/15:  Σύντομη εισαγωγή στην ιστορία των κτισμάτων. (Από τον Παρθενώνα στην Αγία Σοφία και από την Παναγία των Παρισίων στο Πύργο του  Eiffel  και τους ουρανοξύστες του Mies van de Rohe).

6.  Η αρχιτεκτονική ως  τέχνη B 7/12/15:  Η συνέχεια και το τέλος. 

7.  Θησαυροφυλάκια τέχνης Α 14/12/15:  Το Λούβρο και το Πράδο, μια περιδιάβαση.

8.  Θησαυροφυλάκια τέχνης Β 21/12/15 (στο Μουσείο):  Τα Μουσεία του Βερολίνου, ένα οδοιπορικό.

Σημείωση: Ο Μάνος Στεφανίδης θα ξεναγήσει το κοινό των μαθημάτων στην έκθεση “Κόκκινο” στο Δημοτικό Θέατρο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και θα γίνονται κάθε Δευτέρα 7 μ.μ. με 9 μ.μ. στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης.

Το πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων 2015-2016 θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες με αναλυτικό έντυπο.

Εγγραφές δεν θα γίνουν, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με αριθμούς που θα δίνονται στην είσοδο, μία ώρα πριν την έναρξη του μαθήματος.

Η είσοδος σε όλα τα μαθήματα θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Ηλιούπολης, τηλ. 210 9970125  & 210 9970128 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ilioupoli.gr  .

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.