ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Στο κυνήγι της μικρότερης ουράς βρίσκονται οι πολίτες προκειμένου να εκδώσουν προσωποποιημένες «έξυπνες» κάρτες, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης δηλώνει ότι εντός του Νοεμβρίου θα λυθούν όλα τα προβλήματα και το θέμα θα κλείσει.

Ωστόσο οι συνεχείς δηλώσεις και ανακοινώσεις αντί να ξεμπλέκουν το κουβάρι δημιουργούν όλο και περισσότερες ανησυχίες. Εκεί που μια αρρυθμία λύνεται, πολλαπλά ζητήματα βγαίνουν στην επιφάνεια. «Το Βήμα της Κυριακής» επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα.

1. Υπάρχει διαθέσιμο ηλεκτρονικό εισιτήριο μιας διαδρομής; Από πότε καταργείται το χάρτινο εισιτήριο;
Από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα προμηθεύουν το κοινό και με εισιτήριο αξίας 1,40 ευρώ. Αργότερα, θα δοθεί δυνατότητα έκδοσης και μεμονωμένου μειωμένου εισιτηρίου 0,60 ευρώ για τους μη τακτικούς χρήστες των ΜΜΜ. Το χάρτινο εισιτήριο καταργείται πλήρως στις 15 Νοεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία όσοι έχουν χάρτινα εισιτήρια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Η δυνατότητα ανταλλαγής χάρτινων με ηλεκτρονικά εισιτήρια μετά το πέρας αυτού του χρονικού ορίου εξετάζεται.

2. Είναι επαναφορτιζόμενο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο;
Εκτός από τις ηλεκτρονικές κάρτες, επαναφορτίζεται και το ATHENA.TICKET μέσω των αυτόματων μηχανημάτων στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, καθώς και σε ορισμένες - κεντρικές για την ώρα - στάσεις της ΟΣΥ. Το πολλαπλό εισιτήριο φορτίζεται με το σύνολο των διαθέσιμων κομίστρων, δηλαδή μιας διαδρομής (1,40 ευρώ - από τη Δευτέρα), ημερήσιο (4,50 ευρώ), 5 διαδρομών (7 ευρώ), 5ήμερο (9 ευρώ), 10+1 διαδρομών (14 ευρώ), 3ήμερο τουριστικό (22 ευρώ), καθώς και τα εισιτήρια αεροδρομίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 4,5 ευρώ. Για την αγορά ομαδικών εισιτηρίων εκδίδεται για τον καθένα δικό του εισιτήριο, αλλά επιβάλλεται να ταξιδεύουν όλοι μαζί.

3. Ως πότε ισχύουν οι χάρτινες μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών;
Η ισχύς των χάρτινων καρτών του Οκτωβρίου έχει παραταθεί ως και τη 15η Νοεμβρίου 2017. Ως τότε θα πρέπει να αντικατασταθούν με προσωποποιημένες «έξυπνες» κάρτες είτε στα ειδικά εκδοτήρια (ΤΕΚ) είτε με την κατάθεση ανοιχτού φακέλου. Οσοι έχουν καταθέσει μεν ανοιχτό φάκελο αλλά δεν έχουν παραλάβει ταχυδρομικώς την κάρτα ως την παραπάνω ημερομηνία θα πρέπει να μετακινηθούν αγοράζοντας ηλεκτρονικό εισιτήριο. Απαιτούνται κατά μέσο όρο 4 ημέρες για την αποστολή της προσωποποιημένης ATHENA.CARD.

4. Μετά τη 15η Νοεμβρίου θα εκδίδονται προσωποποιημένες «έξυπνες» κάρτες;
Ναι, αυτό που παύει στα μέσα Νοεμβρίου είναι η ισχύς της χάρτινης κάρτας με κουπόνι Οκτωβρίου.

5. Πώς θα μετακινούνται από 15 Νοεμβρίου οι κάτοχοι των υπόλοιπων χάρτινων καρτών, οι άνεργοι, τα ΑμεΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες;
Οι χάρτινες τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες δεν ακυρώνονται. Η απόφαση για την αντικατάστασή τους θα εκδοθεί με την ομαλοποίηση της κατάστασης, ως τότε οι κάτοχοί τους μετακινούνται κανονικά. Επίσης, ΑμεΑ, άνεργοι και άλλες ειδικές κατηγορίες (π.χ., σώματα ασφαλείας) θα μετακινούνται όπως μέχρι σήμερα, με την επίδειξη των σχετικών εγγράφων. Με τη σταδιακή ενεργοποίηση των πυλών, οι παραπάνω κατηγορίες θα διέρχονται από πύλες που θα παραμένουν ανοιχτές.

6 Ποια είναι η διαδικασία του ανοιχτού φακέλου;
Στην εναλλακτική διαδικασία για την αποφυγή της αναμονής, οι κάτοχοι μηνιαίας χάρτινης κάρτας μπορούν να καταθέσουν ανοιχτό φάκελο Α4 μέσα στον οποίο θα έχουν τοποθετήσει φωτοτυπία της υπάρχουσας κάρτας με το κουπόνι έτους 2017, φωτοτυπία εγγράφου πιστοποίησης του ΑΜΚΑ, πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου/ταυτότητας και το εκτυπωμένο QR Code που εκδίδεται από το www.athenacard.gr. Οι φοιτητές θα πρέπει ακόμη να συμπεριλάβουν φωτοτυπία ισχύουσας ακαδημαϊκής ταυτότητας. Η διαδικασία αφορά και στους άνω των 65 ετών. Στο εξωτερικό του φακέλου θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία αποστολής και αυτός κατατίθεται σε όλα τα εκδοτήρια των σταθμών μετρό και τρένου. Το αντίτιμο δεν καταβάλλεται επί τόπου, αλλά φορτίζεται μετά την παραλαβή.

7. Μπορώ να εκδώσω διαδικτυακά την προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα;
Αν και «έξυπνο» το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας δεν γίνεται διαδικτυακά. Αν και αυτό προβλεπόταν στον σχεδιασμό του ΟΑΣΑ, ετέθησαν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Υστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας αρχής, καθιερώθηκε η αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκδοτήρια. Ανάμεσα στο υπουργείο και στην ΑΠΔΠΧ ανταλλάχθηκαν «πυρά» τις τελευταίες ημέρες για την ερμηνεία της εν λόγω απόφασης. Παράθυρο για ενεργοποίηση της διαδικασίας ανοίγει η επαναφορά του αιτήματος από τον ΟΑΣΑ προς την Αρχή για διευκρινίσεις επί της αρχικής του πρότασης.

8. Πώς φορτίζεται και πώς ενεργοποιείται η ATHENA.CARD;
Η προσωποποιημένη ATHENA.CARD φορτίζεται στα αυτόματα μηχανήματα που βρίσκονται σε όλους τους σταθμούς μετρό, ηλεκτρικού, τραμ και στα εκδοτήρια της ΟΣΥ, καθώς και στο www.athenacard.gr. Η φόρτιση γίνεται με όλα τα προϊόντα κομίστρου κανονικής ή μειωμένης αξίας - συμπεριλαμβανομένων και αυτών του αεροδρομίου - αλλά και με χρηματική αξία ως 50 ευρώ. Η ενεργοποίηση της κάρτας γίνεται με την πρώτη επικύρωση, ως αποτέλεσμα, π.χ., το μηνιαίο κόμιστρο ισχύει για 30 ημέρες, οποτεδήποτε κι αν ενεργοποιηθεί.

9. Μπορώ να φορτίσω την ATHENA.CARD μου με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα;
Προσώρας τα αυτόματα μηχανήματα δεν δέχονται κάρτες, όπως δεν δέχονται και χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Φόρτιση με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα διατίθεται στο www.athenacard.gr. Εκτιμάται ότι ως το τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθούν σταδιακά τα ειδικά μηχανήματα POS με τα οποία έχουν ήδη εφοδιαστεί περί τα 200 περίπτερα και σημεία πώλησης, ενώ θα διατεθούν ακόμα 400.

10. Σκανάρω το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή κάρτα και στην επιβίβαση και στην αποβίβαση;
Στους σταθμούς που διαθέτουν ηλεκτρονικές πύλες (ακόμα και τώρα που δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία) επικυρώνουμε στην είσοδο και στην έξοδο, αλλιώς δεν θα ανοίγουν οι πύλες. Σε λεωφορεία και τρόλεϊ μόνο στην επιβίβαση. Επίσης, το «έξυπνο» σύστημα του ATHENA.TICKET εξασφαλίζει ότι όσες φορές κι αν επικυρώσουμε εντός 90 λεπτών χρεώνεται μόνο ένα εισιτήριο (1,40/0,60 ευρώ), όπως ισχύει και σήμερα. Στην οθόνη του επικυρωτικού εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος για τη λήξη του.

11. Πότε «κλείνουν» οι πύλες στους σταθμούς;
Εντός του Νοεμβρίου θα αρχίσει το σταδιακό κλείσιμο των ηλεκτρονικών πυλών. Για τις κατηγορίες επιβατών που αναφέρθηκαν παραπάνω θα διατηρηθούν ανοιχτές πύλες.

Πηγή: in.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.