ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Kύριε Δήμαρχε,
Προκειμένου να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς σ' αυτά που γράφουμε και ισχυριζόμαστε, αλλά και για να μας καταλαβαίνουν και οι αναγνώστες, που δεν έχουν εντρυφήσει στο θέμα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

    • Το πάρκο της οδού Τζαβέλλα για το οποίο μιλάμε, είναι το μπαζωμένο ρέμα της Πικροδάφνης. Από πάνω τα δέντρα και από κάτω το ρέμα. Τόσο απλό. Δεν είναι δημοτικός χώρος. Για το ρέμα της Πικροδάφνης το ΣΤΕ, στην πρόσφατη απόφασή του με αρ. 1915/2017, αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε σχεδιασμός και επέμβαση, χωρίς να προηγηθεί οριοθέτησή του και δη ενιαία (για όλο το μήκος του ρέματος, ανάντη και κατάντη της λεωφόρου Βουλιαγμένης). Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η οριοθέτηση της Πικροδάφνης είναι ακόμη ανοιχτή και δεν έχει ολοκληρωθεί, επομένως δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση σ' αυτό.

    • Η υποχρέωση της εταιρείας που κατασκεύασε τα αντιπλημμυρικά έγκειται στην αποκατάσταση του πάρκου και όχι στην καταστροφή του. Αυτό σημαίνει ότι φυτεύεις στα σημεία που έκοψες, για να αποκατασταθεί ΚΑΠΟΤΕ το πράσινο που στέρησες από την πόλη. Δεν κόβεις κι άλλα 19 δέντρα. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ!

    • Είμασταν ενάντια στα αντιπλημμυρικά έργα για δύο σημαντικότατους λόγους:

Ο πρώτος λόγος αφορά το σχεδιασμό της διαδρομής των αντιπλημμυρικών που εγκρίνατε, αποψιλώνοντας πάρκα, κόβοντας δέντρα 30-50 χρόνων και θα κόβατε κι άλλα 17, με άδεια καταφανώς "παράνομη", η οποία ακυρώθηκε εν μια νυκτί μετά από παρέμβασή μας! Γνωρίζουμε όλοι, μάλλον όσοι θέλουμε απ' ότι φαίνεται, ότι τα δέντρα είναι το δεύτερο αντιπλημμυρικό μέσο της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι, όταν θέλεις να θωρακίσεις μια πόλη από την πλημμύρα, κρατάς και διατηρείς με τον καλύτερο τρόπο όσα όπλα σου χάρισε η φύση και φύτεψαν οι προηγούμενοι, δηλαδή το ποτάμι και τα δέντρα και μετά κατασκευάζεις αντιπλημμυρικά...

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι, όταν αποφασίσατε να μεταφέρετε νερά από τους Τράχωνες στην Πικροδάφνη, εγκρίθηκε και ξεκίνησε το έργο, δεν είχε γίνει νέα υδρολογική μελέτη που να το λαμβάνει υπ' όψιν της! Πως μπορείς να μεταφέρεις νερά από άλλο ρέμα χωρίς να υπολογίσεις αν το δικό σου θα αντέξει κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, με παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις? Πως μπορεί κάποιος, χωρίς νέους υδραυλικούς υπολογισμούς να σιγουρευτεί ότι δε θα δημιουργηθεί υδραυλικό άλμα στη Τζαβέλλα, στο σημείο που η Πικροδάφνη μετατρέπεται σε κλειστό οχετό για να διασχίσει τη Βουλιαγμένης, όταν σε παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις θα κατεβάζουν νερά και τα δύο ποτάμια? Και η Πικροδάφνη και οι Τράχωνες?

Για μας, τα αντιπλημμυρικά έργα, πρέπει να βοηθούν και να συμπληρώνουν το έργο της φύσης και όχι να την αγνοούν καταστρέφοντάς τη, διότι αυτό το πληρώνουμε κάποια στιγμή πολύ ακριβά και έχουμε, δυστυχώς, πρόσφατη, νωπή εμπειρία...

    • Τα δέντρα που κόπηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους γερά δέντρα (μπορείτε να δείτε φωτογραφίες των κομμένων κορμών ΕΔΩ) και μάλιστα λεύκες, που είναι κατ' εξοχήν υδρόφιλα και κατάλληλα να απορροφούν νερό. Επιπλέον, τα φροντίζεις όταν αρρωστήσουν, τα υποστυλώνεις όταν γέρνουν, τα συντηρείς και δεν τα καταστρέφεις. Μπορείς να σώσεις αρκετά δέντρα, αν το θελήσεις. Δεν πετάς στον Καιάδα τους ασθενείς και ηλικιωμένους...

    • Το πάρκο της Τζαβέλλα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της πόλης και του ρου της Πικροδάφνης. Στο χαμηλότερο σημείο που χάραξε ο δρόμος του νερού, που μπαζώθηκε πιο πάνω (πάρκο Ναυαρίνου, Καλαβρύτων) αλλά εκείνο, επειδή θυμάται πάντα το δρόμο του, τον ακολουθεί πιστά. Αφού τον μπαζώσαμε λοιπόν, χρειάζονται πολλά δέντρα για να καταπίνουν τα νερά και να αποστραγγίζουν τη γη, για να προστατεύουν τους κατοίκους από τα επιφανειακά όμβρια ύδατα. Αντ' αυτού κόψατε 42 λεύκες στην πλατεία Βεάκη το 2012 (100 μέτρα απόσταση από τη Τζαβέλλα), 17 δέντρα (σύμφωνα με την άδεια) στη Τζαβέλλα το 2014, 19 δέντρα στη Τζαβέλλα το 2017, πάμπολλα δέντρα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, δέντρα στην πλατεία Φλέμινγκ και πρόσφατα στην Παραθύρα....

Αποψιλώνετε συστηματικά το δρόμο του νερού, μας εκθέτετε ανεπανόρθωτα στους κινδύνους της πλημμύρας, των ρύπων, της ηχορύπανσης, του καύσωνα....Τα αντιπλημμυρικά δε λύνουν όλα τα προβλήματα και όχι στο μέγιστο βαθμό που έχει ανάγκη η πόλη μας, κάθε πόλη.

    • Ο χώρος που λειτουργούσε και θέλετε να ξαναλειτουργήσει η παιδική χαρά δεν είναι δημοτικός, είναι το ρέμα, το ίδιο το ποτάμι. Ποιος πιστοποίησε αυτό το χώρο ως κατάλληλο για να παίζουν τα παιδιά, τη στιγμή που δεν είναι δημοτικός, δεν ολοκληρώθηκε η οριοθέτηση της Πικροδάφνης, γειτνιάζει με υπερτοπική λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, εκθέτοντας τα παιδιά σε ρύπους και ηχορύπανση, κυρίως τώρα που την αποψιλώσατε και είναι μπαζωμένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται? Αν υπάρχει υπογεγραμμένη τέτοια πιστοποίηση, ζητάμε οπωσδήποτε αντίγραφό της.

Εν κατακλείδι, αυτό που ζητούσαμε, ζητάμε και θα ζητάμε από κάθε αρχή, τοπικής, εθνικής και υπερεθνικής εμβέλειας, είναι να αξιοποιεί στο έπακρο κάθε πόρο που διαθέτουμε, φυσικό και οικονομικό, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις σύγχρονες πόλεις, με το μικρότερο κόστος. Όσα βιώνουμε στην οικονομία μας τα τελευταία χρόνια και όσους χάσαμε στις πλημμύρες, τουλάχιστον της τελευταίας τριετίας, ας μας γίνουν μάθημα, για να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και απόφασης, προτεραιότητες!

Η προστασία της Ζωής και της Υγείας των κατοίκων μιας πόλης πρέπει να είναι πάντα οι πρώτοι στόχοι στην ιεράρχηση των αναγκών της.

Κι.Π.Η.-  Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη  
Τ.:2109730215 • K.:6944683652
F.: 2118005508, 2109718162
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.http://www.kipi.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.