ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Πως και πόσο ενοχλούνται από ένα υγιές δέντρο στο πεζοδρόμιο του Δήμου Ηλιούπολης πολλοί τοπικοί μας άρχοντες, όταν αυτό βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του υπαίθριου χώρου ενός καταστήματος, που θα έπρεπε να είναι πρασιά και πεζοδρόμιο αλλά έχει γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα!

Πως τα τραπεζοκαθίσματα, που εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων δεν ενοχλούν τη Δημοτική Αρχή, αλλά ενοχλείται από το δέντρο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη της καφετέριας να κάνει πλήρη κατάληψη και εκμετάλλευση του πεζοδρομίου…

Το δέντρο αυτό, λεύκα αργυρόφυλλη, βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο άνοιγμα που αφήνει η τεντοκατασκευή, που κλείνει την πρασιά και το μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομίου του ακινήτου επί της οδού Ανεξαρτησίας 8, στην Ηλιούπολη …

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1.    Μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη του καταστήματος επί της οδού Ανεξαρτησίας 8, στην Ηλιούπολη, για κοπή του δέντρου ‘λόγω επικινδυνότητας πτώσης και καταστροφής του πεζοδρομίου’!!! το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηλιούπολης, στις 14/2/18.

2.    Η γεωπόνος του Δήμου στην Τεχνική της Έκθεση εισηγήθηκε την κοπή του δέντρου, με την αιτιολογία οτι η λεύκα δεν έχει κλαδιά (μετά από συνεχείς κλαδεύσεις), με αποτέλεσμα η κόμη του δέντρου να αναπτύσσεται σε μεγάλο ύψος, οπότε μειώνεται η σταθερότητα του δέντρου και καθίσταται επικίνδυνο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες……

3.    Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Γ. Χατζηδάκης, Δ. Καλαντίδης, Ι. Αντζινάς, Ε. Ψυρρόπουλος, Κ. Παπδόπουλος, Μ. Κουρής), στις 14/2/18 ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ, υπέρ της κοπής του δέντρου και της αντικατάστασής του!!! Όταν ζήτησα (Ευαγγελία Δημητρίου) από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αντζινά και την αρμόδια γεωπόνο κ. Κατσορίδα να ξαναδούν το θέμα γιατί το δέντρο είναι υγιέστατο, μπορεί να υποστηλωθεί αν νομίζουν οτι υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους διερχόμενους κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες και οτι αυτό που ενοχλεί πραγματικά είναι η επέκταση της επιχείρισης στο πεζοδρόμιο, ήταν ανένδοτοι.

4.    Το θέμα αυτό είχε μπει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου με αριθμό 46, για να ζητηθεί η έγκριση της κοπής. Όταν το απόγευμα της ίδιας μέρας πήγα στο Δ.Σ. και ζήτησα από τον Πρόεδρο να μιλήσω, δείχνοντάς του τις εύγλωττες φωτογραφίες, μου είπε οτι το θέμα είχε αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη και δεν θα συζητηθεί!

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ την απόφαση αυτή στο τμήμα έκδοσης αδειών δόμησης του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να μη δοθεί η απαιτούμενη άδεια (νόμος 4495_2017.- ΑΡΘΡΟ 29ζ), επισυνάπτοντας φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει τους πραγματικούς και οφθαλμοφανείς λόγους της απόφασης αυτής !

Τα δέντρα είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύουν την πόλη από πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων είναι και η πλημμύρα. Ιδιαίτερα η λεύκα είναι κατ’ εξοχήν υδρόφιλο δέντρο, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε αντιπλημμυρική ασπίδα για την πόλη! Κυρίως όταν αφήνεται και επαρκής χώρος με χώμα γύρω από τις ρίζες, τα νερά της βροχής απορροφώνται πολύ γρήγορα από τις ρίζες του δέντρου και το χώμα.

Τα πεζοδρόμια είναι επίσης δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, που πρέπει να διευκολύνουν την κυκλοφορία στην πόλη. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καρατομεί τα δέντρα με τόση ευκολία, να επιτρέπει την κατάληψη των πεζοδρομίων σε τέτοιο βαθμό που να εμποδίζεται η κυκλοφορία των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τα διαχειρίζεται σαν προσωπικό του περιουσιακό στοιχείο.

Απόφαση κοπής δέντρου στην Ηλιούπολη

Κι.Π.Η.-  Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη  
Τ.:2109730215 • K.:6944683652
F.: 2118005508, 2109718162
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.http://www.kipi.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.