ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ η υγεία και οι ζωές μας απειλούνται ευθέως από τις εγκληματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η δημοτική αρχή της πόλης μας περί άλλων τυρβάζει. Επιλέγει να αυτοθαυμάζεται για πρακτικές αυτονόητες (που και αυτές δεν υλοποιούνται όπως θα έπρεπε) όπως η αποκομιδή σκουπιδιών και ο καθαρισμός του πρασίνου, αυταπατώμενη ότι τέτοιες κούφιες κινήσεις αρκούν για να συγκαλύψουν την παντελή απουσία μέτρων προστασίας και στήριξης των κατοίκων απέναντι στα δεινά της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής.

Ως άλλοι “κονκισταδόροι” μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια στους “ιθαγενείς”, ευελπιστώντας να χαλιναγωγήσουν την οργή που σιγοβράζει ενάντια στις πολιτικές της αρρώστιας, της φτώχειας και του κρατικού αυταρχισμού.

Πράγματι, σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργαζόμενων Δήμου Ηλιούπολης, η φειδωλή παροχή ειδών ατομικής προστασίας, η μη διενέργεια τεστ, η εναλλαγή εργαζόμενων από το ένα πόστο στο άλλο και η υποστελέχωση οδήγησαν στο να νοσήσουν από κορονοϊό εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στους παιδικούς σταθμούς, στο δημαρχείο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η δημοτική αρχή Χατζιδάκη, επιμένει να αγνοεί τα αιτήματα των εργαζομένων στην Μονάδα προστασίας Ηλικιωμένων "Ταβιθά", οι οποίοι κάνουν λόγο για εξοντωτικές κυλιόμενες βάρδιες, απουσία μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και για τους συνεπακόλουθους κινδύνους που αυτές οι συνθήκες εργασίας εγείρουν για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων, όσο και των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.

Είναι προφανές πώς η δημοτική αρχή έχει μπει στον αυτόματο πιλότο όλο αυτό το διάστημα, και αγνοεί εσκεμμένα τα δίκαια αιτήματα λαού κι εργαζόμενων για αξιοπρεπείς όρους ζωής και εργασίας. Όχι μόνο σπατάλησε κρίσιμο χρόνο μεταξύ των δύο εξάρσεων της πανδημίας, αλλά έφτασε στο σημείο να ενθαρρύνει ανοιχτά την τιμωρία ανθρώπων που παλεύουν να επιβιώσουν σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Για του λόγου το αληθές, μέσω του «πληροφοριοδότη» αντιδημάρχου της, φόρτωσε πρόστιμα σε κατοίκους κι εμπόρους στη λαϊκή της Αγίας Μαρίνας, δείχνοντας έμπρακτα ότι το μόνο της μέλημα είναι να διατυμπανίζει την ατομική ευθύνη και να στοχοποιεί απλούς ανθρώπους του μόχθου. Οι ατομικές φιλοδοξίες του κάθε δημοτικού παράγοντα, φαίνεται να βαραίνουν πολύ περισσότερο για τη δημοτική αρχή από την ανασφάλεια που γεννά η διαχείριση της πανδημίας. Απολύσεις, αναστολές εργασίας, κλειστά μαγαζιά και ανεργία, φαντάζουν ανούσια ζητήματα για τους προνομιούχους εγκάθετους της διοίκησης του δήμου.

Η αλαζονική απόσταση της δημοτικής αρχής από τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων, είναι εμφανής και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ζήτημα της τηλε-εκπαίδευσης. Ενώ εκπαιδευτικοί, μαθητές και  γονείς δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αναπληρωθούν τα μορφωτικά κενά και να διασωθεί οτιδήποτε από την πρότερη κοινωνικοποίηση της δια ζώσης διδασκαλίας, η δημοτική αρχή συνεχίζει τον αντιλαϊκό της αυτοθαυμασμό, μοιράζοντας τάμπλετ σε κάποιους που κανείς δεν ξέρει. Αγνοεί επιδεικτικά τις καταγγελίες συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της πόλης, αλλά και διευθυντών σχολείων οι οποίοι τονίζουν ότι η παροχή τους δεν γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά με βάση αδιαφανείς διαδικασίες με άρωμα εκλογικών διευκολύνσεων.

Δε θα μπορούσαμε ακόμη να μη σχολιάσουμε την επίθεση του αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής στην υπόθεση της αλληλεγγύης στην ηλικιωμένη στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Συγκινητική υπήρξε η προσπάθεια που κατέβαλαν γυναίκες και άντρες της γειτονιάς για να στηρίξουν την γιαγιά με το καμένο σπίτι. Είναι η εικόνα του μέλλοντος που θέλουμε, ένα μέλλον  αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων.

Η απραξία της δημοτικής αρχής δεν μας κάνει εντύπωση. Ας μη γελιόμαστε, δεν περιμέναμε κάποια διαφορετική στάση από αυτούς που ψηφίζουν με χέρια και με πόδια όλες τις μειώσεις κονδυλίων σε δομές αλληλεγγύης, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο. Δυο καλάθια σούπερ-μάρκετ ίσα ίσα για την φωτογραφία δεν ξεγελούν κανέναν. Οι έννοιες της αλληλεγγύης είναι άγνωστες στην δημοτική αρχή όσο και αν προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Οι πράξεις δείχνουν άλλα. Αβίαστα, δυστυχώς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η δημοτική αρχή Χατζηδάκη και των συνοδοιπόρων του, εκτός από ανίκανη είναι και επικίνδυνη. Συνεχίζει να μην παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και να αφήνει ακόμα και τώρα τους εργαζομένους του Δήμου πλήρως εκτεθειμένους .

Έχει τεράστια ευθύνη για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας όπου γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό κάνουν συνεχώς εκκλήσεις χωρίς ανταπόκριση. Ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη ξανά όταν αρθεί η καραντίνα. Παράλληλα, ψηφίζει πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και επενδύει εξωπραγματικά ποσά στην ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου κινούμενη για ακόμη μια φορά με γνώμονα φθηνούς επικοινωνιακούς χειρισμούς. Το μόνο μάλλον που μπορεί να κάνει είναι κλειστές συνεννοήσεις ακόμη και με ανοιχτά μικρόφωνα μόνο κ μόνο για να επιβιώσει.

Εμείς από την μεριά μας θα συμβάλλουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε στους αγώνες του λαού για υγεία, δουλειά, παιδεία, ελευθερία τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ευρύτερα στην κοινωνία.

Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧΗ)

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.