ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Μόνο σαν τραγελαφική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση των εργασιακών σχέσεων στον Δήμο Ηλιούπολης, όπου σε ένα συρρικνωμένο και ανεπαρκές δυναμικό εργαζομένων, εμφανίζεται ένας τεράστιος κατακερματισμός συμβάσεων και σχέσεων εργασίας.

Η γενική εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων: Από τους 900 εργαζόμενους στον Δήμο, οι 492, το 54,7%, είναι συμβασιούχοι διαφόρων μορφών, ενώ οι μόνιμοι και με σύμβαση αορίστου χρόνου μόνο 408 (45,3%)!

Δηλαδή, η εργασία που στηρίζει τις υπηρεσίες του Δήμου μας είναι κυρίως προσωρινή, επισφαλής, σε ομηρία, κακοπληρωμένη και με άδηλο το μέλλον.

Εντύπωση προκαλεί και η ποικιλία των μορφών των συμβασιούχων. Έχουμε και λέμε: Με σύμβαση ΟΑΕΔ Κοινωφελή 85 εργαζόμενοι, με ΟΑΕΔ 55-67 εργάζονται 157 άτομα, έχουν προσληφθεί για τον Covid 121 εργαζόμενοι, ΙΔΟΧ σχολικές καθαρίστριες 56, μέσω ΕΣΠΑ 27, ΙΔΟΧ 20, ΣΜΕ (αντίτιμο) 23, από Γ.Γ. Αθλητισμού 3!

Μια κουρελού εργασιακών σχέσεων, με σκοπό να γίνουν κουρέλι τα εργασιακά δικαιώματα και βεβαίως και οι ποιότητες των δημοτικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Την ίδια ώρα οι ελλείψεις είναι τραγικές, με το μόνιμο προσωπικό να έχει μειωθεί πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία. Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, μόνο στην καθαριότητα-πράσινο λείπουν 38 εργαζόμενοι με αρνητικές συνέπειες που όλοι βλέπουμε. Επίσης, για στόλο 100 οχημάτων του δήμου υπάρχουν μόλις 3 μηχανικοί, με αποτέλεσμα αρκετά να έχουν ακινητοποιηθεί ή να γίνονται πανάκριβες εξωτερικές εργασίες.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργών Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δηλώνει ευθαρσώς πως δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, προφανώς γιατί προηγούνται οι αστυνομικοί και οι τρομεροί εξοπλισμοί.

Η άθλια κατάσταση που επικρατεί με τις εργασιακές σχέσεις και με τον αριθμό των εργαζομένων στον Δήμο Ηλιούπολης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των προηγούμενων ετών, με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, εθνικιστών, όλων των κυβερνήσεων που εφάρμοσαν μνημόνια και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος είναι η συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, αλλά και ο κατακερματισμός των εργαζομένων, έτσι ώστε να υπάρχει ένας διαρκής εμφύλιος μεταξύ τους, να προωθούνται τα ρουσφέτια και η διαρκής ομηρία των υπαλλήλων.

Αυτή η κατάσταση πρέπει και μπορεί να αλλάξει, γιατί η πόλη και η ζωή μας δεν είναι για πέταμα, ούτε για πούλημα!

Απαιτείται αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Δήμο Ηλιούπολης και σε όλους τους Δήμους της χώρας, για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με μεγάλη αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους, που έχει περικοπεί άγρια. Ταυτόχρονα είναι καθαρό πως με τέτοιες συνθήκες δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε μία εργαζόμενη για να απολυθεί!

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη θα συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό τον αγώνα. Βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου μας στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

 Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧΗ)

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.