ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Κειμενο

Την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ποιητικές Απόπειρες – Αποτυπώματα ψυχής», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη, παρουσίασε την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, ο Θεόδωρος Γεωργάκης, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Αλυσίδας Πολιτισμού «ΙΑΝΟΣ».

Ο Θεόδωρος Γεωργάκης, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και με πολύχρονη παρουσία στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού διετέλεσε Δήμαρχος Ηλιούπολης επί 16 συνεχή χρόνια και έχει ιδρύσει τον Όμιλο Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, ξάφνιασε φίλους, συνεργάτες και γνωστούς, επιδιδόμενος σε μια άλλου τύπου έκφραση λόγου και σκέψεων από αυτές που τους είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια «ποιητική απόπειρα», μια «έκφραση ψυχής», όπως λέει ο ίδιος, ορίζοντας την ποίηση ως «την όποια ψυχική έκφραση του καθενός στο ταξίδι που πορεύεται».

Για το βιβλίο του Θεόδωρου Γεωργάκη μίλησαν η κυρία Έλση Τσουκαράκη, συγγραφέας, η κυρία Δήμητρα Υφαντή – Χρυσικού, Αρεοπαγίτης και λογοτέχνης και ο κ. Αλέκος Αρδαβάνης, γιατρός και λογοτέχνης, όλοι τους διακριτοί και διακεκριμένοι, ο καθένας στον τομέα του, με ένα σημαντικό κοινό στοιχείο: την αγάπη τους για τη Λογοτεχνία και την Ποίηση.

Ποιήματα απήγγειλαν ο γνωστός και αγαπητός στους πολίτες ηθοποιός κ. Χρήστος Φωτίδης και η δημοσιογράφος κυρία Τίνα Γεωργάκη, η οποία έκανε και τον συντονισμό της εκδήλωσης. Τους παρισταμένους καλωσόρισε  εκπρόσωπος του «ΙΑΝΟΣ» κ. Παναγιώτης Καφούσιας και στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υπεύθυνος του Εκδοτικού Οίκου Λιβάνη, κ. Ηλίας Λιβάνης. Από τον εκδοτικό οίκο έχουν εκδοθεί ακόμη δύο βιβλία του συγγραφέα («Με Λογισμό και μ’ Όνειρο – Λόγος και Πράξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και «Με Αρετή και Τόλμη» - Για τον Πολίτη και τον Άνθρωπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη»). Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με απόδοση εξαιρετικής μουσικής τραγουδιών του Μάνου Χατζηδάκη στο πιάνο, η εκλεκτή μουσικός Θεοδώρα Μουρμούρη. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από την Εκκλησία ο εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Διονύσιος Χαμαράκης, στον οποίο ο Θεόδωρος Γεωργάκης έχει αφιερώσει και ποίημα για την πολύχρονη ιερατική προσφορά του στην Ηλιούπολη που περιλαμβάνεται στη συλλογή. Επίσης παρέστησαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής κ. Παύλος Καμάρας καθώς και πολλοί Δήμαρχοι μέλη της ένωσης, Αντιδήμαρχοι και άλλοι. Ακόμη παρέστησαν ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων του δικαστικού Σώματος, πολλοί καθηγητές της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων μαζικής δράσης και πλήθος κόσμου.   

Οι ανθρώπινες σχέσεις, η αγάπη, ο έρωτας, ο αγώνας της ζωής, ο ακατάλυτος δεσμός της οικογένειας, η μοναξιά, η καθημερινότητα, είναι μερικά μόνο από τα θέματα-πηγές έμπνευσης της ποιητικής– λογοτεχνικής περιπλάνησης του Θεόδωρου Γεωργάκη σε αυτό το βιβλίο.

Τέλος, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο βιβλίο, ο αναγνώστης βλέπει στο πρώτο κεφάλαιο τα μηνύματα που δίνει ο συγγραφέας για τον όπου γης συνάνθρωπο, μηνύματα για τη γυναίκα, για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, για τους ήρωες πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον της προστασίας του δάσους του Υμηττού, καθώς και αφιέρωση στον προκάτοχό του Δήμαρχο Δημήτρη Κιντή. Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας αναφέρεται αποκαλυπτικά στην Αγάπη και τον Έρωτα. Στο τρίτο αναφέρεται στην οικογένειά του και στο τέταρτο σε ποιητικό, πεζό λόγο σε ιδιαίτερες στιγμές και σε προτροπές για το διάβα της ζωής.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.