ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Στάθης Ψυρρόπουλος έδωσε το «παρών» τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 σε συνάντηση σε κατάστημα δίπλα από την συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Παύλου Πεντάρη, όπου διακυβεύεται καθημερινά η ασφάλεια των πολιτών λόγω των σοβαρών τροχαίων που έχουν λάβει χώρα στο σημείο.

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω μηχανικής βλάβης του λεωφορείου της Δημοτικής Συγκοινωνίας, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια της φοιτητικής γραμμής με προορισμό Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη από σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023.

Σήμερα είναι από τις πιο σημαντικές Παγκόσμιες ημέρες, για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

O Δήμος Ηλιούπολης συνεχίζοντας με συνέπεια το κοινωνικό του έργο, διοργανώνει την 71η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μας.

Συνεχίζονται τον μήνα Noέμβριο 2023, οι δράσεις μαζικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης «Covid-19 Rapid Test» από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, στο Φουαγιέ του Κλειστού Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», με είσοδο από Κουντουριώτου, από 9:30 π.μ. έως 15:00 μ.μ., στις εξής ημερομηνίες:

Ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 δεν θα λειτουργήσει η φοιτητική γραμμή της Δημοτικής Συγκοινωνίας με προορισμό Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη, λόγω διενέργειας των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

O νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηλιούπολης έδωσε το "παρών" στις 24 Νοεμβρίου 2023 στο 5ο συνέδριο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού "Γίνε Άνθρωπος" που έλαβε χώρα στην αίθουσα "Μίκης Θεοδωράκης" του Δήμου Ηλιούπολης με τίτλο "Ξέρεις το όνομα της, όχι την ιστορία της!".

Αλήθεια ποιος ευθύνεται για τα συνεχόμενα ατυχήματα στη διασταύρωση καρμανιόλα των οδών Πεντάρη και Ηρώων Πολυτεχνείου στην Ηλιούπολη;

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών επίσκεψη του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Στάθη Ψυρρόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης κ. Στάθης Ψυρρόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη δημάρχου από την 1η Ιανουαρίου 2024 μαζί με τη νέα διοίκηση, έχει αποστείλει εκ νέου υπενθυμιστική επιστολή στον νυν δήμαρχο κο Χατζηδάκη, όπου ζητάει προσωπική ενημέρωση για τα μεγάλα θέματα που αφορούν το Δήμο μας, όπως οικονομικά, θεσμικά, ζητήματα προσωπικού, δημόσιας υπηρεσίας, εκκρεμείς δίκες και άλλες υποθέσεις.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη  αισθάνεται την ανάγκη να χαιρετήσει τους εκατοντάδες δημότες που στήριξαν τη δυνατότητα ύπαρξης και δράσης μιας Αριστερής Αντικαπιταλιστικής φωνής μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μια προσπάθεια που λόγω του αντιδημοκρατικού ορίου του 3%, που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή τη φορά δεν καταφέραμε να επανεκλεγεί δημοτικός σύμβουλος της Μαχόμενης Ηλιούπολης.

Αγαπητοί συμπολίτες και φίλοι,
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πολίτες της Ηλιούπολης που μας τίμησαν με τη ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της παράταξης και την οικογένειά μου για την ανεκτίμητη στήριξη και εμπιστοσύνη που μου προσέφεραν καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Μία ακόμη παιδική χαρά στην οδό Κύπρου και Σαντορίνης ανακατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου από τον Δήμο Ηλιούπολης, σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδίδεται προς χρήση στο κοινό.

Σε μια «όαση» χαράς και ξεγνοιασιάς μετατράπηκε μια ακόμη παιδική χαρά στην πόλη μας, στη συμβολή των οδών Εθνάρχου Μακαρίου - Ηρώων Πολυτεχνείου - Φειδίου, η οποία ανακατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου από τον Δήμο Ηλιούπολης και παραδόθηκε προς χρήση στο κοινό.

Η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της πολιτικής της, συνεχίζει την απομάκρυνση των λυόμενων κατασκευών από τις εκπαιδευτικές δομές της πόλης, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως αίθουσες διδασκαλίας.

Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι, όπως κάθε χρόνο και φέτος, ξεκινούν άμεσα οι ψεκασμοί για την κάμπια των πεύκων.

Μία ακόμη παιδική χαρά στην Πλατεία Ευρώπης, ανακατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου από τον Δήμο Ηλιούπολης, σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδίδεται προς χρήση στο κοινό.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940. Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 2023 θα είναι ως εξής:

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης (ΠΑΟΔΗΛ) – Γρηγόρης Γρηγορίου, με τους εικαστικούς Αναστασία Παπαδημητρίου και Μανώλη Τσαμπουράκη, διοργανώνει νέους θεματικούς κύκλους για ενήλικες, που θέλουν να εκφραστούν μέσω της Τέχνης και να δοκιμάσουν νέες τεχνικές και μέσα.

Υπερήφανους μας έκανε για άλλη μία φορά ο συμπολίτης μας χρυσός παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο 11ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που διεξάγεται στο Μάντσεστερ.

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Από αύριο Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου, αρχίζει η εφαρμογή του χειμερινού ωραρίου για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος, όπως υπενθυμίζει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και οι ουκ ολίγοι φανατικοί των Windows 7 θα υποχρεωθούν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους, καθώς από σήμερα η Microsoft, όπως είχε ανακοινώσει προ καιρού, σταματά πλέον την τεχνική υποστήριξη αυτής της παλαιότερης -αλλά ακόμη δημοφιλούς- έκδοσης των Windows.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Την Κυριακή 30 Μάη 2010 η δημοτική κίνηση ‘‘ΗΛΙΟΥ –πόλις, ανθρώπινη πόλη‘‘ πραγματοποίησε την πρώτη της συγκέντρωση εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοέμβρη, στο δημοτικό αναψυκτήριο του Άλσους ‘‘Δημ. Κιντής‘‘.

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πορεία της Κίνησης από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα, η προεκλογική διακήρυξη και μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος της ‘‘ΗΛΙΟΥ –πόλις, ανθρώπινη πόλη‘‘, Χρήστος Κοκοτίνης.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι δημοτικών  παρατάξεων της Ηλιούπολης, και συγκεκριμένα  ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Αναγνώστου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παρασκευάς Γιαννόπουλος οι Αντιδήμαρχοι κ. Χαράλαμπος Κολιοφώτης  Γιάννης Μπότος και Γιώργος Αγαδάκος , εκ μέρους της ‘‘Δημοτικής Αλλαγής‘‘ ο επικεφαλής κος Δημήτρης Πανταζόπουλος. Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από δημοτικές παρατάξεις γειτονικών Δήμων και συγκεκριμένα : ο Ρήγας Αξελός – Επικεφαλής δημοτικής κίνησης Αθήνας «Ανοιχτή πόλη», o Θωμάς Δεληγιάννης – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βάρης, o Θανάσης Μπαρτζώκας – Πρώην Δήμαρχος Καισαριανής, η Γωγώ Φιλίππου – Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Καισαριανής – Αντιπρόεδρος ΣΠΑΥ, η Ελένη Σταματάκη – Δημοτική κίνηση Πειραιά «Το λιμάνι της αγωνίας» η Χαρά Καφαντάρη – Δίκτυο πολιτών Χολαργού, ο Άκης Κατωπόδης – Δημοτική Κίνηση «Στάση Βύρωνα» ο Δημήτρης Χριστοφορίδης – Δημοτική Κίνηση Δάφνης ,επίσης παραβρέθηκε  ο Κος Καρανδρέας – Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Ηλιούπολης, ο κος Δημήτρης Καλαντίδης – Πρόεδρος Ζ΄ ΕΛΜΕ, ο κος Καρακούσης – Πρόεδρος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Μ.Παπαμαύρος», Μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα υποστήριξης του Μανώλη Γλέζου και του Δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη.

Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου έχει ως εξής :

‘‘Χαιρετίζω την απόφαση του Χρήστου Κοκοτίνη να ζητήσει την εμπιστοσύνη  του λαού της Ηλιούπολης, για να εφαρμόσει αυτό που πράγματι θέλει ο λαός της.
Αυτοδιοίκηση σημαίνει, όπως το δηλώνει η ίδια η λέξη, η διοίκηση του τόπου από τους ίδιους τους πολίτες.
Ούτε κρατικοδιοίκηση.
Ούτε ετεροδιοίκηση.
Ο υποψήφιος, πιστός στην αρχή της αυτοδιοίκησης, ζητάει την εμπιστοσύνη σας.
Έχει και τη δική μου εμπιστοσύνη.
Μανώλης Γλέζος‘‘

Ο Χρήστος Κορτζίδης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα :

‘‘Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Αγωνιζόμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το λαό, που δέχεται ολομέτωπη επίθεση στο εισόδημά του, τη σύνταξή του και την αξιοπρέπειά του. Τα πρωτοφανή μέτρα της κυβέρνησης, μας πάνε πίσω δεκαετίες, οδηγούν το λαό στη φτώχεια και κάνουν περισσότερο πλούσιους αυτούς που πλούτισαν μέχρι τώρα.
Στα μέτρα αυτά πρόσθεσε και τον ‘‘Καλλικράτη‘‘ που θα φέρει, αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση, νέους πόρους και τέλη στους δημότες, και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ανεργία, με τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων. Θα φτωχύνει και την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Δεν πάει άλλο πρέπει να αντισταθούμε, όλοι μαζί κι ο καθένας στο χώρο του για να σταματήσει αυτή η αδιέξοδη και πέρα για πέρα άδικη πολιτική. Γι αυτό και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους αγώνες σας.
Χρήστος Κορτζίδης. Δήμαρχος Ελληνικού.‘‘

Στην ομιλία του ο νέος υποψήφιος δήμαρχος της Δημοτικής Κίνησης ‘‘ΗΛΙΟΥ  -  πόλις Ανθρώπινη Πόλη‘‘, Χρήστος Κοκοτίνης αναφέρθηκε πρώτα απ’ όλα στη συνέχεια και την  ενότητα της παράταξης, παρά τον αδόκητο χαμό του Κώστα Κονδύλη. Τόνισε επίσης ότι στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, όπου η φτώχεια εξαπλώνεται σε όλο και ευρύτερα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται ακόμη πιο σοβαρός.  Υποστήριξε ότι η ‘‘ΗΛΙΟΥ ‘ πόλις‘‘ έχει θέσει σαν όραμά της την ταυτόχρονη προώθηση όλων των τοπικών προβλημάτων, μαζί με κινήσεις αλληλεγγύης που θα απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους Ηλιουπολίτες.

Γιατί η πολιτική έχει πρώτο αποδέκτη τον άνθρωπο και τα γενικά προβλήματα είναι και τοπικά. Γιατί μέριμνα για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να θεωρηθεί  ένας ‘‘Καλλικράτης‘‘ που ανακατανέμει απλά τις αρμοδιότητες χωρίς να μεριμνά και για τους ανάλογους, αναγκαίους πόρους.
Το αδιαχώρητο στις αίθουσες του δημοτικού αναψυκτηρίου και το ενθουσιώδες ακροατήριο είπαν το πιο βροντερό ‘‘Εμπρός!‘‘ στην ‘‘ΗΛΙΟΥ  - πόλις, ανθρώπινη πόλη‘‘.
Παρεμβαίνουμε σήμερα διεκδικώντας το μέλλον,  με υποψήφιο δήμαρχο το Χρήστο Κοκοτίνη.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρακάτω είναι η ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου, Χρήστου Κοκοτίνη:

Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι…

Είμαστε η δημοτική κίνηση «ΗΛΙΟΥ – ΠΟΛΙΣ Ανθρώπινη πόλη» που ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με επικεφαλής τον αείμνηστο Κώστα Κονδύλη.
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της κίνησης ήταν και είναι, η αυτονομία της από τα κόμματα με την έννοια ότι οι επιλογές και η δράση της αποφασίζονταν στη δημοτική κίνηση χωρίς να καπελώνεται από τους κομματικούς φορείς που τη στήριζαν και την εμπιστεύονταν.
Δημιουργήθηκε με βάση το όραμα για δράση, κοινωνική αλληλεγγύη και επικεντρώθηκε στις ανάγκες των πολιτών της Ηλιούπολης.
Επεξεργάστηκε τα προβλήματα της πόλης και τα υπερασπίστηκε αναπτύσσοντας κινηματική δράση σε πάρα πολλά καυτά ζητήματα όπως η δημόσια περιουσία, το δάσος του Υμηττού, το ΚΥΤ, το ρέμα της Πικροδάφνης, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.
Εκτός από την κινηματική δράση της, η κίνηση είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο τεκμηριωμένο λόγο στα θέματα που απασχολούσαν την πόλη. Αυτή η δράση αναγνωρίστηκε από τους πολίτες της Ηλιούπολης αλλά και από άλλες δημοτικές παρατάξεις.
Στην κίνηση μας, οι συναγωνιστές είχαν σταθερή παρουσία και συνεργασία με άλλους πολίτες και συλλογικούς φορείς της πόλης μας. Στήριξαν σταθερά και με πάθος την κινηματική δράση των τοπικών φορέων, των ενεργών πολιτών αλλά και βοήθησαν σημαντικά στον τεκμηριωμένο λόγο της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά την απόφαση της κίνησης μας να είμαι επικεφαλής της, ως υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές, θα μου επιτρέψετε να πω λίγα λόγια και σε αυτούς που με γνωρίζουν αλλά περισσότερο σε αυτούς που δεν με γνωρίζουν.
- Κατ΄ αρχάς η απόφαση μου να θέσω υποψηφιότητα ως επικεφαλής της κίνησης ήταν καθαρά απόφαση καρδιάς, γνωρίζοντας ότι η απόφαση αυτή σημαίνει μεγάλη ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο, στοχοπροσήλωση, διαβούλευση και γενικά πάθος για προσφορά στο συνάνθρωπο.
Να είστε σίγουροι ότι το κυνήγι της καρέκλας, ο εγωισμός, ο αριβισμός και η λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν χαρακτηρίζουν ούτε τους συναγωνιστές μου αλλά ούτε και εμένα προσωπικά.
Αυτό που με δίδαξε η επαγγελματική και κοινωνικοπολιτική μου πείρα, είναι ότι για να επιτευχθεί το οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα για την κοινωνία, χρειάζεται βαθιά γνώση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτή η γνώση προκύπτει από σκληρή δουλειά, διαβούλευση και ευρείες συμμαχίες με τους τοπικούς φορείς και τις διάφορες προσωπικότητες και όπου συμφωνούμε βέβαια και με άλλες τυχόν παρατάξεις.
Σ΄ αυτή μου την απόφαση σημαντικό ρόλο έπαιξε η στήριξη από τους συναγωνιστές μου στη δημοτική κίνηση, η οποία είναι καθοριστική γιατί τους διακρίνει το πάθος για κοινωνική προσφορά, η ανιδιοτέλεια, ο εθελοντισμός, αλλά κυρίως η γνώση των προβλημάτων της πόλης μας.
Βέβαια άμεσος στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη δημοτική μας κίνηση και με άλλους πολίτες που θα στηρίζουν και θα συμπληρώσουν με τις ιδέες τους και τη δράση τους την προσπάθεια μας για τη λύση των προβλημάτων της πόλης και την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι επειδή ο θεσμός της Πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι πιο κοντά στις ανάγκες του πολίτη και τα προβλήματα που όλοι βιώνουμε, η συλλογική δράση έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται μικρές και μεγάλες νίκες, να ενισχύεται η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η χειραφέτηση, ο εθελοντισμός και η Δημοκρατία.
Πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια επικράτησε το ατομικό συμφέρον σε βάρος του συλλογικού, ο καταναλωτισμός σε βάρος των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων, γενικά απαξιώθηκε το κοινωνικό κράτος και αφυδατώθηκαν λίγο - πολύ οι πολιτικοί θεσμοί στην κοινωνία μας.
Γίνεται ξεκάθαρο πλέον, μετά τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, ως Ελληνική κοινωνία ότι η κρίση αυτή δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως κρίση αξιών και θεσμών. Επίσης γίνεται αντιληπτό, πόσο όλα αυτά τα χρόνια έλλειψε η ευρεία λαϊκή συμμετοχή και αυτενέργεια των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, αυτοδιοικητικό, σε συνδικάτα, στην παιδεία, στον πολιτισμό αν και υπήρξαν αντιστάσεις από αρκετούς πολίτες και φορείς όπως είδαμε άλλωστε και από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις στην πόλη μας. Όμως, η μέχρι τώρα δράση δεν αρκεί και είναι αναγκαίο να γίνει πολλαπλάσια ώστε όλοι μας με εργαλεία τη λαϊκή συμμετοχή και την άμεση δημοκρατία να πάρουμε την τύχη της πόλης μας στα χέρια μας.

Μέχρι τώρα το αυτοδιοικητικό πλαίσιο ήταν αναχρονιστικό και αντιαναπτυξιακό αφού:
- στη χώρα μας η Αυτοδιοίκηση απορροφά μόλις το 5,5% των δημοσίων εσόδων όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 33%.
- Είχε περιορισμένες αρμοδιότητες ενώ βασίλευε ο παραγοντισμός και η αδιαφάνεια.
- Με το 42% των ψήφων που εκλέγονταν ο δήμαρχος πριμοδοτούνταν ο δικομματισμός ενώ δεν καθιερώθηκε η απλή αναλογική.
Όμως και το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» υπάρχουν κάποια εμφανή αρνητικά που επισκιάζουν κάποια θετικά όπως η οικονομία της κλίμακας αφού:
- γίνεται ένας περιορισμός των Δήμων αυταρχικά, χωρίς διαβούλευση με τους δημότες (π.χ. θα μπορούσε να γίνει και με δημοψηφίσματα)
- γίνεται στη λογική μείωσης του κόστους επειδή θα επιτύχει οικονομίες κλίμακας όπως π.χ. με τον περιορισμό των αιρετών αρχόντων. Οι μέχρι τώρα όμως μελέτες δείχνουν ότι δεν θα είναι αξιόλογη η μείωση αυτή ενώ παράλληλα θα απολυθούν 35.000 περίπου συμβασιούχοι.
- Το προηγούμενο έρχεται σε αντίφαση με τις νέες αρμοδιότητες που θα έχουν οι δήμοι (περίπου 300) και αναρωτιέται κανείς πώς θα διεκπεραιωθούν όλες αυτές οι λειτουργίες μετά από την τόσο μεγάλη μείωση του προσωπικού. (Εδώ να λάβουμε υπόψη το δραματικό κοινωνικό πρόβλημα από την απόλυση 35.000 εργαζομένων).
- Οι πόροι δεν θα είναι αρκετοί και εγγυημένοι ώστε να βοηθήσουν την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων που θα μαραζώσουν έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστιες υποχρεώσεις.
- Και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το άρθρο 102 του Συντάγματος, που λέει, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς τους απαραίτητους πόρους.
Πρακτικά οι συνέπειες είναι: ή ο Δήμος να ασκήσει φορομπηχτική πολιτική, ή να ιδιωτικοποιήσει λειτουργίες του π.χ τροφεία, ή να μην κάνει τίποτα.

Επίσης να πούμε ότι με τον Καλλικράτη ο μέσος Ελληνικός Δήμος θα έχει πληθυσμό 30.000 όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος είναι 5.000. Αυτό βέβαια μας κάνει να σκεφτούμε ότι ο μικρός Δήμος είναι πιο κοντά στις ανάγκες του πολίτη και στον κοινωνικό του έλεγχο.
Επίσης, να τονίσουμε ότι το εκλογικό σύστημα στους δήμους και τις περιφέρειες με τον Καλλικράτη, είναι πολύ πιο αντιδημοκρατικό από το σύστημα των Εθνικών εκλογών και ως προς την κατανομή των εδρών αφού τα 3/5 των εδρών λαμβάνει ο πρώτος συνδυασμός ανεξαρτήτως ποσοστού που θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι κάτω από 30%. Ενισχύεται δηλαδή η παντοδυναμία της πρώτης παράταξης και γενικότερα ο δικομματισμός

Όσον αφορά το Δήμο μας η τρέχουσα περίοδος σφραγίζεται από τις δραματικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Ελληνική κοινωνία και κατ΄ επέκταση στην πόλη μας. Η οικονομική κρίση σε χρόνο ρεκόρ έφερε την κοινωνία δεκάδες χρόνια πίσω αφού οι εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι συντάξεις, οι κοινωνικές δαπάνες κατακρεουργούνται με τη δικαιολογία ότι έτσι η χώρα θα σωθεί από τη χρεοκοπία.
Όμως δεν έφταιξαν οι εργαζόμενοι με τους χαμηλούς μισθούς, οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι πολίτες για το όργιο ρεμούλας που έγινε στην Ελληνική κοινωνία τόσα χρόνια και για το πελατειακό κράτος που προώθησε ο δικομματισμός.
Εδώ πλέον προκύπτει η ανάγκη άμεσα η κοινωνία και ειδικά οι Δημότες της Ηλιούπολης να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, ώστε μέσα πρώτα απ΄ όλα από το Δήμο αλλά και άλλους φορείς και συλλογικότητες της πόλης να οργανώσουμε την πάλη μας με σκοπό: να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας, στους άπορους, στους αποκλεισμένους, στους ανάπηρους, στην τρίτη ηλικία, στους άνεργους, στους νέους, στους μαθητές, στις νέες μητέρες και γενικά στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας που υποφέρει.
Πρέπει να γίνει άμεση προτεραιότητα του Δήμου η οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και εμείς μέσα από την κίνηση μας και με την συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς της πόλης να οργανώσουμε κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης στους άπορους και τους αποκλεισμένους της πόλης μας.
Πιστεύω ότι στο πεδίο αυτό οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται θα παίξουν τεράστιο ρόλο, όχι μόνο για οικονομική ανακούφιση αλλά και για την καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων στη βάση της αγάπης της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Βέβαια η δράση μας αυτή δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τον στόχο μας που είναι η πίεση προς την Πολιτεία ώστε να αναλάβει πρώτα αυτή τις ευθύνες της.
Πιστεύω ειλικρινά ότι η δραματική κρίση που βιώνουμε μπορεί να γίνει αφορμή ώστε εμείς οι πολίτες με τη συλλογική μας πάλη, να κατορθώσουμε να ξαναστηρίξουμε την κοινωνία στα πόδια της με την έννοια να τοποθετηθούν οι πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων όπως η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, η τέχνη, η ανακούφιση των κοινωνικά αποκλεισμένων πάνω από τα κέρδη και το χρήμα, να προωθηθεί ο εκδημοκρατισμός μέσω της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης λαϊκής συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας ώστε να είναι αποτελεσματικότερος ο κοινωνικός έλεγχος. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παιδεία και ο πολιτισμός θα πρέπει να είναι στις βασικές μας προτεραιότητες και να συνδράμουμε οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά μας οι συναγωνιστές μου κι εγώ, υποσχόμαστε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και θα συνεργαστούμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα με τους τοπικούς φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης μας για τη λύση των προβλημάτων σεβόμενοι πάντα την αυτοτέλεια τους και τις τυχόν ιδιαίτερες απόψεις τους. Παράλληλα η δράση μας θα είναι και προγραμματική μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα προσπαθήσουμε μέσα από τον τεκμηριωμένο λόγο να προωθήσουμε τη λύση των προβλημάτων που μας απασχολούν όλους.

Σας ευχαριστώ
Από καρδιάς
Χρήστος Κοκοτίνης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.