ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Ο Δήμος Ηλιούπολης κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Στάθη Ψυρρόπουλου, ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου θα ανοίξουν κανονικά.

Με αίσθημα ευθύνης και ανησυχίας για την ασφάλεια και την υγεία όλων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση για ενημέρωση πρώτων βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταύρο την Πέμπτη 13 Ιουνίου από τις 19:00 μ.μ. το απόγευμα έως τις 21:00μ.μ. το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Σοφοκλή Βενιζέλου 114 & Πρωτόπαππα) αναβάλλεται λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Το Αθλητικό – Πολιτιστικό Καλοκαιρινό Καμπ για Παιδιά 2024 θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα Σαββατοκύριακα. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει συνολικά 6 εβδομάδες.

Ο Δήμος Ηλιούπολης κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Στάθη Ψυρρόπουλου, ανακοινώνει ότι και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά λόγω καύσωνα.

Ο Δήμος Ηλιούπολης κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Στάθη Ψυρρόπουλου, ανακοινώνει ότι αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά λόγω καύσωνα.

Ο Δήμος Ηλιούπολης καλεί τους ενδιαφερόμενους κατοίκους του να υποβάλλουν δικαιολογητικά για την ένταξή τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

H προσπάθεια νομικού εκφοβισμού από ιδιωτικά συμφέροντα δεν μας τρομάζει!
Πριν από λίγα 24ωρα, ο επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης Δημήτρης Ευαγγέλου δέχτηκε εξώδικo από την εταιρεία που μίσθωσε το δημοτικό θέατρο «Δ. Κιντής» για 25 παραστάσεις έναντι μόλις 8.500 ευρώ + ΦΠΑ.

O Πρόεδρος του ΣYPIZA - Π.Σ.  Στέφανος Κασσελάκης, θα επισκεφθεί την Ηλιούπολη, την Πέμπτη 16 Μαΐου.

1η ΜΑΗ, μέρα ΟΡΟΣΗΜΟ για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, τους ΑΓΩΝΕΣ και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αποφάσισε η νέα δημοτική αρχή του δήμου Ηλιούπολης να ανακοινώσει στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ότι μας πετάει έξω από τα γραφεία μας στο αμαξοστάσιο.

Πολύ σοβαρές είναι οι καταγγελίες που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες από συμπολίτες και συλλογικότητες της πόλης μας σχετικά με εργασίες εκσκαφής που πραγματοποιούνται στον χώρο του ΚΥΤ με κατεύθυνση προς την Αργυρούπολη. Μάλιστα οι ίδιοι καταγγέλλουν έπειτα από σχετικές πληροφορίες πως τα έργα αυτά αφορούν στην υπογειοποίηση καλωδιώσεων, αλλά και στην κατασκευή γραμμής ηλεκτροδότησης για την επένδυση του Ελληνικού.

Η νέα δημοτική αρχή του δήμου ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, με μία σειρά από ενέργειες, επιταχύνει την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους του δήμου και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και βάζει πλώρη να ενισχύσει τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Ο κ. Ψυρρόπουλος με σημερινό του βίντεο ασύλληπτης υποκρισίας συνέχισε να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά. Να συκοφαντεί με ψευδείς ισχυρισμούς και στοιχεία που δεν εμφανίζει γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν. Ενδεικτικά και μόνο ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε στις αρχές του χρόνου άγγιζαν το 1.082.485 ευρώ ενώ στον προϋπολογισμό που ο ίδιος εισηγήθηκε και ψήφισε στις αρχές του έτους αναφέρεται ρητά πως τα ταμειακά διαθέσιμα που πέρασαν από το 2023 στο 2024 ήταν ύψους 2.562.127,61 ευρώ.

Στα πλαίσια της πολιτικής εξοικονόμησης ξεκίνησε η συντήρηση των γεωτρήσεων στην Ηλιούπολη 5 χρόνια μετά.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την εισαγωγή 109 καταρτιζόμενων στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθήνας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2024-2025. Η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία συμβάλλει στην επαγγελματική εξειδίκευση ανέργων ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να ενισχύσουν τις ικανότητές τους για εργασία και κατάρτιση.

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω του καύσωνα, ο Δήμος Ηλιούπολης θα διαθέσει από σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 κλιματιζόμενες αίθουσες σε 24ωρη βάση στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης που βρίσκεται στην οδό Ύδρας & Μνησικλέους και στο Α' ΚΑΠΗ, Κωνσταντίνου Καραμανλή 12, προκειμένου οι Δημότες και Κάτοικοι να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το Η’ Παράρτημα Αγωγής λόγω σοβαρής βλάβης της κεντρικής μονάδας του κλιματιστικού θα παραμείνει κλειστό από αύριο Δευτέρα 10 Ιουνίου έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Στα πλαίσια ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών στο Δήμο Ηλιούπολης, σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κα Κυριακή Μαρή, πλέον τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% μπορούν να πραγματοποιήσουν την αίτηση απαλλαγής τελών εξ ολοκλήρου ψηφιακά χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν εκ του σύνεγγυς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηλιούπολης.

Ο Δήμος Ηλιούπολης με αίσθημα ευθύνης στα θέματα Δημόσιας Υγείας και σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 15226/12-3-2024 (ΑΔΑ: 66ΛΧ465ΦΥΟ-ΝΨΑ) εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών, σχέδιο δράσης, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2024», έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης κουνουπιών για τα έτη 2024-2025.

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είναι και πάλι εδώ! Αυτό το καλοκαίρι, από την Δευτέρα 17 Ιουνίου έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, υποδέχεται τους μικρούς μας φίλους, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης... από τη Γη ως τον ουρανό!

Με μεγάλη συμμετοχή άνω των 1100 μαθητών πραγματοποιήθηκαν από τις 27 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου οι Σχολικοί Αγώνες στο Δήμο Ηλιούπολης με την ενεργή συμμετοχή των Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων Ηλιούπολης.

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Το ρεκόρ αποχής, καθώς και η σαφής υποχώρηση τόσο του κυβερνητικού κόμματος, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τα ποσοστά που είχαν πετύχει στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 και στις εθνικές εκλογές του 2023 είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και οι ουκ ολίγοι φανατικοί των Windows 7 θα υποχρεωθούν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους, καθώς από σήμερα η Microsoft, όπως είχε ανακοινώσει προ καιρού, σταματά πλέον την τεχνική υποστήριξη αυτής της παλαιότερης -αλλά ακόμη δημοφιλούς- έκδοσης των Windows.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Την Κυριακή 30 Μάη 2010 η δημοτική κίνηση ‘‘ΗΛΙΟΥ –πόλις, ανθρώπινη πόλη‘‘ πραγματοποίησε την πρώτη της συγκέντρωση εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοέμβρη, στο δημοτικό αναψυκτήριο του Άλσους ‘‘Δημ. Κιντής‘‘.

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πορεία της Κίνησης από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα, η προεκλογική διακήρυξη και μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος της ‘‘ΗΛΙΟΥ –πόλις, ανθρώπινη πόλη‘‘, Χρήστος Κοκοτίνης.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι δημοτικών  παρατάξεων της Ηλιούπολης, και συγκεκριμένα  ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Αναγνώστου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παρασκευάς Γιαννόπουλος οι Αντιδήμαρχοι κ. Χαράλαμπος Κολιοφώτης  Γιάννης Μπότος και Γιώργος Αγαδάκος , εκ μέρους της ‘‘Δημοτικής Αλλαγής‘‘ ο επικεφαλής κος Δημήτρης Πανταζόπουλος. Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από δημοτικές παρατάξεις γειτονικών Δήμων και συγκεκριμένα : ο Ρήγας Αξελός – Επικεφαλής δημοτικής κίνησης Αθήνας «Ανοιχτή πόλη», o Θωμάς Δεληγιάννης – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βάρης, o Θανάσης Μπαρτζώκας – Πρώην Δήμαρχος Καισαριανής, η Γωγώ Φιλίππου – Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Καισαριανής – Αντιπρόεδρος ΣΠΑΥ, η Ελένη Σταματάκη – Δημοτική κίνηση Πειραιά «Το λιμάνι της αγωνίας» η Χαρά Καφαντάρη – Δίκτυο πολιτών Χολαργού, ο Άκης Κατωπόδης – Δημοτική Κίνηση «Στάση Βύρωνα» ο Δημήτρης Χριστοφορίδης – Δημοτική Κίνηση Δάφνης ,επίσης παραβρέθηκε  ο Κος Καρανδρέας – Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Ηλιούπολης, ο κος Δημήτρης Καλαντίδης – Πρόεδρος Ζ΄ ΕΛΜΕ, ο κος Καρακούσης – Πρόεδρος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Μ.Παπαμαύρος», Μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα υποστήριξης του Μανώλη Γλέζου και του Δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη.

Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου έχει ως εξής :

‘‘Χαιρετίζω την απόφαση του Χρήστου Κοκοτίνη να ζητήσει την εμπιστοσύνη  του λαού της Ηλιούπολης, για να εφαρμόσει αυτό που πράγματι θέλει ο λαός της.
Αυτοδιοίκηση σημαίνει, όπως το δηλώνει η ίδια η λέξη, η διοίκηση του τόπου από τους ίδιους τους πολίτες.
Ούτε κρατικοδιοίκηση.
Ούτε ετεροδιοίκηση.
Ο υποψήφιος, πιστός στην αρχή της αυτοδιοίκησης, ζητάει την εμπιστοσύνη σας.
Έχει και τη δική μου εμπιστοσύνη.
Μανώλης Γλέζος‘‘

Ο Χρήστος Κορτζίδης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα :

‘‘Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Αγωνιζόμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το λαό, που δέχεται ολομέτωπη επίθεση στο εισόδημά του, τη σύνταξή του και την αξιοπρέπειά του. Τα πρωτοφανή μέτρα της κυβέρνησης, μας πάνε πίσω δεκαετίες, οδηγούν το λαό στη φτώχεια και κάνουν περισσότερο πλούσιους αυτούς που πλούτισαν μέχρι τώρα.
Στα μέτρα αυτά πρόσθεσε και τον ‘‘Καλλικράτη‘‘ που θα φέρει, αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση, νέους πόρους και τέλη στους δημότες, και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ανεργία, με τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων. Θα φτωχύνει και την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Δεν πάει άλλο πρέπει να αντισταθούμε, όλοι μαζί κι ο καθένας στο χώρο του για να σταματήσει αυτή η αδιέξοδη και πέρα για πέρα άδικη πολιτική. Γι αυτό και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους αγώνες σας.
Χρήστος Κορτζίδης. Δήμαρχος Ελληνικού.‘‘

Στην ομιλία του ο νέος υποψήφιος δήμαρχος της Δημοτικής Κίνησης ‘‘ΗΛΙΟΥ  -  πόλις Ανθρώπινη Πόλη‘‘, Χρήστος Κοκοτίνης αναφέρθηκε πρώτα απ’ όλα στη συνέχεια και την  ενότητα της παράταξης, παρά τον αδόκητο χαμό του Κώστα Κονδύλη. Τόνισε επίσης ότι στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, όπου η φτώχεια εξαπλώνεται σε όλο και ευρύτερα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται ακόμη πιο σοβαρός.  Υποστήριξε ότι η ‘‘ΗΛΙΟΥ ‘ πόλις‘‘ έχει θέσει σαν όραμά της την ταυτόχρονη προώθηση όλων των τοπικών προβλημάτων, μαζί με κινήσεις αλληλεγγύης που θα απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους Ηλιουπολίτες.

Γιατί η πολιτική έχει πρώτο αποδέκτη τον άνθρωπο και τα γενικά προβλήματα είναι και τοπικά. Γιατί μέριμνα για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να θεωρηθεί  ένας ‘‘Καλλικράτης‘‘ που ανακατανέμει απλά τις αρμοδιότητες χωρίς να μεριμνά και για τους ανάλογους, αναγκαίους πόρους.
Το αδιαχώρητο στις αίθουσες του δημοτικού αναψυκτηρίου και το ενθουσιώδες ακροατήριο είπαν το πιο βροντερό ‘‘Εμπρός!‘‘ στην ‘‘ΗΛΙΟΥ  - πόλις, ανθρώπινη πόλη‘‘.
Παρεμβαίνουμε σήμερα διεκδικώντας το μέλλον,  με υποψήφιο δήμαρχο το Χρήστο Κοκοτίνη.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρακάτω είναι η ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου, Χρήστου Κοκοτίνη:

Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι…

Είμαστε η δημοτική κίνηση «ΗΛΙΟΥ – ΠΟΛΙΣ Ανθρώπινη πόλη» που ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με επικεφαλής τον αείμνηστο Κώστα Κονδύλη.
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της κίνησης ήταν και είναι, η αυτονομία της από τα κόμματα με την έννοια ότι οι επιλογές και η δράση της αποφασίζονταν στη δημοτική κίνηση χωρίς να καπελώνεται από τους κομματικούς φορείς που τη στήριζαν και την εμπιστεύονταν.
Δημιουργήθηκε με βάση το όραμα για δράση, κοινωνική αλληλεγγύη και επικεντρώθηκε στις ανάγκες των πολιτών της Ηλιούπολης.
Επεξεργάστηκε τα προβλήματα της πόλης και τα υπερασπίστηκε αναπτύσσοντας κινηματική δράση σε πάρα πολλά καυτά ζητήματα όπως η δημόσια περιουσία, το δάσος του Υμηττού, το ΚΥΤ, το ρέμα της Πικροδάφνης, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.
Εκτός από την κινηματική δράση της, η κίνηση είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο τεκμηριωμένο λόγο στα θέματα που απασχολούσαν την πόλη. Αυτή η δράση αναγνωρίστηκε από τους πολίτες της Ηλιούπολης αλλά και από άλλες δημοτικές παρατάξεις.
Στην κίνηση μας, οι συναγωνιστές είχαν σταθερή παρουσία και συνεργασία με άλλους πολίτες και συλλογικούς φορείς της πόλης μας. Στήριξαν σταθερά και με πάθος την κινηματική δράση των τοπικών φορέων, των ενεργών πολιτών αλλά και βοήθησαν σημαντικά στον τεκμηριωμένο λόγο της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά την απόφαση της κίνησης μας να είμαι επικεφαλής της, ως υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές, θα μου επιτρέψετε να πω λίγα λόγια και σε αυτούς που με γνωρίζουν αλλά περισσότερο σε αυτούς που δεν με γνωρίζουν.
- Κατ΄ αρχάς η απόφαση μου να θέσω υποψηφιότητα ως επικεφαλής της κίνησης ήταν καθαρά απόφαση καρδιάς, γνωρίζοντας ότι η απόφαση αυτή σημαίνει μεγάλη ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο, στοχοπροσήλωση, διαβούλευση και γενικά πάθος για προσφορά στο συνάνθρωπο.
Να είστε σίγουροι ότι το κυνήγι της καρέκλας, ο εγωισμός, ο αριβισμός και η λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν χαρακτηρίζουν ούτε τους συναγωνιστές μου αλλά ούτε και εμένα προσωπικά.
Αυτό που με δίδαξε η επαγγελματική και κοινωνικοπολιτική μου πείρα, είναι ότι για να επιτευχθεί το οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα για την κοινωνία, χρειάζεται βαθιά γνώση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτή η γνώση προκύπτει από σκληρή δουλειά, διαβούλευση και ευρείες συμμαχίες με τους τοπικούς φορείς και τις διάφορες προσωπικότητες και όπου συμφωνούμε βέβαια και με άλλες τυχόν παρατάξεις.
Σ΄ αυτή μου την απόφαση σημαντικό ρόλο έπαιξε η στήριξη από τους συναγωνιστές μου στη δημοτική κίνηση, η οποία είναι καθοριστική γιατί τους διακρίνει το πάθος για κοινωνική προσφορά, η ανιδιοτέλεια, ο εθελοντισμός, αλλά κυρίως η γνώση των προβλημάτων της πόλης μας.
Βέβαια άμεσος στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη δημοτική μας κίνηση και με άλλους πολίτες που θα στηρίζουν και θα συμπληρώσουν με τις ιδέες τους και τη δράση τους την προσπάθεια μας για τη λύση των προβλημάτων της πόλης και την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι επειδή ο θεσμός της Πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι πιο κοντά στις ανάγκες του πολίτη και τα προβλήματα που όλοι βιώνουμε, η συλλογική δράση έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται μικρές και μεγάλες νίκες, να ενισχύεται η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η χειραφέτηση, ο εθελοντισμός και η Δημοκρατία.
Πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια επικράτησε το ατομικό συμφέρον σε βάρος του συλλογικού, ο καταναλωτισμός σε βάρος των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων, γενικά απαξιώθηκε το κοινωνικό κράτος και αφυδατώθηκαν λίγο - πολύ οι πολιτικοί θεσμοί στην κοινωνία μας.
Γίνεται ξεκάθαρο πλέον, μετά τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, ως Ελληνική κοινωνία ότι η κρίση αυτή δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως κρίση αξιών και θεσμών. Επίσης γίνεται αντιληπτό, πόσο όλα αυτά τα χρόνια έλλειψε η ευρεία λαϊκή συμμετοχή και αυτενέργεια των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, αυτοδιοικητικό, σε συνδικάτα, στην παιδεία, στον πολιτισμό αν και υπήρξαν αντιστάσεις από αρκετούς πολίτες και φορείς όπως είδαμε άλλωστε και από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις στην πόλη μας. Όμως, η μέχρι τώρα δράση δεν αρκεί και είναι αναγκαίο να γίνει πολλαπλάσια ώστε όλοι μας με εργαλεία τη λαϊκή συμμετοχή και την άμεση δημοκρατία να πάρουμε την τύχη της πόλης μας στα χέρια μας.

Μέχρι τώρα το αυτοδιοικητικό πλαίσιο ήταν αναχρονιστικό και αντιαναπτυξιακό αφού:
- στη χώρα μας η Αυτοδιοίκηση απορροφά μόλις το 5,5% των δημοσίων εσόδων όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 33%.
- Είχε περιορισμένες αρμοδιότητες ενώ βασίλευε ο παραγοντισμός και η αδιαφάνεια.
- Με το 42% των ψήφων που εκλέγονταν ο δήμαρχος πριμοδοτούνταν ο δικομματισμός ενώ δεν καθιερώθηκε η απλή αναλογική.
Όμως και το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» υπάρχουν κάποια εμφανή αρνητικά που επισκιάζουν κάποια θετικά όπως η οικονομία της κλίμακας αφού:
- γίνεται ένας περιορισμός των Δήμων αυταρχικά, χωρίς διαβούλευση με τους δημότες (π.χ. θα μπορούσε να γίνει και με δημοψηφίσματα)
- γίνεται στη λογική μείωσης του κόστους επειδή θα επιτύχει οικονομίες κλίμακας όπως π.χ. με τον περιορισμό των αιρετών αρχόντων. Οι μέχρι τώρα όμως μελέτες δείχνουν ότι δεν θα είναι αξιόλογη η μείωση αυτή ενώ παράλληλα θα απολυθούν 35.000 περίπου συμβασιούχοι.
- Το προηγούμενο έρχεται σε αντίφαση με τις νέες αρμοδιότητες που θα έχουν οι δήμοι (περίπου 300) και αναρωτιέται κανείς πώς θα διεκπεραιωθούν όλες αυτές οι λειτουργίες μετά από την τόσο μεγάλη μείωση του προσωπικού. (Εδώ να λάβουμε υπόψη το δραματικό κοινωνικό πρόβλημα από την απόλυση 35.000 εργαζομένων).
- Οι πόροι δεν θα είναι αρκετοί και εγγυημένοι ώστε να βοηθήσουν την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων που θα μαραζώσουν έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστιες υποχρεώσεις.
- Και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το άρθρο 102 του Συντάγματος, που λέει, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς τους απαραίτητους πόρους.
Πρακτικά οι συνέπειες είναι: ή ο Δήμος να ασκήσει φορομπηχτική πολιτική, ή να ιδιωτικοποιήσει λειτουργίες του π.χ τροφεία, ή να μην κάνει τίποτα.

Επίσης να πούμε ότι με τον Καλλικράτη ο μέσος Ελληνικός Δήμος θα έχει πληθυσμό 30.000 όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος είναι 5.000. Αυτό βέβαια μας κάνει να σκεφτούμε ότι ο μικρός Δήμος είναι πιο κοντά στις ανάγκες του πολίτη και στον κοινωνικό του έλεγχο.
Επίσης, να τονίσουμε ότι το εκλογικό σύστημα στους δήμους και τις περιφέρειες με τον Καλλικράτη, είναι πολύ πιο αντιδημοκρατικό από το σύστημα των Εθνικών εκλογών και ως προς την κατανομή των εδρών αφού τα 3/5 των εδρών λαμβάνει ο πρώτος συνδυασμός ανεξαρτήτως ποσοστού που θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι κάτω από 30%. Ενισχύεται δηλαδή η παντοδυναμία της πρώτης παράταξης και γενικότερα ο δικομματισμός

Όσον αφορά το Δήμο μας η τρέχουσα περίοδος σφραγίζεται από τις δραματικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Ελληνική κοινωνία και κατ΄ επέκταση στην πόλη μας. Η οικονομική κρίση σε χρόνο ρεκόρ έφερε την κοινωνία δεκάδες χρόνια πίσω αφού οι εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι συντάξεις, οι κοινωνικές δαπάνες κατακρεουργούνται με τη δικαιολογία ότι έτσι η χώρα θα σωθεί από τη χρεοκοπία.
Όμως δεν έφταιξαν οι εργαζόμενοι με τους χαμηλούς μισθούς, οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι πολίτες για το όργιο ρεμούλας που έγινε στην Ελληνική κοινωνία τόσα χρόνια και για το πελατειακό κράτος που προώθησε ο δικομματισμός.
Εδώ πλέον προκύπτει η ανάγκη άμεσα η κοινωνία και ειδικά οι Δημότες της Ηλιούπολης να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, ώστε μέσα πρώτα απ΄ όλα από το Δήμο αλλά και άλλους φορείς και συλλογικότητες της πόλης να οργανώσουμε την πάλη μας με σκοπό: να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας, στους άπορους, στους αποκλεισμένους, στους ανάπηρους, στην τρίτη ηλικία, στους άνεργους, στους νέους, στους μαθητές, στις νέες μητέρες και γενικά στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας που υποφέρει.
Πρέπει να γίνει άμεση προτεραιότητα του Δήμου η οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και εμείς μέσα από την κίνηση μας και με την συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς της πόλης να οργανώσουμε κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης στους άπορους και τους αποκλεισμένους της πόλης μας.
Πιστεύω ότι στο πεδίο αυτό οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται θα παίξουν τεράστιο ρόλο, όχι μόνο για οικονομική ανακούφιση αλλά και για την καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων στη βάση της αγάπης της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Βέβαια η δράση μας αυτή δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τον στόχο μας που είναι η πίεση προς την Πολιτεία ώστε να αναλάβει πρώτα αυτή τις ευθύνες της.
Πιστεύω ειλικρινά ότι η δραματική κρίση που βιώνουμε μπορεί να γίνει αφορμή ώστε εμείς οι πολίτες με τη συλλογική μας πάλη, να κατορθώσουμε να ξαναστηρίξουμε την κοινωνία στα πόδια της με την έννοια να τοποθετηθούν οι πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων όπως η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, η τέχνη, η ανακούφιση των κοινωνικά αποκλεισμένων πάνω από τα κέρδη και το χρήμα, να προωθηθεί ο εκδημοκρατισμός μέσω της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης λαϊκής συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας ώστε να είναι αποτελεσματικότερος ο κοινωνικός έλεγχος. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παιδεία και ο πολιτισμός θα πρέπει να είναι στις βασικές μας προτεραιότητες και να συνδράμουμε οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά μας οι συναγωνιστές μου κι εγώ, υποσχόμαστε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και θα συνεργαστούμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα με τους τοπικούς φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης μας για τη λύση των προβλημάτων σεβόμενοι πάντα την αυτοτέλεια τους και τις τυχόν ιδιαίτερες απόψεις τους. Παράλληλα η δράση μας θα είναι και προγραμματική μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα προσπαθήσουμε μέσα από τον τεκμηριωμένο λόγο να προωθήσουμε τη λύση των προβλημάτων που μας απασχολούν όλους.

Σας ευχαριστώ
Από καρδιάς
Χρήστος Κοκοτίνης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.