ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Σε κλίμα αλληλεγγύης, συμμετοχής και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2025 το Διήμερο Ενημερωτικών και Ευαισθητοποιητικών Δράσεων του Δήμου Ηλιούπολης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Μια σημαντική και πολυδιάστατη διεπιστημονική ημερίδα με τίτλο «Όταν το Βίωμα συναντά την Επιστήμη» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2025, από τις 10:00 έως τις 15:00, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.

Γονείς ανήλικων αθλητών καταγγέλλουν πρακτικές που προκαλούν ψυχολογική επιβάρυνση στα παιδιά και ζητούν άμεση παρέμβαση του Δήμου.

Ο Δήμος Ηλιούπολης, μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, και σε συνεργασία με την εθελοντική Ομάδα “Η Γειτονιά μας” και το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, διοργανώνει ένα διήμερο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025.

Βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΔΕΔΔΗΕ καταγράφηκε το πρωί σε τμήματα της Ηλιούπολης, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε αρκετές οδούς. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το πρόβλημα οφείλεται σε βραχυκύκλωμα που έχει επηρεάσει τις οδούς Ορέστου, Αρματολών, Τανάγρας, Δραγατσανίου, Οίτης, καθώς και τις γύρω περιοχές.

Ο Δήμος Ηλιούπολης συνεχίζει δυναμικά τις περιβαλλοντικές του δράσεις, διοργανώνοντας νέα δενδροφύτευση την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025, στις 11:00 π.μ., σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Σε δυναμική κινητοποίηση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Ηλιούπολης, καλώντας όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να παραβρεθούν στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στις 17:00.

Η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ηλιούπολης, εκπροσωπώντας τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες της πόλης εδώ και 61 χρόνια, κατέθεσε υπόμνημα προς τη Δημοτική Αρχή ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2026. Στο υπόμνημα ζητά μείωση κατά 50% των Δημοτικών Τελών για μικρούς επαγγελματικούς χώρους και λαϊκές κατοικίες της Ηλιούπολης, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ελάχιστο αλλά ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης για τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους.

Σε στάση εργασίας και κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025, αντιδρώντας -όπως αναφέρουν- στον «σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών» από τη δημοτική αρχή.

Νέες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση της δημοτικής αρχής Ηλιούπολης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημοτικής συγκοινωνίας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να καταγγέλλει πως η απόφαση εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα και στρέφεται σε βάρος των δημοτών.

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη απαξίωση από τη Δημοτική Αρχή, η οποία για ακόμη μία φορά αρνήθηκε να ακούσει τη φωνή των εργαζομένων και να εντάξει κρίσιμα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξεχωριστή εισήγηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025, με θέμα την ακύρωση του διαγωνισμού για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης.

Ενημερώνουμε τους δημότες και κατοίκους ότι από 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τη Νέα Κάρτα Δημότη θα γίνονται δεκτές καθημερινά, από 11:00 έως 15:00, στο Γραφείο 214.

Ενημερώνουμε τους Δημότες και κατοίκους ότι την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025, στο Αθλητικό Κέντρο Στίβου «Χαλικάκι» θα πραγματοποιηθούν Σχολικοί Αγώνες Στίβου των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, από 8:30 έως 13:30.

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή αναμετάδοση τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00.

Ο Δήμος Ηλιούπολης συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, που φέτος πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 30 Νοεμβρίου 2025, επικεντρωμένη στο θέμα «Turn on the value» και ειδικότερα στη σωστή διαχείριση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ).

Ο Δήμος Ηλιούπολης καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ζώων που σημειώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες σε διάφορες περιοχές και γειτονιές της πόλης. Συνολικά εντοπίστηκαν πέντε διαμελισμένα γατιά, εκ των οποίων τρία αποκεφαλισμένα, περιστατικά που προκαλούν αποτροπιασμό και αντιτίθενται σε κάθε έννοια πολιτισμού, ηθικής και κοινωνικής συνοχής.

Μόνο με τις ψήφους της Διοίκησης εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης η απαγόρευση εγκατάστασης νέων συνεργείων συντήρησης και επισκευής οχημάτων, βουλκανιζατέρ και πλυντηρίων αυτοκινήτων στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και σε άλλα σημεία της πόλης.

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Με εντυπωσιακή επιτυχία και συγκινητική συμμετοχή ολοκληρώθηκε το διήμερο θεατρικό δρώμενο της Εθελοντικής Ομάδας «Η Γειτονιά Μας» του Δήμου Ηλιούπολης, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Οι δημότες αγκάλιασαν θερμά την πρωτοβουλία, στηρίζοντας δύο σημαντικούς κοινωνικούς σκοπούς:

Ο Δήμος Ηλιούπολης επαναφέρει τον θεσμό των Σχολικών Αγώνων, έναν σημαντικό πυλώνα αθλητικής παιδείας και συμμετοχής για τους μαθητές της πόλης. Στόχος της διοργάνωσης είναι η προώθηση του αθλητικού ιδεώδους, η καλλιέργεια της άμιλλας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών και η επαφή τους με όσο το δυνατόν περισσότερα αθλήματα.

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Λήγει σήμερα, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025, η παράταση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για όσους πολίτες επιθυμούν να εκδώσουν μόνοι τους τον Προσωπικό Αριθμό (Π.Α.), το νέο «ψηφιακό κλειδί» που θα τους συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αποτελώντας ενιαίο αναγνωριστικό για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και, σταδιακά, και του ιδιωτικού τομέα.

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και οι ουκ ολίγοι φανατικοί των Windows 7 θα υποχρεωθούν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους, καθώς από σήμερα η Microsoft, όπως είχε ανακοινώσει προ καιρού, σταματά πλέον την τεχνική υποστήριξη αυτής της παλαιότερης -αλλά ακόμη δημοφιλούς- έκδοσης των Windows.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Την Τρίτη 03.11.2009  διεξάχθηκε  η δίκη των Νασταίων  για την Δημόσια Περιουσία . Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα , στις 28  Σεπτεμβρίου 2010 προσδιορίσθηκε και πάλι η δίκη η οποία όμως αναβλήθηκε. Παρά την διαφαινόμενη αναβολή η παρουσία των πολιτών ήταν απαγοητευτική  και πώς να γίνει διαφορετικά όταν από τους υποψήφιους Δημάρχους  παρέστη μόνο ο Δήμαρχος κ. Αναγνώστου και ο Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος του Ενωτικού  Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης.

Για να θυμηθούμε μερικά πράγματα κρίνουμε αναγκαίο να αναφερθούμε σε κομβικά σημεία της Δημόσιας περιουσίας.

Η ιστορία της Δημόσιας περιουσίας είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της πόλης μας. Οι κληρονόμοι Νάστου και οι συνεταίροι τους, αφού διαμέλισαν και τεμάχισαν την πόλη, αφού πούλησαν γη που δεν τους ανήκε, φθάσαμε στο 1984.

Η ιστορική πολιτική απόφαση του, τότε, υπουργού οικονομικών Δημοσθενόπουλου κατοχύρωσε τα εναπομείναντα οικόπεδα στην πόλη.

Βέβαια για να φθάσουμε το 1984 προϋπήρξαν οι αγώνες του Δημήτρη Κιντή οι οποίοι καταξιώθηκαν στην συνείδηση των Ηλιουπολιτών. Η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα και οι αγώνες της τότε  Δημοτικής Αρχής, έφεραν θετικό αποτέλεσμα.

Ας μην λησμονούμε ότι και η εποχή 1978 – 1990 είχε το αρνητικό της σημείο. Η δημοτική αρχή μην έχοντας τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας χορήγησε αρκετά ΤΑΠ ώστε πολλοί καταπατητές κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις παρανομίες τους.

Το 1991 φτάνουμε στη Δημαρχία Θ. Γεωργάκη. Επειδή πιστεύω ότι η λήθη δεν βοηθά τις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά αλλά και η καταβαλόμενη προσπάθεια για συστηματική απαξίωση της, πιο δημιουργικής σε υποδομές περίοδος 1991 – 2006 δεν βοηθά την κοινή πορεία, αναφέρουμε επιγραμματικά:

1.    23/01/1997 δικαστική κατοχύρωση περιοχής «χαλικάκι» 60 στρ. στο Δήμο Ηλιούπολης
2.    09/02/1996 παραχώρηση 32 στρ. στα «Αστυνομικά» που στεγάζουν σήμερα: τένις, αναψυκτήριο, κολυμβητήριο, παιδικής σταθμούς, νηπιαγωγεία, 2ο γυμνάσιο
3.    22/04/1996 κατοχύρωση Δημοτικού θερινού κινηματογράφου Μελίνα Μερκούρη
4.    15/03/1995 παραχώρηση 25 οικοπέδων από την ΚΕΔ για αξιοποίηση
5.    αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις από το 1995 – 2005 για διεκδικήσεις ενάντια στους καταπατητές
6.    23 αυτόνομες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας
7.    κατασκευή νηπιαγωγείων: 4ο, 6ο, 7ο, 8ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 15ο, 22ο, 21ο
8.    κατασκευή δημοτικών σχολείων: 11ο, 12ο, 13ο, 15ο, 21ο, 22ο
9.    2ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο 4ος, 5ος, 6ος, 9ος, 10ος παιδικοί σταθμοί
10.    Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Είναι απολύτως ξεκάθαρο και αντιληπτό ότι η «Δημοτική Αλλαγή» που ο υποψήφιος Δήμαρχος του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης είχε την τιμή να εκπροσωπεί για μια τετρετία ως επικεφαλής της , από το 2007 -2010, αξιοποίησε σε σημαντικό βαθμό την Δημόσια περιουσία, στα προηγούμενα 16 χρόνια που με την λαϊκή εντολή διαχειριζότανε το συμφέρον του Δήμου. Δεν έχασε ούτε μια δίκη και έβαλε την πόλη σε τροχιά ανάπτυξης.

Από τον Ιανουάριο του 2007 ανέλαβε τη δημοτική αρχή ο Γ. Αναγνώστου.
Στο σημείο αυτό αξίζει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η πολιτεία που είναι και ο ιδιοκτήτης και υπερασπιστής της δημόσιας περιουσίας.

1.    Ο Υπουργός Οικονομικών κος Αλογοσκούφης διορίζει από την 05/05/2004 έως την 31/07/2006 με αποφάσεις του, την κα. Μάλοβιτς (κληρονόμο των Νασταίων) σε 7 καίριες πολιτικές θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο λαός μας αναφέρει πολύ σωστά: « έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Ο ξεσηκωμός του λαού της Ηλιούπολης για την προκλητική αυτή ενέργεια της τότε κυβέρνησης απέτρεψε τους δόλιους σχεδιασμούς εις βάρος των συμφερόντων των Ηλιουπολιτών.
2.    Η ΚΕΔ (κτηματική εταιρία του Δημοσίου) σε συνάντηση των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων (08/04/2008) μας ενημερώνει πως προτίθενται να εκποιήσει τα λεγόμενα «φιλέτα» οικόπεδα της πόλης μας προκειμένου να εισπράξει το μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα που έχουν. Τα «υπόλοιπα» οικόπεδα «προτίθεται» να τα παραχωρήσει στο Δήμο.

Ηλιουπολίτες – Ηλιουπολίτισες
pantazopoulos-new_nΔυστυχώς με το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε φαίνεται πως οι σημαντικοί αγώνες για την προάσπιση της Δημόσιας Περιουσίας δεν ανήκουν στο παρελθόν αλλά είναι μπροστά μας. Πρέπει όλοι να συμφωνήσομε πως ενώ με την πολιτική απόφαση Δημοσθενόπουλου η πορεία που χαράχθηκε έφερε θετικά για την πόλη μας αποτελέσματα, σήμερα, σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Δημόσια περιουσία με κίνδυνο, με πολιτικές και πάλι αποφάσεις, να ξεπουληθεί η Δημόσια περιουσία για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους της χώρας. Η διαμόρφωση κλίματος που επιχειρείται με την περίπτωση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού αποτελεί προπομπό και για την τύχη της Δημόσιας περιουσίας και στην Ηλιούπολη .

Καλούμε το λαό της Ηλιούπολης να βρίσκεται σε εγρήγορση για την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας , την άμεση μεταβίβαση της στην ιδιοκτησία του Δήμου προκειμένου να κλείσει οριστικά το θέμα αυτό.

Βρισκόμαστε ίσως στην πιο δύσκολη φάση που αφορά τα δημόσια κτήματα στην πόλη μας. Η περιφρούρηση και η αξιοποίηση αυτών των οικοπέδων πρέπει να γίνει επ’ ωφελεία της πόλης με πρόγραμμα και σχεδιασμό για τις ανάγκες της επόμενης 20ετίας.
Το οφείλουμε στην ιστορία της πόλης και των κατοίκων της, κυρίως όμως το οφείλουμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές των Ηλιουπολιτών.
Το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης δεσμεύεται απέναντί στο λαό της Ηλιούπολης  να αγωνιστεί μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, μαζί με τους ενεργούς πολίτες, τους φορείς και τα κινήματα πολιτών έχοντας ως άξονα διεκδίκησης τις παρακάτω θέσεις:

α) Κατάργηση του ν. 2137/2003/αρ.3 που διευκολύνει τους καταπατητές να λυμαίνονται δημόσια περιουσία.
β) Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή πρέπει να αξιώσει και να πάρει άμεσα οριστικά παραχωρητήρια για το σύνολο των δημοσίων κτημάτων.
γ) Ο Δήμος Ηλιούπολης να ενισχύσει το νομικό του οπλοστάσιο απέναντι στους κληρονόμους Νάστου χωρίς να φείδεται κόστους μπροστά στο τεράστιο όφελος για την πόλη μας.    
δ) Να σχεδιάσουμε από κοινού με τους φορείς της πόλης μας τους τρόπους και τις δράσεις μας που θα αναδεικνύουν, θα στηρίζουν και θα προασπίζουν τη Δημόσια περιουσία.   
ε) Το δημοτικό συμβούλιο αφού πάρει έγκαιρα τις απόψεις των φορέων και των κινήσεων πολιτών, αφού ιεραρχήσει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, να προγραμματίσει και να αξιοποιήσει τα εναπομείναντα οικόπεδα  έχοντας ως πυξίδα, το μέλλον των παιδιών μας και την ποιότητα ζωής που τόσο αμφισβητείται στις μέρες μας.

Η προάσπιση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ας γίνει υπόθεση όλων μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το αξίζει η πόλη μας.

 

Δημήτρης Πανταζόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης

30 Σεπτεμβρίου 2010

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.