ΚΟΣΜΟΣ
Κειμενο

Κατά 70% αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου στα άτομα με κακή στοματo-οδοντική υγιεινή. Αντίθετα τα άτομα που βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα εμφανίζουν μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν από παθήσεις της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Η σχέση ανάμεσα στα καρδιακά προβλήματα και τις ασθένειες των ούλων είναι αντικείμενο αυξημένου επιστημονικού ενδιαφέροντος εδώ και δύο δεκαετίες. Η επιστημονική ομάδα του Ρίτσαρντ Βατ από το University College London, προσπάθησε να δείξει κατά πόσο ο αριθμός των καθημερινών βουρτσισμάτων των δοντιών έχει επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής περισσοτέρων από 11.000 ενηλίκων στη Σκοτία (κάπνισμα, σωματική άσκηση, υγιεινή του στόματος) ενώ πραγματοποίησαν και αιμοληψίες προκειμένου να καθορίσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Τα άτομα με ανεπαρκή στοματική υγιεινή αποδείχτηκε ότι είχαν δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα, συνδύασε τα στοιχεία που προέκυψαν με τις εισαγωγές που έγιναν σε νοσοκομεία και θανάτους που συνέβησαν στη Σκοτία για μία οκταετία μέχρι το Δεκέμβριο του 2007.

Συνολικά καταγράφηκαν 555 καρδιαγγειακά περιστατικά, από τα οποία τα 170 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο, σε μια χρονική περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η στοματική υγιεινή σε γενικές γραμμές ήταν ικανοποιητική. Το 62% όσον συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι πήγαινε τακτικά στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες ενώ το 71% δήλωσε ότι βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα.

Οι ερευνητές προσάρμοσαν στη συνέχεια τα αποτελέσματα προκειμένου να ληφθούν υπόψη γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ημέρα παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιαγγειακή νόσο κατά 70% σε σύγκριση με όσους τα βούρτσιζαν δύο φορές την ημέρα.

Δημοσίευση 02/06/2010

[readon1 url="http://tvxs.gr"]Πηγή: tvxs.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.