ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Σε μία ακόμα καθοριστικής σημασίας και υψηλής οικολογικής ευαισθησίας κίνηση, προέβη ο Δήμος Ηλιούπολης που, με συνδιοργανωτή το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), εγκαινίασε την Κυριακή 13 Ιουνίου το αυτόματο σύστημα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης του Υμηττού.

Πρόκειται για ένα δίκτυο εκτόξευσης νερού με κανόνια σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρα. Τα κανόνια  είναι στημένα σε πύργους από  τρία έως οκτώ μέτρα. Ενεργοποιούνται ηλεκτρονικά σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά λειτουργούν και προληπτικά. Μέσω ενός ηλεκτρονικού προγράμματος, τις πολύ ζεστές ημέρες, εκτοξεύουν νερό. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται υγρασία και μειώνονται οι πιθανότητες ανάφλεξης και πυρκαγιάς. Παράλληλα ο Δήμος  συμμετέχει σε ένα πιλοτικό σύστημα τηλεματικής (ψηφιακής ενημέρωσης) για την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς στον Υμηττό. Το σύστημα αυτό λαμβάνει υπ’ όψιν τις καιρικές και γεωμορφολογικές συνθήκες.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος «Λάιφ», το οποίο έχει υψηλά ποιοτικά στάνταρ και αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης. Ο Δήμος μας είναι ο πρώτος φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

systhma-pyrosveshs-1_n«Η προστασία του βουνού μας είναι μονόδρομος», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιάννης Αναγνώστου. «Ο Υμηττός αποτελεί πνεύμονα πρασίνου όχι μόνο για την Ηλιούπολη αλλά για όλο το λεκανοπέδιο. Θεωρούμε ότι η συνεχής ενημέρωση του κόσμου, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην διαμόρφωση των καθημερινών μας συνηθειών. Έτσι μπορούμε να γίνουμε όλοι ακόμα πιο ευαισθητοποιημένοι, ακόμα πιο υπεύθυνοι, σκεπτόμενοι πάντα την πόλη που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Το δάσος είναι ζωή και η ζωή ανήκει σε όλους. Ο δήμος Ηλιούπολης ξεκινάει και φέτος εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης πυρκαγιάς σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και το πυροφυλάκιο της πόλης μας».

Ειδική αναφορά ο κ. Αναγνώστου έκανε στους εθελοντές δασοπυροσβέστες, «οι οποίοι αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια δίνουν μάχη με τις φλόγες όπου και όποτε τους ζητηθεί. Οι άνθρωποι αυτοί βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, με μοναδικό σκοπό την προστασία του φυσικού μας πλούτου», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα σημαντικό έργο προληπτικής δασικής πυροπροστασίας. Χίλια εξακόσια μέτρα δικτύου και 35 κανόνια δημιουργούν μία ομπρέλα δίπλα στον οικιστικό ιστό, η οποία και τις δύσκολες μέρες πολύ υψηλής θερμοκρασίας  αλλά και σε περίπτωση φωτιάς, δημιουργεί ένα μέτωπο προστασίας εκατό μέτρων ώστε να προφυλάξουμε τις κατοικίες». Παράλληλα, εξέφρασε το παράπονό του για την Πολιτεία και την ελλιπή βοήθεια που αυτή προσφέρει για την προστασία του Υμηττού.

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν μεταξύ των άλλων ο Νίκος Αρβανίτης, επικεφαλής της παράταξης «Ηλίου- πόλις Ανθρώπινη Πόλη», ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευάς Γιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος Κολιοφώτης, Γιάννης Μπότος, Τάσος Ευσταθίου και Γιώργος Αγαδάκος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Παναγιώτης Καρανδρέας και Μιχάλης Κουρής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ Δημήτρης Πίσσας, ο Πρόεδρος των ΚΑΠΗ Κώστας Νικολαϊδης, η Πρόεδρος του «Ευώνυμου» κα Αικατερίνη Γλυκού Φωτεινιά, η δημοτική σύμβουλος Αργυρώ Πίκουλα και ο υποψήφιος Δήμαρχος κατά τις ερχόμενες εκλογές Χρήστος Κοκοτίνης,

 

Γραφείο Τύπου, 14/6/2010

Τηλ.: 210 99 70 154

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.