ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Κειμενο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω δήμων “Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ” τίμησε και φέτος, Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, την προστάτιδα του νησιού μας την Παναγία Φανερωμένη.

Αρκετά νωρίς όλη η περιοχή  θύμιζε έντονα Λευκάδα. Νέοι και  νέες με τη λευκαδίτικη φορεσιά ομόρφυναν την εκδήλωση.

Εκδηλώσεις εορτασμού της Πολιούχου Λευκάδος

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε αρτοκλασία με λευκαδίτικο άρτο από το φούρνο “Καλός” στη Λυγιά. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Λευκάδας και Ιθάκης κ. κ. Θεόφιλου.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Εν τη μονή σου Παρθένε πόθω προστρέχοντες και προσκυνούντες την θαυμαστή σου Εικόνα, μετ' ευλαβείας αντλούμεν τας χάριτας” ψάλλουν οι Άγιοι πατέρες.
Κυρά Φανερωμένη μου, παρηγοριά του κόσμου, βοήθα την πανόρφανη, τ' άγιο σου χέρι δος μου, για ν' ανεβώ το βράχο σου.
Σύντρεξε μάνα τ' ουρανού, σύντρεξε το παιδί μου... Γράφει ο ποιητής.
Όπως όλοι οι Λευκαδίτες, έτσι κι εμείς τιμούμε την Παναγία Φανερωμένη εδώ στον περικαλλή δισυπόστατο ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου η εικόνα της δεσπόζει στο τέμπλο του ναού, για του οποίου το χτίσιμο οι πρώτοι Λευκάδιοι κάτοικοι της περιοχής συνέβαλαν αποφασιστικά.

Ο σύλλογος μας ευχαριστεί τους σεβαστούς ιερείς του ναού με τους οποίους συνεργαζόμαστε άριστα τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου μητροπολίτη μας κ. κ. Θεοφίλου, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, ο οποίος δεκαετίες τώρα υπηρετεί την Εκκλησία της Ηλιούπολης. 

Ευχαριστούμε τέλος την μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα παιανίσει στη λιτανεία, τους Δημοτικούς συμβούλους που παρευρίσκονται και τις υπηρεσίες του Δήμου για την καθαριότητα και τη φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου. Ακόμα ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των Ηλιουπολίτικων και Λευκαδίτικων Σωματείων για την παρουσία τους.

Στη συνέχεια της ομιλίας ο πρόεδρος έκανε αναδρομή στην ιστορία της μονής από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Παναγία Φανερωμένη, την οποία τιμάμε σήμερα είναι σημείο αναφοράς για το όμορφο νησί μας.

Για το λόγο αυτό μια εικόνα, πιστό αντίγραφο αυτής, αγιογραφημένη από το μοναχό Αρσένιο από την Ι. Μ. Φανερωμένης θα παραλάβει ο Σύλλογός μας τον προσεχή Αύγουστο. Η εικόνα αυτή θα τοποθετηθεί στο Λευκαδίτικο Σπίτι για ευλογία των μελών και φίλων του Συλλόγου.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας μέχρι τα γραφεία του Συλλόγου, υπό την επιβλητική συνοδεία της μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας.

μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας

Η συνέχεια με το 41ο λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι.

Ο Σύλλογός μας είχε προετοιμαστεί για να δεχτεί και να εξυπηρετήσει τους πανηγυριώτες όσο γίνεται καλύτερα.

Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό του Συλλόγου μας υπό την καθοδήγηση του δασκάλου Πέτρου Μήτσου.

χορευτικό του Συλλόγου

Ακολούθησαν χορευτικά άλλων Συλλόγων και τέλος η πίστα δόθηκε στο κοινό. Το γλέντι συνεχίστηκε με αμείωτο κέφι μέχρι αργά χάρη στη θαυμάσια ορχήστρα του Ηλιουπολίτη μουσικού Γιώργου Κωτσίνη και των συνεργατών του.

Μια ακόμα όμορφη λευκαδίτικη πινελιά ήταν η γιγαντοαφίσα πίσω από την ορχήστρα που έδειχνε τον κόλπο Ελλομένου – Αγίας Κυριακής. Ήταν μια ωραία προσφορά από το Επιμελητήριο Λευκάδας το οποίο ευχαριστούμε πολύ γιατί μας έδωσε άλλη μια ευκαιρία να “ταξιδέψουμε” στο νησί μας, τη Λευκάδα μας.

γιγαντοαφίσα

Θερμές ευχές σε όλους!
Σας περιμένουμε και του χρόνου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΓΥΡΩΝ ΔΗΜΩΝ « Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ»
ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ – ΙΩΝΟΣ & ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ 45, Κ. Ηλιούπολη
ΤΗΛ ΕΠΙΚ. 6944256103
www.silfa.gr
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.