ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Τραγική είναι πλέον η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της έλλειψης απαραίτητων υλικών για τη διεκπεραίωση ακόμη και στοιχειωδών ιατρικών πράξεων.

 

Αναβάλλονται πλέον πέραν των προγραμματισμένων και επείγοντα χειρουργεία, ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις δεν γίνονται, ενώ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα.

Δραματική έκκληση απευθύνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, λέγοντας ότι υπάρχουν τρομερές ελλείψεις και σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα αυτή την εβδομάδα μπορεί να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Το μπλακ άουτ στο σύστημα προμηθειών έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικά και ιατρικά υλικά –δεν υπάρχουν σύριγγες, γάζες, ράμματα, γάντια, αντιδραστήρια, ασκοί, φίλτρα αιμοκάθαρσης, ακτινολογικά φιλμ, ακόμη και λευκοπλάστ.

Η κατάσταση οδηγεί πλέον στην αναβολή και επειγόντων χειρουργείων πέραν των προγραμματισμένων.

Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς είναι πολύ μεγάλη και με την όλη κατάσταση δυσχεραίνεται η παρακολούθησή τους και σε πολλές περιπτώσεις τα εργαστήρια δεν μπορούν να στηρίξουν με βιοχημικές εξετάσεις τις διαγνώσεις εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων.

Ορισμένες εξετάσεις δεν γίνονται στα επείγοντα, η έλλειψη ορθοπεδικών υλικών οδηγεί σε αναβολή χειρουργείων στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Ασκληπιείο Βούλας, ενώ έχουν αρχίσει να παρατηρούνται προβλήματα με έλλειψη απαραίτητων υλικών και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της επαρχίας.

Συνεχίζονται την ίδια ώρα οι επισχέσεις εργασίας σε περίπου 20 νοσοκομεία της χώρας (ανάμεσά τους Τζάνειο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Αττικόν) εξαιτίας απλήρωτων εφημεριών, με τους γιατρούς να τονίζουν ότι ακόμη και εάν καταβληθούν τα δεδουλευμένα και τερματίσουν την επίσχεση δεν θα μπορούν και πάλι να δουλέψουν εξαιτίας της έλλειψης υλικών.

Η έλλειψη ασκών συλλογής αίματος και αντιδραστηρίων καθιστά αδύνατη τη συλλογή αίματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών προειδοποιεί ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα συλλογής αίματος σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίες της χώρας.

Ως προς τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ με την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει εξαγγείλει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, γιατροί και νοσηλευτές αναφέρουν ότι οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές του ΕΣΥ δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του σχεδίου με τον τρόπο που προωθείται.

Οι γιατροί είναι αντίθετοι με τον τρόπο αμοιβής των εφημεριών, τονίζοντας ότι αντιστοιχεί σε επίδομα και το προτεινόμενο σύστημα εφημεριών δεν καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων.

 

Δημοσίευση 13/06/2010

[readon1 url="http://in.gr"]Πηγή: in.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.