ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Μετά τον Θόδωρο Τσουκάτο, ο Τάσος Μαντέλης, υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, συλλαμβάνεται «κλέπτων οπώρας» και πιο συγκεκριμένα, αποδεχόμενος χορηγία από τη γερμανική εταιρεία «SIEMENS».

 

Παραδέχθηκε τα πάντα και κάρφωσε «μιζαδόρους»

Ο Τάσος Μαντέλης, καταθέτοντας αργά το μεσημέρι στη Βουλή, παραδέχθηκε πως έλαβε «χορηγία» από τη γερμανική εταιρεία και υπερθεμάτισε μιλώντας «για απόπειρα ξεπλύματος μίζας ύψους 10 εκατ. μάρκων στην πλάτη του», φωτογραφίζοντας κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της περιόδου των κυβερνήσεων Σημίτη.

Τον «κάρφωσε» ο κουμπάρος του

Τον Τάσο Μαντέλη «κάρφωσε» στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Γιώργος Τσουγκράνης, κουμπάρος και φίλος του. Πρόκειται για τον περίφημο A. ROCO, διαχειριστή λογαριασμού στην Canadian Imperial Bank of Commerce στο υποκατάστημά της, στη Γενεύη της Ελβετίας. Ο Γιώργος Τσουγκράνης κατέθεσε πως, το 1998 και προ των επερχόμενων εκλογών, ο Τάσος Μαντέλης τον ενημέρωσε πως έχει άμεση ανάγκη χορηγιών λόγω των εξόδων του στην προεκλογική εκστρατεία. Τον ενημέρωσε, επίσης, πως πρέπει να ανοίξει ειδικός λογαριασμός, ώστε να μην αποκαλύπτονται οι χορηγοί. Ο κουμπάρος και φίλος άνοιξε τον τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο φάνηκε εκ των υστέρων πως υπήρχε και συνδιαχειριστής.

Σε αυτόν τον λογαριασμό εισήλθαν δύο εμβάσματα. Ένα πρώτο, ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων. Ο Γιώργος Τσουγκράνης για αυτό το πρώτο ποσό ρώτησε τον Τάσο Μαντέλη για την προέλευσή του. Ο υπουργός τον ενημέρωσε ότι πρόκειται για χορηγία της «SIEMENS». Για το δεύτερο ποσό, ύψους 250.000 γερμανικών μάρκων, ο ROCO ή Γιώργος Τσουγκράνης δεν ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί την προέλευση του, διότι, όπως κατέθεσε, στην Επιτροπή της Βουλής, «Δεν τον αφορούσε το θέμα». Ο Γ. Τσουγκράνης με δική του πρωτοβουλία (;) μεταφέρει τα χρήματα στην Αθήνα και στην ALPHA BANK. Όπως προκύπτει, από τα 200.000 μάρκα έχουν μεταβιβαστεί δύο εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό ενός Χ.Μ., ο οποίος φέρεται να είναι ο γιος του Τάσου Μαντέλη, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα δύο εμβάσματα είναι της τάξεως των 11.000 δολαρίων τη φορά.

Ο Γ. Τσουγκράνης καταθέτει, επίσης, ότι, λόγω αστοχίας ή αφέλειας, ο Τάσος Μαντέλης τον ενέπλεξε σε αυτές τις ιστορίες, μεταβιβάζοντας χρήματα στον γιο του. Ο Τσουγκράνης είναι επιχειρηματίας και αποδέχθηκε να καταθέσει κατά αντιπαράσταση με τον πρώην υπουργό.

Αζερμπαϊτζάν Connection

Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004, ο Τάσος Μαντέλης προσελήφθη από την εταιρεία European Profile, συμφερόντων Δημήτρη Μπακόλα, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Με άριστες σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας και με επαφές με τις κυβερνήσεις των πρώην άμεσων δορυφόρων της Μόσχας, ο Δημήτρης Μπακόλας έστειλε τον Τάσο Μαντέλη κατ’ αρχήν στο Ουζμπεκιστάν, προκειμένου να συμβάλει στην αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του Κοινοβουλίου της χώρας (;). Στη συνέχεια, ο Τάσος Μαντέλης μετοίκησε στο Αζερμπαϊτζάν, πάντα με την ίδια εταιρεία.

Καταθέτει ο Μαντέλης

Σε άσκημη ψυχολογική κατάσταση, κατακίτρινος και προφανώς αποδιοργανωμένος, ο Τάσος Μαντέλης εισήλθε περί τις 14:00 στην αίθουσα της Βουλής, όπου συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση SIEMENS. Ο πρώην υπουργός είχε απόλυτη συνείδηση της σημασίας των αποκαλύψεων στις οποίες προέβη ο κουμπάρος και φίλος του, λίγη ώρα νωρίτερα. Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών και μη διαθέτοντας άλλα περιθώρια ελιγμών, ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι επιχορηγήθηκε από την εταιρεία SIEMENS. Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ξέσπασε το ομώνυμο σκάνδαλο που κυβερνητικό στέλεχος προβαίνει σε τέτοια παραδοχή, αφήνοντας υπονοούμενα για συναδέλφους και κομματικούς του φίλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω εξέλιξη της έρευνας.

Αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε για το ζήτημα: «Μόνο η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS με γνωστοποίηση ονομάτων, αποδεκτών και κομμάτων μπορεί να σώσει το γόητρο του πολιτικού κόσμου. Η δε περίπτωση με τις αποκαλύψεις για τον κ. Μαντέλη δείχνει πόσο «αγγελικά πλασμένη» ήταν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ….».

Δημοσίευση 26/05/2010

[readon1 url="http://www.zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.