ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει σύντομα, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα.

Οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν, μεταξύ άλλων, για το Αιγαίο και το Κυπριακό, ενώ νωρίτερα υπογράφηκαν 21 μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας.

 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε επίσης την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την εκλογή (και όχι το διορισμό) του μουφτή στη Δυτική Θράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε η Τουρκία αναμειγνύεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Είπε μάλιστα ότι δεν τον ενοχλεί η Οικουμενικότητα του Πατριάρχη. O Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε τονίζοντας πως οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες στην Ελλάδα και επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι διμερή, αλλά ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση και στο θέμα του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και ζήτησε την ανακαίνιση του τζαμιού στην Αθήνα, κάτι το οποίο υποσχέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Παράλληλα, για τα θέματα του Φαναρίου, ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι πατριάρχες θα μπορούν να πάρουν την τουρκική ιθαγένεια.

Ακόμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη οι πτήσεις στο Αιγαίο να γίνονται από παροπλισμένα αεροπλάνα. Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα τον παραβιάσεων στο Αιγαίο θα μπορούσε να λυθεί αν η Τουρκία έδινε σχέδια πτήσης. «Καλή γειτονία σημαίνει σχέδια πτήσης. Αν η τουρκική αεροπορία τα έδινε, δεν θα υπήρχε ανάγκη αναχαίτισης από τα ελληνικά μαχητικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη διατήρηση του casus belli από τουρκικής πλευράς, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να πρέπει να εξετάσει γιατί η τουρκική εθνοσυνέλευση το έχει αποφασίσει Σημείωσε πως θα μπορούσε να λυθεί, πρόσθεσε όμως πως δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί μονομερώς.

"Αδειασμα" του κουμπάρου Καραμανλή για το δημοψήφισμα Ανάν

Όσο αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε το σχέδιο Ανάν και την προσωπική του πρωτοβουλία, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, να έρθει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη. Σε μια κίνηση που εκθέτει τον κουμπάρο του και πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, πρόσθεσε ότι στη συνάντηση κορυφής που έγινε το 2004 στην Ελβετία η υπό τον Καραμανλή ελληνική πλευρά ζήτησε, παρά τα όσο είχαν συμφωνηθεί, να μη γίνει καθόλου δημοψήφισμα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα λιμάνια της Τουρκίας θα άνοιγαν προς τα κυπριακά πλοία, εφόσον την ίδια ώρα άνοιγαν και τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τουρκικά πλοία, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του να «ανοίξει» τη διαδικασία των συνομιλιών με τη συμμετοχή και διεθνών παραγόντων.

Ενοχλημένη η ΝΔ από την προτροπή Ερντογάν

Να στηρίξουν τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για τον μηχανισμό βοήθειας παρότρυνε ο Ερντογάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση για να βγει η χώρα από την κρίση. «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να επωμιστούν αυτή την ευθύνη γιατί πρόκειται για ένα αμιγώς εθνικό θέμα», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. «Σεβόμαστε τον Τούρκο Πρωθυπουργό, όπως και κάθε άλλο ξένο ηγέτη που επισκέπτεται τη χώρα μας. Επισημαίνουμε όμως το αυτονόητο: τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος είναι αποκλειστική υπόθεση του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας», αναφέρει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωσή της.

21 μνημόνια συνεργασίας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφτασε την Πέμπτη στην Αθήνα
συνοδευόμενος από 10 υπουργούς και 100 περίπου Τούρκους επιχειρηματίες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρωθυπουργός και υπουργοί είχαν συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς και κατέληξαν στην υπογραφή 21 μνημονίων συνεργασίας των δύο χωρών.

Τα μνημόνια αυτά αφορούν:

- τις εξωτερικές σχέσεις (σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων, συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ)

- τον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων και της προστασίας του πολίτη (συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών, ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας, κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων)

- την εκπαίδευση (συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης και συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας)

- τον τομέα μεταφορών (ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, συνεργασία στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών)

- την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία (προώθηση εμπορίου, επενδύσεων και συνεργασία σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία, συνεργασία του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey, τεχνική συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE, συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών)

- τον τουρισμό και τον πολιτισμό (προώθηση κοινών ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα, συνεργασία στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού, διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, ενδυνάμωση της συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA) με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, συνεργασία για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων, συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών, κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία, συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών, συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας, συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών, ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών καθώς και συνεργασία των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων)

- τον τομέα της ενέργειας (επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας – Ιταλίας, συνεργασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)

- τα δάση, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (συνεργασία για τη βέλτιστη διαχείριση των νερών του Έβρου, προσπάθειες για μείωση της ρύπανσης, δασική προστασία και διαχείριση, έρευνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα, προστασία της βιοποικιλότητας, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών)

Δημοσίευση 15/05/2010

[readon1 url="http://tvxs.g}"]Πηγή: tvxs[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.