ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Απορρίφθηκε από την εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου η πρόταση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αθανάσιου Πλεύρη να κληθεί για κατάθεση ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η επιτροπή εξασφάλισε παράταση των εργασιών της για μία εβδομάδα, σε μια προσπάθεια τα 5 κόμματα να καταλήξουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη σε ένα -αν όχι κοινό πόρισμα- τουλάχιστον σε κοινές «συμπερασματικές θέσεις».

Απέναντι στο αίτημα του ΛΑΟΣ, όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ κράτησε στάση ουδετερότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως πρώην πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κληθεί στην Επιτροπή, μονάχα εάν υπήρχαν υπόνοιες ποινικών ευθυνών γι’ αυτόν. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως ο πρώην πρωθυπουργός, καλό θα ήταν να τοποθετηθεί οικειοθελώς με υπόμνημα για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το πρωθυπουργικό του γραφείο, αν και ο ίδιος προσωπικά, εκτιμάται πως «δεν έχει κάτι να συνεισφέρει με κατάθεσή του».

Οι βουλευτές της ΝΔ είχαν απορρίψει νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ενδεχόμενο κλήσης του κ. Καραμανλή, τονίζοντας ότι «Το να αντιπαρατάσσουμε κατηγορούμενο για τρία κακουργήματα (Σταμαντίνα Μαντέλη) με αίτημα να κληθούν σε απολογίες πρώην πρωθυπουργοί, είναι τακτική που υπερβαίνει τα εσκαμμένα».

Σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με στόχο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα παραμένει μάλλον αδύνατη, δεδομένης της μέχρι στιγμής επιμονής τους, να εξαιρούν μιας ενδεχόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, δικούς τους πρώην υπουργούς.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν σ’ αυτήν, με επικεφαλής τον Ν. Δένδια, προσδιόρισαν την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζουν πολιτικές ευθύνες σε όσους έχουν υπογράψει τις πράξεις των ανταλλαγών, ενώ ελέγχουν και την σημερινή κυβέρνηση για επιλογές ή παραλείψεις του νυν υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου (ακύρωση της επιστροφής της μεγάλης πλειοψηφίας των παραχωρηθέντων εκτάσεων στο Δημόσιο προτιμώντας την δικαστική διεκδίκησή τους, παράλειψη διενέργειας φορολογικών ελέγχων στη Μονή επί ένα εξάμηνο).

Πλην των πολιτικών ευθυνών ωστόσο, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αναγνωρίζουν ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς του κόμματός τους, εφ’ όσον η αποποίηση της Βισθωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων από το Δημόσιο, ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Απ. Φωτιάδη το 2003. «Αν έγιναν υπερτιμολογήσεις της Βισθωνίδας, ή υποτιμολογήσεις των ακινήτων που αντηλλάγησαν με το νερό και τις παράκτιες εκτάσεις της, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί σε σχέση με παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αναφέρθηκε στη συνέντευξη, εκ παραλλήλου με καταγγελία της ρύθμισης Καστανίδη, η οποία κατ’ αυτούς συνιστά «προσκλητήριο ψεύδους»: «Είναι δικαίωμα του κατηγορουμένου, ακόμα και να ψεύδεται για να υπερασπιστεί τη θέση του - αλλά να αντιπαρατάσσουμε κατηγορούμενο για τρία κακουργήματα με αίτημα να κληθούν πρώην Πρωθυπουργοί, υπερβαίνει τα εσκαμμένα» εκτίμησε ο κος Δένδιας.

Δημοσίευση 25/05/2010

[readon1 url="http://tvxs.gr"]Πηγή: tvxs.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.