ΔΗΜΟΣ
Κειμενο

Είναι τεράστια η αξία του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία και αυτό αποδείχθηκε αρκετές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν στην Ηλιούπολη.

Το καλοκαίρι του 2021, μπροστά στον κίνδυνο των πυρκαγιών οργανώθηκε άμεσα ένα σύστημα επιτήρησης κρίσιμων σημείων της πόλης μας και με την εξαιρετική συμβολή των 250 εθελοντών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου μας επιτυχημένα δημιουργήθηκε και λειτούργησε μια ανθρώπινη ασπίδα προστασίας για τον φυσικό πλούτο της πόλης μας.

Στην τελευταία δοκιμασία της πόλης μας από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ελπίδα», οι εθελοντές του Δήμου μας σε συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες, συνέβαλαν ώστε συμπολίτες μας, να μεταφερθούν ασφαλείς στο σπίτι τους ή στον προορισμό τους, σε νοσοκομείο για εγχείρηση, αιμοκάθαρση, χημειοθεραπεία ή άλλες προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις σημαντικές για την υγεία τους, να απεγκλωβιστούν για να προμηθευτούν απαραίτητα φάρμακα, τρόφιμα κλπ.

Για άλλη μια φορά η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη στην πράξη παρέδωσε σε όλους μας μαθήματα αγάπης και συμπαράστασης.

Με βάση την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει έως τώρα από τους εθελοντές μας και με την πιο πλήρη οργάνωση και τον συντονισμό με την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας και άλλους αρμόδιους θεσμούς, το Νέο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να αποτελέσει μια κρίσιμη ενισχυτική δύναμη για την αποτελεσματικότητα του έργου του Δήμου σε περιόδους κρίσεων οφειλόμενων σε ακραία και ασυνήθιστα φυσικά φαινόμενα.

Προσκαλούμε τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες να συμμετέχουν στο Νέο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, δηλώνοντας εδώ

τα στοιχεία τους, την ειδικότητά τους και την επιθυμία τους για την εθελοντική δράση αυτής της μορφής.

Ειδικότερα προσκαλούμε του συμπολίτες που έχουν:

Εκπαίδευση παροχής βοήθειας και διάσωσης.

Επιθυμία να εκπαιδευτούν από την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης του Δήμου μας και να την στελεχώσουν στην πράξη.

Κατάλληλη φυσική κατάσταση για την στελέχωση εθελοντικών πεζοπόρων τμημάτων για την παροχή βοήθειας, φαρμάκων, τροφίμων κλπ, σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη.

Αλυσοπρίονα ή άλλα εργαλεία χρήσιμα για επεμβάσεις ανάγκης.

Οχήματα τετρακίνητα κατάλληλα για την κίνηση σε αντίξοες συνθήκες εδάφους ή καιρού, όπως τζιπ, ημιφορτηγά, 4x4, κλπ.

Ειδικά οχήματα έργου, όπως μπουλντόζες, γερανούς, γκρέϊντερ ή άλλα μικρότερα τύπου bobcat ή άλλα σχετικά και επιθυμούν την διάθεσή τους για κοινωνικό σκοπό.

Ο Δήμος μας έδωσε μια μεγάλη μάχη με την - πρωτόγνωρη για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας - «Ελπίδα», με το υπάρχον σχέδιο αντιμετώπισής της να λειτουργεί αλλού με επιτυχία και αλλού με προβλήματα και η δημοτική αρχή έχει ήδη βγάλει ισχυρά συμπεράσματα για το τι πρέπει να βελτιωθεί άμεσα και για τον τρόπο, που πρέπει να λειτουργήσει την επόμενη φορά.

Ολοκληρώνουμε άμεσα την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων, αξιοποιώντας την πρόσφατη εμπειρία και έχουμε ήδη λάβει τις αποφάσεις μας για την βελτίωση των σχετικών δημοτικών υλικοτεχνικών υποδομών και υπηρεσιών.

Τέλος, έχουμε την πεποίθηση, ότι ο παράγων «Άνθρωπος» ήταν και παραμένει ο σημαντικότερος στην διαχείριση κρίσεων και ότι ο Εθελοντισμός με υψηλού επιπέδου οργάνωση, θα αποδώσει τα μέγιστα σε μια πιθανή νέα δοκιμασία.

Γιώργος Χατζηδάκης
Δήμαρχος Ηλιούπολης

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.