ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Oι αθέατες πλευρές της διαμάχης που άνοιξε ο ιερέας του Αγίου Παύλου, με τους κατοίκους της γειτονιάς στην Κιθαιρώνος.

Α) Έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου, στην γειτονιά της οδού Κιθαιρώνος, στην Αγία Μαρίνα, μια αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων και του ιερέα του Αγίου Παύλου, με πολλά ευτράπελα και ακόμη περισσότερα ερωτηματικά, για το που στοχεύει με τις ενέργειες του ο ιερέας. Η εκκλησία του Αγίου Παύλου θεμελιώθηκε μέσα σε δασική έκταση, κάπου ανάμεσα στο 1987-89, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και υπουργός Γεωργίας ο κ. Τσιγαρίδας.

Η τότε Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Κιντή, παίρνοντας υπόψη την βούληση πολλών κατοίκων στην περιοχή, να υπάρξει η εκκλησία, υποχώρησε στις αντιδράσεις της, καταφέρνοντας όμως να οριοθετήσει την παιδική χαρά στο χώρο. Αργότερα, από την Δημοτική Αρχή του Θ. Γιωργάκη, διαμορφώθηκε και ο μπροστινός περιβάλλοντας χώρος. Δυο πινελιές που έδωσαν ανάσα σε μια γειτονία που είναι δύσβατη, που δεν έχει διέξοδο σε ανοιχτούς χώρους και ζει στριμωγμένη κάτω από την σκιά της περιφερειακής οδού Κατεχάκη.

Σε αυτή τη συνδυαστική χρήση χώρων μέσα στην ζώνη του Υμηττού, έχει απομείνει μια μη δομημένη έκταση στο πλάι της εκκλησίας, που μέχρι και πριν ένα μήνα χρησιμοποιούσε η γειτονιά άτυπα για να παρκάρει και κύρια είναι ο χώρος εισόδου στην παιδική χαρά αλλά και χώρος που χρησιμοποιούσαν οι γονείς, ώστε να αποφεύγουν τα παιδιά τον κίνδυνο της Κατεχάκη, για την είσοδο τους σε εφαπτόμενο Δημοτικό Σχολείο του Βύρωνα.

Μέχρι πρόσφατα τα πράγματα στην γειτονιά κυλούσαν ομαλά. Ξαφνικά ο ιερέας του Ναού αποφάσισε μόνος του ότι μπορεί και δικαιούται, να φράξει με ηλεκτρονικές μπάρες την είσοδο αυτού του χώρου και να τον χαρακτηρίσει προκλητικά με κάμερες και ταμπέλες που ανάρτησε, ως ιδιωτικό!!! Αποτέλεσμα!!! Η γειτονιά να αποκλειστεί και δικαίως να ξεσηκωθεί!

η εκκλησία του Αγίου Παύλου

κάμερες & ταμπέλες στην εκκλησία του Αγίου Παύλου

κάμερες & ταμπέλες στην εκκλησία του Αγίου Παύλου

Μέχρι και σήμερα ο ιερέας αγνοεί επιδεικτικά τις αντιρρήσεις των κατοίκων της γειτονιάς και η Δημοτική Αρχή μας ενημερώνει, ότι δεν έχει γίνει κατορθωτό να βρει γόνιμη διέξοδο, με ευθύνη του ιερέα και της Μητρόπολης Καισαριανής, που διοικητικά ανήκει η εκκλησία και ο συγκεκριμένος ιερέας.

το parking στην εκκλησία του Αγίου Παύλου

Η γειτονιά και οι κάτοικοι λένε ότι ο ιερέας επιδιώκει την αξιοποίηση του χώρου ως parking και ως μια συνοδευτική υποδομή που χρειάζεται, ώστε να αξιοποιήσει το χώρο για εκδηλώσεις catering, σε βαφτίσια και γάμους!!!

Δεν γνωρίζουμε αν όντως έτσι σκέφτεται ο ιερέας και δεν θέλουμε να μπούμε στις σκέψεις του. Θα μας επιτρέψετε όμως να μπούμε σε αυτά που γνωρίζουμε και μας αφορούν και ας του χαλάσουμε τα σχέδια.

Β) Να ξεκινήσουμε: Ο Ναός του Αγίου Παύλου με κατ’ εξαίρεση διευκολύνσεις, θεμελιώθηκε σε δασικό χώρο! Ο χώρος είναι δασικός και ο ναός δεν έχει καμιά ιδιοκτησία σε δασικό χώρο, ακόμη και αν ο ιερέας την επικαλείται. Αν δε, θέλει ο ιερέας και η Μητρόπολη της περιοχής, να πειστούν για τον χαρακτήρα της περιοχής, ας ρίξουν μια ματιά και στο ισχίων ακόμη Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού αλλά και στην ΣΜΠΕ που πρόσφατα έφερε η νυν κυβέρνηση για την αναθεώρηση του!!!

Επίσης είναι γνωστό ότι η Εκκλησία έχει εγείρει κατά καιρούς δικαιώματα στις πλάγιες του Υμηττού και στην συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Βύρωνα και Ηλιούπολης -από Αγ. Παύλο μέχρι και το θέατρο Βράχων- και αυτό το γνωρίζουμε όλοι όσοι ζούμε χρόνια στην περιοχή και θέλουμε να υπερασπιζόμαστε τον χαρακτήρα του Βουνού και της Δημόσιας Γης και δεν έχουμε μνήμη ψαριού.

Έχει -είναι αλήθεια- πολλές φορές δοκιμάσει η εκκλησία να μπει στο Υμηττό -και στην συγκεκριμένη περιοχή- ποντάροντας στην ανοχή και στις πλάτες των κατά καιρούς κυβερνητικών παραγόντων και καθώς φαίνεται από τις εξελίξεις, δεν έχει παραιτηθεί από αυτές της τις επιδιώξεις!!!

Σε αυτή την φάση επιχειρεί να ξεδιπλώσει το κουβάρι, ξεκινώντας από τον χώρο γύρω από τον Αγ. Παύλο!

Αυτές είναι κατά την γνώμη μας, οι αθέατες πλευρές της διαμάχης που άνοιξε ο ιερέας στον Αγ. Παύλο, με τους κατοίκους της γειτονιάς στην Κιθαιρώνος!!!

Είναι πιθανό ότι μετά την προκλητική εφετειακή απόφαση για παράδοση του λόφου Κοπανά και του θέατρου Βράχων στους ιδιώτες, που πρόσφατα ήρθε σε ευρύτερη δημοσιότητα, αλλά είναι σε γνώση των αρμοδίων από το 2020, να άνοιξε την όρεξη και για κάποιους από τους εκκλησιαστικούς παράγοντες!

Τους συμβουλεύουμε να δείξουν αυτοσυγκράτηση!!!

Γ) Στην Ηλιούπολη τουλάχιστον έχουμε πείρα αγώνων 40 χρόνων για την προστασία του Υμηττού και της Δημόσιας Γης από καταπατητές και δεν θα τους είναι εύκολο να μας αποκοιμίσουν!!!

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία και επιβεβλημένα μέτρα και ενεργοποιώντας όλες τις υπηρεσίες του Δήμου (Τεχνική-Νομική κλπ) να προασπίσει τα συλλογικά συμφέροντα της γειτονιάς και των κάτοικων της Κιθαιρώνος και τον Υμηττό, που κατά την γνώμη μας, κατά κύριο λόγο  βολιδοσκοπούν, οι καθόλα παράτυπες και  παράνομες ενέργειες του ιερέα.

Δ) Τέλος, πιστεύουμε ότι έχουν σωρευτεί πολλά γεγονότα στην πόλη τελευταία, ενάντια στην δημόσια γη και περιουσία, που κάνουν επιβεβλημένη την συζήτηση σε έκτακτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά και για το συγκεκριμένο γεγονός στον Άγιο Παύλο.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.