ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Σε καταγγελία προχώρησαν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας της Ηλιούπολης εξαιτίας των σοβαρών εμποδίων στην πρόσβαση των πολιτών στο ΚΥ Ηλιούπολης με τη θέσπιση του προσωπικού γιατρού, της υποβάθμιση του ιατρείου covid και της ανάκλησης του εντέλλεσθε της 1ης ΥΠΕ για τις μετακινήσεις των παθολόγων - γενικών ιατρών του ΚΥ Ηλιούπολης για την κάλυψη εφημεριών στα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στην Αττική.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Οι μετακινήσεις των τεσσάρων παθολόγων-γενικών γιατρών που θα απομείνουν εν ενεργεία από τον Νοέμβριο στο ΚΥ Ηλιούπολης προβλέπεται να συνεχιστούν για απροσδιόριστο διάστημα για να καλυφτούν τα κενά στα κέντρα υγείας 24ωρης εφημέρευσης ανά την Αττική.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας:

Θέμα: Σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στο ΚΥ Ηλιούπολης με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού - Υποβάθμιση του ιατρείου covid - Ανάκληση του εντέλλεσθε της 1ης ΥΠΕ για τις μετακινήσεις των παθολόγων - γενικών ιατρών του ΚΥ Ηλιούπολης για την κάλυψη εφημεριών στα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στην Αττική.

Στις 30/9 κοινοποιήθηκε αιφνίδια η συμμετοχή τριών παθολόγων για να καλύψουν για τον μήνα Οκτώβριο με 6 εφημερίες το ΚΥ Λαυρίου μετά από απόφαση-εντέλλεσθε της 1ης Υ.ΠΕ. Οι μετακινήσεις των τεσσάρων παθολόγων-γενικών γιατρών που θα απομείνουν εν ενεργεία από τον Νοέμβριο στο ΚΥ Ηλιούπολης προβλέπεται να συνεχιστούν για απροσδιόριστο διάστημα για να καλυφτούν τα κενά στα κέντρα υγείας 24ωρης εφημέρευσης ανά την Αττική.

Η απόφαση-εντέλλεσθε της 1ης ΥΠΕ έρχεται σε μια φάση όπου με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού χιλιάδες πολίτες του Δήμου Ηλιούπολης και των όμορων δήμων θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση καθώς θα είναι πλέον αδύνατον να εξυπηρετηθούν από τους τέσσερις εναπομείναντες παθολόγους-γενικούς γιατρούς.

Θα είναι αδύνατον να καλυφτούν τα τακτικά ραντεβού του προσωπικού γιατρού για να εξεταστούν οι εγγεγραμένοι και να συμπηρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας. Τα ραντεβού από τον μήνα Οκτώβριο θα αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους λίγους πολίτες που πρόλαβαν να επιλέξουν προσωπικό γιατρό (στην πράξη μόνο 8000 που αντιστοιχούν στου 4 εν ενεργεία παθολόγους-γενικούς γιατρούς)

Θα είναι αδύνατον να εξυπηρετούνται πλέον οι πολίτες που δεν μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό ή ραντεβού και οι οποίοι θα είναι πλέον πολλοί περισσότεροι αφού όλα σχεδόν τα ραντεβού από τον μήνα Οκτώβριο θα αφορούν τον προσωπικό γιατρό. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό ή ο γιατρός που έχουν εγγραφεί δεν υπάρχει στην πράξη (αφού οι δύο συνάδελφοι έχουν καταλάβει θέση σε νοσοκομεία και μία απουσιάζει με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια)

Θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια και επάρκεια τα επείγοντα περιστατικά

Θα είναι αδύνατον να καλυφτούν οι εμβολιασμοί στο κέντρο υγείας και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκο

Θα είναι αδύνατον να καλυφτούν οι εφημερίες καθημερινές και αργίες στο ιατρείο covid.

Η εφημερία στο ιατρείο covid περιλαμβάνει το ιστορικό, την διαλογή, την λήψη δείγματος, τις οδηγίες αλλά και την αντιμετώπιση-θεραπευτική των εμπύρετων και έκτακτων περιστατικών που μόνο οι ειδικότητες του παθολόγου και του γενικού ιατρού μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιστημονική επάρκεια και ασφάλεια για τον ασθενή.

Το ιατρείο covid δεν έχει μόνο την ευθύνη της δειγματοληψίας για την ανίχνευση του sars cov2 αλλά οι ιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά όχι μόνο του δήμου Ηλιούπολης αλλά ολοκλήρου του νότιου τομέα. Ήδη από τα βιβλία καταχώρησης των περιστατικών προκύπτει ότι οι παθολόγοι και γενικοί ιατροί του ΚΥ Ηλιούπολης αντιμετωπίζουν καθημερνά πολλά απειλητικά για την ζωή επείγοντα περιστατικά που δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθούν από ειδικότητες που δεν είναι συναφείς! Η εξαίρεση των παθολόγων και γενικών γιατρών από τις εφημερίες στο ΚΥ Ηλιούπολης και η μετακίνηση τους σε αλλη δομή για 24 ωρη εφημερευση, θέτει σε άμεσο κινδυνο την υγεια και την ζωή των συμπολιτών μας! Το ιατρείο covid για τον μήνα Νοέμβριο θα έχει 6 ημέρες κενό αφού οι 4 παθολόγοι- γενικοί ιατροί θα έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των 8 εφημεριών.

Ζητάμε να πάψει η αδικαιολόγητη μετακίνηση των παθολόγων-γενικών γιατρών από το Κ Υ Ηλιούπολης.

Αιτούμαστε με αίσθημα ευθύνης την 24ωρη λειτουργεία του ΚΥ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Επιφυλασσόμαστε κάθε νομικού, επιστημονικού και συνδικαλιστικού δικαιώματός μας προκειμένου να διαφυλάξουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της δομής μας.

Καλούμε τα συνδικαλιστικά όργανα και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης να στηρίξει τα αιτήματα μας και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας με 24 καθημερινή λειτουργεία με τις αναγκαίες προσλήψεις και υποδομές και την μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών.

Οι ιατροί του ΚΥ Ηλιούπολης

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.