ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Μια σημαντική και πολυδιάστατη διεπιστημονική ημερίδα με τίτλο «Όταν το Βίωμα συναντά την Επιστήμη» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2025, από τις 10:00 έως τις 15:00, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.

Γονείς ανήλικων αθλητών καταγγέλλουν πρακτικές που προκαλούν ψυχολογική επιβάρυνση στα παιδιά και ζητούν άμεση παρέμβαση του Δήμου.

Ο Δήμος Ηλιούπολης, μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, και σε συνεργασία με την εθελοντική Ομάδα “Η Γειτονιά μας” και το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, διοργανώνει ένα διήμερο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025.

Βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΔΕΔΔΗΕ καταγράφηκε το πρωί σε τμήματα της Ηλιούπολης, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε αρκετές οδούς. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το πρόβλημα οφείλεται σε βραχυκύκλωμα που έχει επηρεάσει τις οδούς Ορέστου, Αρματολών, Τανάγρας, Δραγατσανίου, Οίτης, καθώς και τις γύρω περιοχές.

Ο Δήμος Ηλιούπολης συνεχίζει δυναμικά τις περιβαλλοντικές του δράσεις, διοργανώνοντας νέα δενδροφύτευση την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025, στις 11:00 π.μ., σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης προσηλωμένη με συνέπεια στο κοινωνικό της έργο, διοργανώνει την 75η Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μας.

Η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ηλιούπολης, εκπροσωπώντας τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες της πόλης εδώ και 61 χρόνια, κατέθεσε υπόμνημα προς τη Δημοτική Αρχή ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2026. Στο υπόμνημα ζητά μείωση κατά 50% των Δημοτικών Τελών για μικρούς επαγγελματικούς χώρους και λαϊκές κατοικίες της Ηλιούπολης, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ελάχιστο αλλά ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης για τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους.

Σε στάση εργασίας και κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025, αντιδρώντας -όπως αναφέρουν- στον «σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών» από τη δημοτική αρχή.

Νέες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση της δημοτικής αρχής Ηλιούπολης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημοτικής συγκοινωνίας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να καταγγέλλει πως η απόφαση εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα και στρέφεται σε βάρος των δημοτών.

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη απαξίωση από τη Δημοτική Αρχή, η οποία για ακόμη μία φορά αρνήθηκε να ακούσει τη φωνή των εργαζομένων και να εντάξει κρίσιμα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξεχωριστή εισήγηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025, με θέμα την ακύρωση του διαγωνισμού για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης.

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή για πολιτική απαξίωσης των δημοτικών υπηρεσιών και συστηματική προώθηση ιδιωτικοποιήσεων σε βασικούς τομείς λειτουργίας του Δήμου.

Ο Δήμος Ηλιούπολης συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, που φέτος πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 30 Νοεμβρίου 2025, επικεντρωμένη στο θέμα «Turn on the value» και ειδικότερα στη σωστή διαχείριση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ).

Ο Δήμος Ηλιούπολης καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ζώων που σημειώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες σε διάφορες περιοχές και γειτονιές της πόλης. Συνολικά εντοπίστηκαν πέντε διαμελισμένα γατιά, εκ των οποίων τρία αποκεφαλισμένα, περιστατικά που προκαλούν αποτροπιασμό και αντιτίθενται σε κάθε έννοια πολιτισμού, ηθικής και κοινωνικής συνοχής.

Μόνο με τις ψήφους της Διοίκησης εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης η απαγόρευση εγκατάστασης νέων συνεργείων συντήρησης και επισκευής οχημάτων, βουλκανιζατέρ και πλυντηρίων αυτοκινήτων στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και σε άλλα σημεία της πόλης.

Κανονικά η υδροδότηση στα σχολεία και το κολυμβητήριο
Ενημέρωση σχετικά με τη μεγάλη βλάβη αγωγού της ΕΥΔΑΠ που σημειώθηκε στην περιοχή των Αστυνομικών Ηλιούπολης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, Στάθης Ψυρρόπουλος, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σήμερα Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή αναμετάδοση τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθούν στις 17:00 & 18:00 αντίστοιχα.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940. Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 2025 θα είναι ως εξής:

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Η 2η ομιλία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου πραγματοποιείται την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 18:00-20:00, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρίνου Αντύπα και Ελευθερίου Βενιζέλου) με Εισηγήτρια: Αντιγόνη Καμπέρου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Συγγραφέας και θέμα: «Τα άπαντα της ποίησης του Ευάγγελου Καμπέρου».

Ο Δήμος Ηλιούπολης επαναφέρει τον θεσμό των Σχολικών Αγώνων, έναν σημαντικό πυλώνα αθλητικής παιδείας και συμμετοχής για τους μαθητές της πόλης. Στόχος της διοργάνωσης είναι η προώθηση του αθλητικού ιδεώδους, η καλλιέργεια της άμιλλας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών και η επαφή τους με όσο το δυνατόν περισσότερα αθλήματα.

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Λήγει σήμερα, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025, η παράταση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για όσους πολίτες επιθυμούν να εκδώσουν μόνοι τους τον Προσωπικό Αριθμό (Π.Α.), το νέο «ψηφιακό κλειδί» που θα τους συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αποτελώντας ενιαίο αναγνωριστικό για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και, σταδιακά, και του ιδιωτικού τομέα.

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και οι ουκ ολίγοι φανατικοί των Windows 7 θα υποχρεωθούν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους, καθώς από σήμερα η Microsoft, όπως είχε ανακοινώσει προ καιρού, σταματά πλέον την τεχνική υποστήριξη αυτής της παλαιότερης -αλλά ακόμη δημοφιλούς- έκδοσης των Windows.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, Υποδομών Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.

Η κυβέρνηση απηύθυνε προσκλητήριο σε ξένους και εγχώριους επενδυτές μέσω ενός προγράμματος μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων, συμβάσεων παραχώρησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ο φάκελος των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται στους επενδυτές επικεντρώνεται στους τομείς των Μεταφορών (ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια) της Ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), της Ενέργειας (ΔΕΗ-ΔΕΣΠΑ, ΕΛΠΕ) των Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), των Τυχερών Παιγνίων (ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ) και των Ακινήτων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ακίνητα ΟΣΕ).

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα προβλέπουν, κατά περίπτωση, συμβάσεις, παραχώρησης, είσοδο στρατηγικού επενδυτή, μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου, δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, αλλά και πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Για το 2010 πρώτα στον κατάλογο είναι ο ΟΣΕ και τα τυχερά παίγνια, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα εξετάζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «στόχος δεν είναι να πουλήσουμε κοψοχρονιά, ούτε να προχωρήσουμε στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας».

Ειδικά για τις τράπεζες, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις και χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολες τις συνθήκες για κάποιο εγχείρημα.

Απηύθυνε δε εκ νέου σύσταση στο πιστωτικό σύστημα της χώρας «δει την επόμενη ημέρα στρατηγικά».

Αναλυτικά:

Για τον ΟΤΕ: Είναι προφανές ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή διοίκησης είτε στη γενική συνέλευση, είτε πιο μετά. Το Δημόσιο θα συζητήσει με τη νέα διοίκηση για πιθανή νέα διάθεση πακέτου μετοχών στη DT.

Για τον ΟΠΑΠ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.

Σε μερικές εβδομάδες θα δοθεί προς διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, που θα προβλέπει, τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, τη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τη δυνατότητα διάθεσης νέων αδειών, τη ρύθμιση του ιντερνετικού στοιχήματος και την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ (π.χ. ξυστό, διαδικτυακό στοίχημα, κ.λπ.).

Για τα ακίνητα του Δημοσίου: Συγκεντρώνονται στο υπουργείο Οικονομικών για αξιοποίηση, ενώ προτεραιότητα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου είναι το ξεκαθάρισμα του νομικού καθεστώτος των ακινήτων (π.χ. καταπατημένα, αυθαίρετα, κ.λπ.).

Στη ΔΕΗ και τη ΔΕΣΦΑ: Το Δημόσιο διατηρεί το 51%.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου:

Στον ΟΣΕ, όπου το Δημόσιο κατέχει το 100% σε όλες τις εταιρείες του ομίλου, ενώ οι ετήσιες ζημιές είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ και το χρέος προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.

Εντός του Ιουνίου θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου, που θα προβλέπει την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και την εκχώρηση του μάνατζμεντ, το κλείσιμο των ζημιογόνων δρομολογίων, τον εξορθολογισμό στη στελέχωση του προσωπικού, τον καθορισμό διεταιρικών συμβάσεων με όρους αγοράς για προμήθειες και συντήρηση, την εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων σε εταιρία ειδικού σκοπού και ανάπτυξη μέσω συμβάσεων παραχώρησης και τις συμβάσεις παραχώρησης Εμπορευματικών Κέντρων Θριασίου Πεδίου και Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι θα είναι εφικτός, εάν χρειασθεί, και ο διαχωρισμός των επιβατικών και των εμπορευματικών μεταφορών.

Παράλληλα, θα εκπονηθούν νέα οργανογράμματα, με βάση τα οποία θα κληθούν σε αξιολόγηση όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Για όσους δεν θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες, θα δοθεί η δυνατότητα μετάταξης σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.

Για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ (το Δημόσιο κατέχει το 74% σε κάθε έναν Οργανισμό) και τα 10 περιφερειακά λιμάνια (το Δημόσιο κατέχει το 100%) στόχος είναι η δημιουργία μιας ή περισσοτέρων διευρυμένων εταιρικών οντοτήτων, στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων της χώρας.

Στη συνέχεια θα προωθηθεί η ανάπτυξη υπηρεσιών λιμένων σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους, και η είσοδος των εταιρικών οντοτήτων στο Χρηματιστήριο, με διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το Δημόσιο.

Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θα γίνει χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, με ενδεχόμενη εισφορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρεία συμμετοχών ή και στο Χρηματιστήριο.

Στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου το Δημόσιο ελέγχει το 100% χωρίς εταιρική δομή, θα γίνουν συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης των επί μέρους ή ομάδων με στρατηγικούς επενδυτές, θα ιδρυθούν εταιρεία ή εταιρίες, όπου το Δημόσιο θα εισφέρει τα αντίστοιχα δικαιώματα διαχείρισης αεροδρομίων και θα εισαχθούν οι εταιρίες αυτές στο Χρηματιστήριο.

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένονται οι προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων για το Καστέλι στην Κρήτη, ενώ για το 2011 θα αρχίσει η επέκταση του μετρό, με νέα γραμμή που θα καλύπτει κυκλικά την Αθήνα.

Στην ΕΥΑΘ (το Δημόσιο κατέχει το 74%) θα διατεθεί το 23%, ενώ στην ΕΥΔΑΠ (το Δημόσιο κατέχει το 61%) θα γίνει περαιτέρω διαχωρισμός του δικτύου και θα πωληθεί το 10%.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί η εταιρεία συμμετοχών «Ελληνικά Ύδατα ΑΕ», η οποία θα περιλαμβάνει την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τις εταιρείες της περιφέρειας.

Στα ΕΛΤΑ (το Δημόσιο ελέγχει το 90% και το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα πωληθεί το 39%, ώστε να διατηρηθεί πλειοψηφία του 51%.

Στον ΟΤΕ θα διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή, ενώ στο φάσμα συχνοτήτων θα γίνει μελέτη συμβάσεων παραχώρησης.

Στη ΔΕΠΑ (το Δημόσιο κατέχει το 65% και υπάρχει option της ΔΕΗ για το 30%), θα γίνει εκτίμηση της αξίας του option, ενώ κατεύθυνση είναι ο διαχωρισμός ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, με τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και της διαχείρισης.

Στη ΔΕΗ (το Δημόσιο κατέχει το 51%) θα διατηρηθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στο ΔΕΣΜΗΕ, θα γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας και θα υλοποιηθεί το 3ο ενεργειακό πακέτο.

Στα ΕΛΠΕ θα διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή.

Στα καζίνο θα υπάρξει πλήρης πώληση των συμμετοχών της ΕΤΑ.

Για την ΚΕΔ, την ΕΤΑ και τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, θα υπάρξει συγχώνευση των εταιρειών και στη νέα εταιρία θα μπορούν να παραχωρηθούν και ακίνητα που διαχειρίζονται τα υπουργεία.

Παράλληλα, θα γίνει αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης (βάσει του ν. 3049/2002) και διαχείριση του χαρτοφυλακίου με εταιρίες συμμετοχών, με ενδεχόμενη εισαγωγή τους στο ΧΑ. Προϋπόθεση είναι να γίνει ειδικός νόμος κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Στα Ξενία θα υπάρξει πώληση μεμονωμένων ξενοδοχείων ή δημιουργία επενδυτικού σχήματος, στο οποίο θα δοθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των Ξενία και αξιοποίηση με συμβάσεις παραχώρησης. Εξετάζεται η εισαγωγή στο ΧΑ, με διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%.

Στα Τουριστικά Ακίνητα, θα δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια «υψηλής ποιότητας» και θα δοθούν σε εταιρείες ανάπτυξης με συμβάσεις παραχώρησης, με την ενδεχόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ και τη διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%.

Τέλος, θα υπάρξουν ειδικοί φορείς για την αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων (Ελληνικό, Τατόι).

Η κυβέρνηση θεωρεί τις συμβάσεις παραχώρησης ως αποτελεσματικό εργαλείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (π.χ. υποδομές, ακίνητα) και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η Αττική Οδός, το Ρίο- Αντίρριο και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Νέες συμβάσεις παραχώρησης θα υπάρξουν για την Εγνατία, τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική, τους οδικούς άξονες της Κρήτης και τα εμπορευματικά κέντρα του ΟΣΕ (Θριάσιο, Θεσσαλονίκη).

Τέλος, το Δημόσιο θα δώσει δημιουργήσει μια εταιρεία συμμετοχών με ένα «καλάθι» πλειοψηφικών ή μη συμμετοχών του, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα έσοδα από το Χρηματιστήριο με την είσοδο στο ΧΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στο «καλάθι» αυτό μπορούν να μπουν και οι συμμετοχές του Δημοσίου στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ.

 

Δημοσίευση 02/06/2010

[readon1 url="www.in.gr"]Πηγή: in.g[/readon1]

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.