ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

«Η Εκκλησία μέσα στην κρίση και η προσφορά της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κρίση και η προσφορά της» ήταν το θέμα της εκδήλωσης του ΟΠΣΑ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Αναψυκτηρίου Άλσους Ηλιούπολης «Δ.Κιντής». Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Ομίλου ήταν για άλλη μια φορά πολύ θετική και το επίκαιρο θέμα συζήτησης προσέλκυσε τους πολίτες.

Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Λόγος έμπρακτος - Πράξις Ελλόγιμος. Η Εκκλησία μέσα στην κρίση». Ο π. Συμεών, κατά κοινή ομολογία, ως άξιος Ιερωμένος, εκλεκτή προσωπικότητα και άριστος ομιλητής, με ομιλία μεστή και τεκμηριωμένη, θεϊκή και συνάμα ανθρώπινη,  αναφέρθηκε στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που σταθερά επιτελεί η Εκκλησία και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και υπογράμμισε πως το θεμέλιο της Εκκλησίας είναι η ΑΓΑΠΗ στο συνάνθρωπο. Μια αγάπη έμπρακτη που αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση. «Η Εκκλησία δεν διεκδικεί την τελειότητα αλλά την επιθυμία για τελειότητα. Έχει τη δύναμη να κάνει αυτοκριτική και να διδάσκεται από τα λάθη της, με αυτογνωσία και επίγνωση ότι είμαστε ατελείς», τόνισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, μεταξύ άλλων εξαιρετικών σκέψεων και απόψεων.  

Στο πλαίσιο της δεύτερης θεματικής ενότητας «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στη κρίση. Λόγος και Πράξη για την Πόλη τον Πολίτη και το Πρόβλημα» τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, π. Δήμαρχος Πεύκης και Θεόδωρος Γεωργάκης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης και διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Καμάρας τοποθέτησε τον άνθρωπο στο επίκεντρο του έργου που οφείλει να επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική κοινωνική πολιτική μέσα στην κρίση λόγω και της εγγύτητάς της στις ανάγκες και τις δυνατότητες των κοινωνικά ωφελούμενων. «Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα, αλλά είναι σημαντική η προσέλκυση ποιοτικού πολιτικού προσωπικού με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ασκούμενων πολιτικών» επεσήμανε ο κ. Καμάρας.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργάκης τόνισε πως εν μέσω κρίσης, που σηματοδοτεί την αποδόμηση των αξιών, η ενδυνάμωση των ήδη υπαρχουσών δομών και η δημιουργία νέων με στόχο την ενίσχυση των δημοτών που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, αποτελεί πρωταρχικό αντικείμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο π. Δήμαρχος Ηλιούπολης έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της  συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης με την Εκκλησία, αλλά και με άλλους φορείς, με στόχο τόσο την άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής όσο και της συμβολής της στην τοπική ανάπτυξη που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για το παρόν και το μέλλον των δημοτών.

Έκλεισε αναφερόμενος στους νέους μας και στη ανάγκη να βάζουν στόχους, να κάνουν όνειρα, να μην απογοητεύονται και να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, θυμίζοντας τις ρήσεις του Οδυσσέα Ελύτη: «Να σπας με φως καταμεσής του κόσμου τις κακοκαιριές του δαίμονα» και του Άγγελου Σικελιανού: «Μέσα στο στίβο της ζωής με τη δική σας πάλη να σηκώσετε ως το Θεό τον Άνθρωπο».

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν  η κυρία Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος και ιδρυτικό Μέλος ΟΠΣΑ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Ιερείς της Ηλιούπολης, Ανώτατοι και Ανώτεροι Δικαστικοί από τον Άρειο Πάγο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου των Ενόπλων Δυνάμεων, Δικαστές από το Διοικητικό Εφετείο και Πρωτοδικείο Αθηνών, Καθηγητές Πανεπιστημίου, πολλοί Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, εκπρόσωποι φορέων μαζικής δράσης της πόλης μας και πλήθος κόσμου.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.