ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Σήμερα στείλαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες την καταγγελία μας, σχετικά με το ερμητικό χτίσιμο και πλήρη φραγή του κλειστού τμήματος της Πικροδάφνης, κοντά στο γήπεδο της ΔΙΑΝΑ, στην Ηλιούπολη.

Η Πικροδάφνη, από την οδό Σαρανταπόρου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Καραΐσκάκη ή Κανάρια στην Ηλιούπολη, μέχρι το τέρμα της Πατριάρχου Γρηγορίου στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, στο πλάι του γηπέδου της ΔΙΑΝΑ, έχει χτιστεί και μετατραπεί σε κλειστό οχετό, που περνάει κάτω από την πόλη, μεταφέροντας τα νερά της βροχής από το βουνό στη θάλασσα. Μετά το τέρμα αυτού του οχετού, στο γήπεδο της ΔΙΑΝΑ, η κοίτη της Πικροδάφνης είναι σε φυσική κατάσταση, πλήρης πράσινου.

Στις 2 Δεκέμβρη, μέλη του συλλόγου ΡΟΗ, περπάτησαν αυτό το κλειστό κομμάτι της Πικροδάφνης (βλέπε λεπτομέρειες ΕΔΩ)  για να δουν σε ποιά κατάσταση βρίσκεται. Στο τέλος της διαδρομής, αντί να βγουν στο βουνό και στη φυσική κοίτη του ρέματος, ανακάλυψαν οτι ο αγωγός αυτός είναι χτισμένος με τοίχο, που εμποδίζει ολοσχερώς την είσοδο των νερών που κατεβαίνουν από το βουνό στον κλειστό αγωγό της Πικροδάφνης!

Το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει την πόλη, γιατί κάθε κοινός νους αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που διατρέχουμε όλοι, σε περίπτωση έντονης και παρατεταμένης βροχόπτωσης!

Στην προσπάθειά μας να έχουμε μία πρώτη άποψη γι αυτό το εγκληματικό 'έργο' απευθυνθήκαμε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης. Προφορικά, από τον προϊστάμενό της μάθαμε οτι αγνοούν την ύπαρξη αυτού του τοίχου και προφανώς δε γνωρίζουν ποιός τον έκτισε! Το μόνο που γνωρίζουν είναι οτι τοποθέτησαν μεγάλες πέτρες κοντά στην είσοδο, για να εμποδίζονται κλαδιά και άλλα φερτά από το βουνό, προκειμένου να μην φράξει ο αγωγός σε μεγάλη βροχόπτωση!

Ελπίζοντας ότι όλοι οι αποδέκτες της επιστολής μας αναγνωρίζουν ότι, η συγκεκριμένη κατασκευή συνεπάγεται τεράστιο πλημμυρικό κίνδυνο για την Ηλιούπολη και όχι μόνο, δεδομένου ότι:

    •    έχει κλειστεί ο κεντρικός και μοναδικός εναπομείνας κλάδος του ρέματος Πικροδάφνης,
    •    έχει αποψιλωθεί από τη φωτιά του 2016 μία πολλή μεγάλη και παραπλήσια έκταση του Υμηττού

Ζητάμε το άμεσο γκρέμισμα του τείχους, που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιος και πότε αποφάσισε την κατασκευή αυτή? Ζητάμε αντίγραφα αποφάσεων.

Με ποια διαδικασία αποφασίστηκε και από ποια όργανα, ή και υπηρεσίες?  Ζητάμε αντίγραφα εισηγήσεων, αποφάσεων, αδειών.

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτό το χτίσμα και πως ωφελείται η πόλη από αυτό?

Αφού έχετε φράξει την Πικροδάφνη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θεωρείτε ότι δεν υπάρχει κανένας πλημμυρικός κίνδυνος, σε τι αποσκοπούν έργα εκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσουν την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος (εφόσον πιστεύετε ότι τέτοιου είδους έργα εξυπηρετούν και επαυξάνουν την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος)?

Γνωρίζετε ότι αυτό το σημείο εισόδου του ρέματος που έχετε κλείσει, βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την Πατριάρχου Γρηγορίου στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης,  δρόμος που κατεβάζει πολύ νερό, δεδομένου ότι έκλεισε η Πικροδάφνη με τον οχετό που κατασκευάστηκε (φαντασθείτε τώρα που έκλεισε και ο οχετός), ήταν ο ίδιος δρόμος στον οποίο παρέσυραν και έπνιξαν τα νερά μια άτυχη γυναίκα πριν από πολλά χρόνια, διότι ήταν ανοιχτή η σχάρα ενός μεγάλου φρεατίου, έπεσε μέσα σ' αυτό και βρέθηκε το πτώμα της στην Αίγινα? Εγκιβωτίσατε το ρέμα και φράξατε και τον εγκιβωτισμένο οχετό? Γιατί? Για να έχουμε ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων?

Όσοι ασχολήθηκαν και ασχολούνται με την οριοθέτηση της Πικροδάφνης γνωρίζουν γι αυτή την κατασκευή? Αν όχι,  γιατί η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει τον οχετό που αντικατέστησε την κοίτη και το εκτός κλειστού οχετού τμήμα της Πικροδάφνης, δηλαδή τη λεκάνη απορροής πάνω από το γήπεδο ΔΙΑΝΑ και σταματάει στη Σαρανταπόρου στην Ηλιούπολη? Το ρέμα ΔΕΝ τελειώνει στη Σαρανταπόρου! Ζητάμε η οριοθέτηση της Πικροδάφνης να μην περιοριστεί μόνο στα 6,5 χιλ. του ρέματος και να συμπεριληφθεί το υπόλοιπο ρέμα, μέχρι τις πηγές.

Υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός για την πάνω από το γήπεδο της ΔΙΑΝΑ περιοχή της Πικροδάφνης, ο οποίος ευνοείται από το φράξιμο της εισόδου του ρέματος, βάζοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους?

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ουδείς αρέσκεται να παίζει με τις ζωές μας και ότι οι τελευταίες πολύνεκρες πλημμύρες μας διδάσκουν, γι αυτό ζητάμε άμεσο γκρέμισμα του τοίχου, άνοιγμα της κοίτης της Πικροδάφνης ό,που αυτό είναι εφικτό και απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Κι.Π.Η.-  Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη  
Τ.:2109730215 • K.:6944683652
F.: 2118005508, 2109718162
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.http://www.kipi.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.