ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στις 26/2/2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τους δήμους που από την σχολική χρονιά (2019-2020) θα ισχύει η υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία και στο δήμο μας.

Από τις πρώτες γραμμές της απόφασης καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να δώσει ούτε ένα ευρώ, αφού για την υλοποίηση του μέτρου καθώς η ίδια λέει "δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού"! Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία, η οποία μάλιστα γίνεται μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι:

  • Ήδη 4 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτήρια, 2 στεγάζονται σε αίθουσα Δημοτικού Σχολείου ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 8, κατά την εκτίμηση του Προέδρου της Τριμερούς Επιτροπής, νέες αίθουσες για να υλοποιηθεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή.
  • Ως γνωστόν για τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα κονδύλια για σχολικές υποδομές είναι σχεδόν μη επιλέξιμα. H κυβέρνηση δε, έκοψε και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ για προσχολικές υποδομές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019!
  • Μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκε κανένας μόνιμος διορισμός Νηπιαγωγών.
  • H κυβέρνηση έστειλε οδηγία για κοντέινερ μέσα στα υπάρχοντα σχολεία που θα στεγάσουν τα νήπια, μειώνοντας τον αναγκαίο χώρο για όλα τα παιδιά. Μιλάμε για κανονικό στρίμωγμα των παιδιών!!

Η κυβέρνηση είναι ευρηματική στη διαχείριση της μιζέριας με την Δημοτική Αρχή να ακολουθεί πιστά.

  • Η κυβέρνηση κινεί διαδικασίες για να παρακαμφθεί η κείμενη νομοθεσία και αναθέτει την μελέτη σε ιδιώτες ώστε να τοποθετηθούν 200 προκάτ νηπιαγωγεία με προοπτική να γίνουν 400, μέσα στα υπάρχοντα σχολειά!!! Μάλιστα, ζήτησε από τους δήμους, που υλοποιούσαν τη δίχρονη, να υποδείξουν ως χώρους ακόμα και αυλές Γυμνασίων και Λυκείων!! Αυτή είναι η "σύγχρονη" παιδαγωγική αντίληψη της κυβέρνησης!!!
  • Με παραπλήσιους όρους έρχεται να υλοποιηθεί και στο δήμο μας με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Η Δημοτική Αρχή συναίνεσε, με πρόταση για τοποθέτηση 2 κοντέινερ σε οικόπεδο 300 περίπου τετραγωνικών, (εφαπτόμενο στο 7ο Νηπιαγωγείο) και με τη διαμόρφωση 2 αιθουσών στο χώρο του 2ου Δημοτικού (πρώην 18ου). Δεν διεκδίκησε την εγκατάσταση έστω και αυτών των μίζερων “προσωρινών” λύσεων στα δημόσια οικόπεδα της πόλη μας. Τρόπος για να αξιοποιηθούν και να σωθούν υπέρ των αναγκών της πόλης από Υπερταμείο και ΕΤΑΔ που ετοιμάζουν το ξεπούλημα τους. 

Αρνητική είναι η πείρα και από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Καμιά έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να καλυφτούν οι νέες ανάγκες, 25άρια τμήματα, υπεράριθμα παιδιά που μετακινήθηκαν σε μακρινά νηπιαγωγεία. Καμία πρόβλεψη για την κτιριακή επιβάρυνση και την απόλυτη μείωση των αύλιων χώρων για τα παιδιά.

Με μέτρα της κυβέρνησης υποβαθμίστηκε παραπέρα η λειτουργία των νηπιαγωγείων όπως για παράδειγμα η προαιρετικότητα του ολοήμερου προγράμματος. Αυξήθηκε ο αριθμός από 7 στα 14 παιδιά για τη δημιουργία τμήματος. Ούτε σκέψη για σίτιση, υποδομές ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.

Οι ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας δεν χωράνε στη "δίκαιη  ανάπτυξη" της κυβέρνησης. Απλόχερη με 4 δις στο ΝΑΤΟ και μίζερη απέναντι στις ανάγκες των παιδιών μας.

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε κάθε δήμο και σε όλη την χωρά, παλεύουμε για την ουσιαστική υλοποίηση της σύγχρονης και ποιοτικής δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με ευθύνη του κράτους, για την ανάγκη να αναπτυχτεί το δίκτυο των δημοσίων παιδικών σταθμών. Ένα διαχρονικό αίτημα, επιστημονικά θεμελιωμένο, που συνδέεται με την ανάγκη όλα τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους να έχουν θέση σε αναβαθμισμένες προσχολικές δομές.

Καλούμε τους φορείς της πόλης, τα εργατικά σωματεία, τα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά να διεκδικήσουμε από κυβέρνηση, περιφέρεια την γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκαίων υποδομών, για την πλήρη υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, την διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών. Για να εξασφαλιστούν οι όροι της ουσιαστικής και ποιοτικής αναβάθμισης τους.

Διεκδικούμε:

Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών με αιχμή τα δημόσια οικόπεδα της πόλης μας.

Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα με 25 παιδιά.

Δημόσιοι, Δωρεάν παιδικοί σταθμοί, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Χωρίς τροφεία και επιβάρυνση των γονιών. Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, κάθε ειδικότητας. 

Τμήματα ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία και ειδικά νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτής της δομής. 

Ουσιαστική λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων. Με πλήρη σίτιση μαγειρεία και τραπεζαρία, χώροι ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.

Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, στις προσχολικές δομές είναι βασική προϋπόθεση για μια αναβαθμισμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη προσχολική αγωγή.

Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους καθώς δεν μπορεί το περιεχόμενο της παρέμβασης να είναι διαφοροποιημένο και αποσπασματικό, αλλά ενιαίο με συνέχεια μεταξύ παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Με  Λαϊκή Συσπείρωση
σε Δήμο & Περιφέρεια
Με ισχυρό ΚΚΕ παντού
για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.