ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Θετική εξέλιξη αποτελεί η καταδίκη από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών των Χρυσαυγιτών για την επίθεση στον Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, στις 10/7/2013.

Με την απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη καταδικάστηκαν δύο πρωτοκλασάτα τότε στελέχη της Χρυσής Αυγής, οι Γ. Λαγός, ευρωβουλευτής εκλεγμένος με τη Χρυσή Αυγή και Γ. Μίχος, πρώην βουλευτής της ναζιστικής συμμορίας, ως ηθικοί αυτουργοί στο αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Επίσης, καταδικάστηκαν πέντε ακόμα φασίστες, οι οποίοι εμπλέκονται και σε άλλες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, ως φυσικοί αυτουργοί επικίνδυνης σωματικής βλάβης και οπλοχρησίας. Οι ποινές των καταδικασθέντων είναι 8 μήνες φυλάκιση για τους ηθικούς αυτουργούς και 11 μήνες φυλάκιση για τους φυσικούς αυτουργούς (με εξαίρεση έναν που έλαβε ποινή φυλάκισης 5 μηνών).

Από τη διαδικασία του δικαστηρίου αποδείχθηκε πως η επίθεση του μηχανοκίνητου Τάγματος Εφόδου της Χ.Α. στο «Συνεργείο» ήταν κεντρικά σχεδιασμένη και υπό την καθοδήγηση δύο βασικών στελεχών της τότε ηγεσίας των νεοναζί. Η απόφαση θα συμβάλλει και στην καταδίκη τους στην κεντρική δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Δεν ξεχνούμε βέβαια τις τεράστιες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και του συστήματος στη συγκεκριμένη υπόθεση: Από το γεγονός πως η μηχανοκίνητη πορεία των τραμπούκων τον Ιούλιο του 2013 συνοδευόταν από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, που διευκόλυναν την κυκλοφορία(!), δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την επίθεση και δεν προέβησαν σε καμία σύλληψη, μέχρι την προκλητική προσπάθεια να μην γίνει η δίκη, αφού αρχικά μπήκε η υπόθεση στο αρχείο(!) και μετά χάθηκε ο φάκελος! Ακόμα και την προηγούμενη βδομάδα, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, υποβαθμίζοντας τα αδικήματά τους… Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ν.Δ. Στ. Πέτσας έσπευσε με απαράδεκτο τρόπο να προδικάσει την απαλλακτική απόφαση, ρίχνοντας την ευθύνη στο νέο ποινικό κώδικα.

Είναι η κινητοποίηση των κατοίκων, που κατέγραψαν τα αναγκαία στοιχεία, και η διαρκής πίεση του αντιφασιστικού κινήματος που οδήγησε στην καταδίκη στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Αυτός είναι και ο δρόμος για να τσακίσουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη φασιστική απειλή, με το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού, που καλλιεργούνται από το σύστημα και τις κυβερνήσεις για να αξιοποιηθούν όταν τα χρειάζονται. Προκλητικά σημάδια νεοφασιστικών και εθνικιστικών ομάδων βρομίζουν ξανά τοίχους της πόλης μας.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η ανυπότακτη νεολαία της Ηλιούπολης δεν θα αφήσουν σπιθαμή ελεύθερου χώρου για να φυτρώσουν τα σαπρόφυτα του φασισμού.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην αντιφασιστική πάλη, ευρύτερα στον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των κατοίκων, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., του αστικού διπολισμού συνολικά, του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Έξι χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία από τη Χρυσή Αυγή του Παύλου Φύσσα, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση στο Κερατσίνι, στις 18 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ., στο σημείο που έπεσε ο αντιφασίστας μουσικός.

Ούτε στην Ηλιούπολη, ούτε και πουθενά!

Να τσακίσουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!

Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧΗ)

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.