ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Σχόλιο της Μαχόμενης Ηλιούπολης, τόσο για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και για τα ζητήματα που απασχόλησαν τους κατοίκους τον μήνα Νοέμβριο.

1) Για την συζήτηση που ακολούθησε του τραγικού δυστυχήματος έξω από το 6ο δημοτικό, η Μαχόμενη Ηλιούπολη ζήτησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την άμεση εκπόνηση μελέτης για πεζοδρόμηση δρόμων γύρω από το σχολείο. Απαιτείται μετατροπή τμήματος της Μαρίνου Αντύπα σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση της φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στο γειτονικό σούπερ μάρκετ τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.

2) Για το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, απαιτούμε την παύση όλων των εργασιών και κατεδάφιση της αυθαίρετης εκκλησίας. Θέση υπάρχει μόνο για το παραδοσιακό εξωκκλήσι, προστασία και αναδάσωση του Υμηττού, ούτε σπιθαμή από το βουνό μας στα κάθε είδους συμφέροντα. Δείτε σχετική ανακοίνωσή μας.

Οι ανίερες μπίζνες και το «θαύμα» της ομαδικής τύφλωσης

3) Όσον αφορά την παραχώρηση του Δ’ Αθλητικού Κέντρου σε ιδιώτη προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός πως ενώ ο συγκεκριμένος ιδιώτης που εκμεταλλευόταν το Κέντρο δεν κάλυπτε τις υποχρεώσεις του ακόμη και με το εξευτελιστικό ενοίκιο παραχώρησης, η δημοτική αρχή έσπευσε να προχωρήσει σε ανανέωση της σύμβασης μέσω ΠΑΟΔΗΛ. Για ποιον λόγο πάρθηκε αυτή η προκλητική απόφαση; Καλούμε την δημοτική αρχή να παρουσιάσει στους δημοτικούς συμβούλους το περιεχόμενο όλων των αντίστοιχων συμβάσεων.

4) Για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ): Η παρουσίαση που έγινε από την μελετητική εταιρία, δεν μας έπεισε για την χρησιμότητα του σχεδίου, ειδικά σε μια περιοχή όπως είναι η Ηλιούπολη όπου, το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών είναι τεράστιο, η χρήση αυτοκινήτων ΙΧ μπλοκάρει βασικές οδικές αρτηρίες, οι δαπάνες για αποκατάσταση πεζοδρομιών (με ποδηλατόδρομους κλπ) δεν ευνοούν την χρήση άλλων μέσων, η συντήρηση και προστασία των πάρκων (πολύ περισσότερο η ενοποίησή τους) πάει από το κακό στο χειρότερο. Επιπλέον, η εμμονή των περισσότερων δημοτικών παρατάξεων στα σχέδια δημιουργίας της αστικής σήραγγας –σχέδια που συνδέονται άμεσα με τη τσιμεντοποίηση και τη δημιουργία μιας νέας πόλης μόνο για πλούσιους στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό- απειλεί με ανεπανόρθωτο πλήγμα στον Υμηττό, ευρύτερα στο περιβάλλον και τελικά σε περαιτέρω επιβάρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου την πόλη μας.

5) Για τα δημοτικά τέλη: Η δημοτική αρχή προσπάθησε να εμφανίσει ως τεράστια νίκη την μείωση κατά 3% στα δημοτικά τέλη, μια κίνηση πολύ περιορισμένη σε σχέση με την μείωση που έχουν ανάγκη τα νοικοκυριά, ειδικά σε μια περίοδο που από την κυβέρνηση έχουν εξαγγελθεί μέτρα που οδηγούν σε αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ήδη από το 2020. Ταυτόχρονα, ενώ για τις οικογένειες οι μειώσεις είναι αμελητέες, παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά τα τέλη σε επιχειρηματίες και καταστηματάρχες, έτσι ώστε να ωφελούνται κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις.

6) Στην συνεδρίαση της 14/11 του δημοτικού συμβουλίου ενημερωθήκαμε για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κέντρο υγείας (πρώην ΙΚΑ, νυν ΠΕΔΥ) στο δήμο μας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι το 2012 υπήρχαν 108 γιατροί, ενώ σήμερα μόλις 26! Oπως είναι φυσικό, η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία μέσα στην πόλη μας, δε καλύπτεται παρά μόνο απο ιδιωτικά κέντρα που φυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Εδώ και τώρα προσλήψεις γιατρών, αναβάθμιση του πρώην ΙΚΑ σε σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο για την περίθαλψη όλων.

7) Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της δημόσιας περιουσίας, χωρίς να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο κάτι το συγκεκριμένο πέρα από αόριστα λόγια διεκδίκησης τόσο από την δημοτική αρχή όσο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις του συστημικού τόξου, που στήριξαν ή στηρίζουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Βέβαια ορισμένοι έθεσαν ξεκάθαρα όσο και πονηρά ζήτημα χρήσεων της δημόσιας περιουσίας με την αοριστία του κοινωφελούς σκοπού, ενώ εδώ και τώρα χρειάζονται υποδομές αθλητικές, πολιτισμού και πρασίνου στην πόλη. Την ίδια ώρα η κατάσταση είναι τραγελαφική, με αποτέλεσμα να μπορούν οι μεγάλες εταιρείες να λεηλατούν τη δημόσια περιουσία. Αποκαλυπτικό ήταν όσα είπε ο δήμαρχος, σε αποστροφή του λόγου του: η εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος», χάρη σε ένα θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, εδώ και καιρό δεν καταβάλει πουθενά ενοίκιο για το κατάστημα της κεντρικής πλατείας, χωρίς βέβαια να μπει στα σοβαρά ζήτημα απομάκρυνσής του. Την ίδια στιγμή έβαλε ζήτημα για την μετατροπή του πάρκινγκ στην Παλαιών Πατρών Γερμανού ως πολυχώρου.
Δηλαδή αλλαγής χρήσης και εκ νέου τσιμεντοποίησης ενός κομματιού της πόλης για το «καλό» των εργολάβων. Η δική μας αντίληψη είναι εδώ και τώρα απομάκρυνση του σουπερ-μάρκετ, χρήση του χώρου για τις ανάγκες των πολιτών, χειμερινό δημοτικό σινεμά-χώρος πολιτισμού όπου στην συνύπαρξη του με το Μελίνα Μερκούρη δημιουργεί ένα τετράγωνο κόσμημα για την περιοχή μας. Καμία σκέψη για χτίσιμο στην πλατεία του ΙΚΑ.

8) Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και μία εξέλιξη που θα καθορίσει πολλά στην ευρύτερη περιοχή εν όψει των εξελίξεων στο χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Οι εκλογές στον ΣΠΑΥ (Σύλλογο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), ανέδειξαν ως πρόεδρο τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτο, τον σκληρότερο οπαδό της «επένδυσης» του Λάτση, σε μια κίνηση όπου η έκφραση «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη εφαρμογή. Ουσιαστικά, για την «προστασία του βουνού» τοποθετήθηκε πρόεδρος αυτός που αν μπορούσε να το… καταστρέψει εντελώς για να ικανοποιήσει τις ορέξεις του Λάτση θα το έκανε. Και οι αυτοκινητόδρόμοι σε Ηλιούπολη-Αργυρούπολη είναι ενδεχομένως το μικρότερο κακό. Για να μην μείνουμε όμως και εμείς ως Ηλιούπολη έξω από το μοίρασμα της πίτας, την θέση αντιπροέδρου την ανέλαβε ο δήμαρχος Γ. Χατζηδάκης που έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του σχεδίου για την αστική σήραγγα, το οποίο όπως είπαμε συνδέεται άμεσα με την υπόθεση του Ελληνικού.

9) Για το τέλος κρατήσαμε το απόσπασμα από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που συζήτησε την έγκριση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού για το 2020. Τα αποτελέσματα των μειώσεων και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς του δήμου τις νιώθουν καλά στο πετσί τους όλοι οι δημότες και μάλιστα με νέο τρόπο και τα πιο πληττόμενα τμήματα της περιοχής μας.

Μειώσεις που αφορούν στην καθαριότητα που ήδη έχουμε τεράστιο πρόβλημα σε πλύσιμο κάδων-επισκευή τους, στον ηλεκτροφωτισμό σε πάρκα και παιδικές χαρές, στα υλικά συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων, στην ανακύκλωση, στις επισκευές παιδικών χαρών, στις επισκευές και στη διαμόρφωση των σχολικών κτιρίων-προαύλιων χώρων, ακόμη και στα κονδύλια του κοινωνικού φαρμακείου, φανερώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο που θέλει να το πάει η δημοτική αρχή συνεργασίας. Από την άλλη, τα προκλητικά κονδύλια για την δημιουργία τριών αναρριχητικών πιστών ολυμπιακών διαστάσεων(!), όπως μας ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (η αναρρίχηση βέβαια δεν είναι ολυμπιακό άθλημα…), η δαπάνη για δημοτικό στούντιο ηχογράφησης, η κακοδιαχείριση των χρημάτων του ΣΑΤΑ, αλλά και η χρηματοδότηση αναγκαίων έργων και υπηρεσιών μέσω του προγράμματος Φιλόδημος (δηλαδή χρήματα που προέρχονται από δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) δείχνουν ότι η δημοτική αρχή κάνει τόσα-όσα ώστε ο δήμος να μην εκραγεί από τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, χωρίς τα προβλήματα να λύνονται.

Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧΗ)

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.