ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Ιούνη η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε Ψήφισμα με θέμα την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ, το οποίο δεν συζητήθηκε καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο διακόπηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ προχωρά σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 25 Ιούνη και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις 12 μμ., ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας. Πριν από τη συγκέντρωση η Ομοσπονδία οργανώνει περιφρούρηση της απεργίας στα κτίρια του Περισσού και της οδού Λαοδικείας.

Το ψήφισμα που είναι κατατεθειμένο στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο είναι το παρακάτω:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς, αντλιοστάσια) που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ηλιούπολης.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που ιδιωτικοποιεί ζωτικές υποδομές της ύδρευσης της πρωτεύουσας, αφορά το 40% του πληθυσμού της χώρας και βάζει σε κίνδυνο τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του.

H ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στο δρόμο που έστρωσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν καιρό τώρα την λειτουργία της ΕΥΔΑΠ με κριτήριο το κέρδος, ώστε να γίνει «ελκυστική» για τους «επενδυτές».

Την επιζήμια τροχιά ιδιωτικοποίησης του νερού υπηρετούσε η ένταξή της στο Yπερταμείο (TAΙΠΕΔ) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η προώθηση  των ΣΔΙΤ με τον ν. 4412/2016, που ενσωματώνει τις οδηγίες 2014/24 και 2014/25 της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, σε Ψυττάλεια και Μεταμόρφωση, που με ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, είναι στα χέρια ιδιωτών, όπως και η συντήρηση του δικτύου της αποχέτευσης.

H πολιτική αυτή κλιμακωτά φέρνει ως αποτέλεσμα, την εκτίναξη της τιμής του νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά, την αύξηση των εντολών διακοπής νερού, νέο πλήγμα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με απολύσεις, εργολαβίες και “ευέλικτες” εργασιακές σχέσεις, υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και της ασφάλειας στην εργασία. Αυτή είναι και η οδυνηρή εμπειρία των λαών από την ιδιωτικοποίηση του νερού και στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Βρετανία κ.ά.

Με αυτές τις πολιτικές και μέτρα, τίθεται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό των λαϊκών νοικοκυριών και η υποβάθμιση της ποιότητας του. Η αντιμετώπιση του νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης ως εμπόρευμα, αποτελεί, στρατηγική της ΕΕ με αιχμή και την σχετική Οδηγία, που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι φορείς ύδρευσης μπορούν να είναι αποκλειστικά ιδιωτικές εταιρίες  ή ιδιωτικές εταιρίες με μετοχικά πακέτα σε κρατικές και Δημοτικές Επιχειρήσεις και αυτή την πολιτική υλοποιούν κλιμακωτά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Καλεί το δημοτικό συμβούλιο να:

~ Καταδικάσει την πολιτική παράδοσης του Εξωτερικού Υδροδοτικού  Συστήματος του Λεκανοπεδίου σε επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και κάθε προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του νερού και των δικτύων του.

~ Καλέσει το λαό και τους φορείς του στην πόλη μας να υπερασπιστούν το νερό ως δημόσιο, δωρεάν κοινωνικό αγαθό, φθηνό και ποιοτικό για όλο το λαό, απαλλαγμένο από κάθε είδους εμπορική χρήση.

~ Απαιτήσει ώστε να μην γίνει καμία διακοπή νερού σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που μαστίζονται από την φτώχεια και την ανεργία σήμερα.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.