ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής εγκρίθηκε στην Οικονομική Επιτροπή η μελέτη σκοπιμότητας για την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού (Η/Φ) στην πόλη. Με μια κατά παραγγελία μελέτη, η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να ντύσει με επιστημονικότατα την ελεημένη απόφαση της να ιδιωτικοποιήσει τον Η/Φ της πόλης  

Μια μελέτη που με βάση και τα αριθμητικά δεδομένα που καταθέτει, θεμελιώνει ότι ο μόνος κερδισμένος από μια τέτοια προοπτική -αν και εφόσον η Δημοτική αρχή καταφέρει να προσπεράσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να την υλοποίηση- θα είναι αποκλειστικά ο επιχειρηματικός όμιλος που θα αναλάβει το έργο για τουλάχιστον 12  χρόνια και με ανοιχτή, πλην όμως επιβεβλημένη, όπως ανέφερε με ειλικρίνεια ο μελετητής στο Δημοτικό Συμβούλιο, την επέκταση της!

Μια καθαρή ιδιωτικοποίηση και σε διάρκεια εκχώρηση του Η/Φ στους ιδιώτες, από την όποια, οι δημότες, όχι μόνο δεν θα δουν κανένα οικονομικό όφελος -όπως ψευδώς διατείνεται η Δημοτική Αρχή- απεναντίας πολύ γρήγορα θα βρεθούν κάτω από στην μέγγενη των αξιώσεων του ιδιώτη, που θα σφίγγει την στρόφιγγά και  εν ευθετώ χρόνο θα πάρει στα χέρια του, μαζί με τον Η/Φ και μέρος των τελών και των  φόρων, για να μας χορεύει στο «βαρύ Τσάμικο» της αύξησης τους.

Μια προοπτική που καμία σχέση δεν έχει με κινδυνολογία και που βασίζεται πάνω στην ζοφερή πραγματικότητα, που θα θεμελιώσει η 12χρονη παρουσία του Ιδιώτη στο δίκτυο της πόλης και που de jure, αποκλείει υπηρεσίες και υπάλληλους του Δήμου από την γνώση λειτουργίας του και που παράλληλα εντός της 12ετιας θα έχουν απαξιωθεί τα LED και μαζί η τεχνολογία τους, που πια θα είναι προχυμένη, με αποτέλεσμα η παρουσία του ιδιώτη στο δίκτυο να παρουσιάζεται ως …μονόδρομος!

Αξίζει εδώ να δοθούν ορισμένα στοιχεία της Μελέτης.

  • Με την σημερινή κατάσταση του δικτύου ο Δήμος πληρώνει από τα ανταποδοτικά για τον ηλεκτροφωτισμό 790.000 ευρώ. Για συντήρηση όπως αναφέρει η μελέτη τα έσοδα του Δήμου επιβαρύνονται με 100.000 (*1). Στα 12 χρόνια, μας δίνουν μαζί με μια προβλεπόμενη αύξηση στην τιμή της ενέργειας του 2% το σύνολο κόστους για Δήμο και δημότες ανέρχεται σε 10.209.089 ευρώ.
  • Ας δούμε και πάλι με βάση την Μελέτη πως θα διαμορφωθεί το κόστος με τον Η/Φ στα χεριά του ΙΔΙΩΤΗ: Στα 12 χρόνια Θα πληρώσει στον ΙΔΙΩΤΗ ο δήμος και οι δημότες 7.604.000, για κόστος ενέργειας θα πληρώνουν 2.739.000 και επιπλέον 240.000 για σύμβουλο πιστοποίησης. Σύνολο 10.538.000. Με τα στοιχεία δηλαδή της μελέτης, ο Δήμος και οι δημότες θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 328.911.
  • Ας δούμε ακόμη με βάση τα στοιχεία της Μελέτης, πια είναι τα Κεφάλαια που βάζει ο ΙΔΙΩΤΗΣ και τι κερδίζει στα 12 χρόνια με την «επένδυση» στο Δήμο… Τοποθετεί 5.053 σώματα φωτισμού led με διάρκειας ζωής των λαμπτήρων 11,5 χρόνια. Τα  Ίδια Κεφάλαια του Ιδιώτη 1.573.083 εκ ευρώ, Δάνειο 2.359.812 ευρώ. Σύνολο κόστους για τον ιδιώτη  3.933.021! (*2) Κερδίζει δηλαδή ο Ιδιώτης στα 12 χρόνια το διπλάσιο αυτών που επένδυσε!!!
  • Ας δούμε όμως τι κερδίζει ο Δήμος και οι δημότες στα 12 χρόνια??? Ένα απαξιωμένο και πάλι δίκτυο που το πληρώνει ακριβότερα απ’ ότι σήμερα και στο τέλος της 12ετιας  θα ΑΝΑΖΗΤΑΕΙ και πάλι τον «επενδυτή» ΙΔΙΩΤΗ για να το εκσυγχρονίσει με ακόμη πιο ακριβό τίμημα!!!

Με την εν λόγω μελέτη αποκαλύπτονται οι σχεδιασμοί της Δημοτικής Αρχής, με αφετηρία τους το περιελθόν. Τότε που τα στελέχη της, ως σιγανοπαπαδιές, λεονταρίζανε με τον τότε Δήμαρχο, με προμετωπίδα τα ζητήματα τάχα της διαφάνειας, πάνω στο έργο του ηλεκτροφωτισμού και με πραγματικό ζητούμενο -τότε-, την σκυτάλη της διαχείρισης στο Δήμο και να τοι σήμερα χωρίς συστολές και αναστολές, φέρνουν τους ιδιώτες από την επίσημη πόρτα!!!

Συνειδητοί συνοδοιπόροι μιας διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής, που ξεδιπλώνεται τα τελευταία 20 χρόνια στους Δήμους και απ’ όλες τις κυβερνήσεις, που βλέπει τις ανάγκες των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων πότε ως κόστος (γι’ αυτό και χρονίζει ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του ηλεκτροφωτισμού στους Δήμους) και πότε ως εμπόρευμα και πεδίο αγοράς για τις επιχειρήσεις (… όταν ωριμάσουν οι καιροί -όπως γίνεται σήμερα με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας- και μαζί και οι πολίτικες συνθήκες…).

Το αναπτυξιακό όραμα της Δημοτικής Αρχής και στον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, μας δίνει σε μικρογραφία τον χαρακτήρα της ανάπτυξης που γενικότερα μας υπόσχονται Κυβέρνηση, αστικά κόμματα, Ε.Ε. Καλώντας μας όλοι μαζί να κάνουμε σημαία ζωής την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, να συμφιλιωθούμε με την φοροληστεία κράτους και τοπικών αρχών, να πορευόμαστε πάντα με το χέρι στην τσέπη για βασικές κοινωνικές ανάγκες, να συμφιλιωθούμε με την φτώχεια, να ξεχάσουμε ποιος παράγει τον πλούτο σε αυτόν τον τόπο και ποιος τον επωφελείται! Είναι η ανάπτυξη που εγγυάται την ανάπτυξη κερδών για τράπεζες, επιχειρήσεις με το λαό μόνιμα στην φτώχεια και χρεωμένος.

Από αυτή την άποψη δεν μας εντυπωσιάζει η άμεση και επείγουσα στήριξη των επιλογών της Δημοτικής Αρχής από την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Χριστίδη. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται έτσι να επιβεβαιώσει ότι είτε ως κυβέρνηση είτε σε ρολό αντιπολίτευσης υπηρετεί με συνέπεια το παλιό, φθαρμένο και σάπιο σύστημα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών. Την «σοβαρή και υπεύθυνη στάση του» απέναντι στις «επενδύσεις» την γνωρίσαμε με την υπογραφή του και στο «εμβληματικό έργο» Λάτση στο Ελληνικό! Τα στελέχη του εκπαιδεύτηκαν πια στις μεγάλες μπίζνες, δεν θα κωλύσουν στα μικρές!!!

Λέμε καθαρά ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού στην πόλη και κάθε άλλης δομής και λειτουργείας στο Δήμο. Καλούμε πρώτα απ’ όλα τους εργαζομένους στο Δήμο, τους λαϊκούς φορείς και τα Σωματεία, το λαό της πόλης, να μην επιτρέψουν μια τέτοια αντιλαϊκή μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής.

Είναι στην ευθύνη όλων μας και στο χέρι μας να μην περάσουν οι παραπάνω αντιλαϊκοί σχεδιασμοί.

Πιθανά η Δημοτική Αρχή μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, να κλιμακώσει τις υπόγειες ενέργειες της για την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού. Την καλούμε να μην το τολμήσει και να το ξανασκεφτεί. Να πάρει σοβαρά υπόψη της την συντριπτική άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώτα απ’ όλα την βούληση του λαού της πόλης, που απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και όχι την παράδοση του στους Ιδιώτες.

Ας μην επιλέξει να «σπείρει ανέμους», γιατί πολύ γρήγορα, θα καλεστεί να «θερίσει θύελλες».

Σημειώσεις:

*1 Η μελέτη έχει ενσωματώσει στο ποσό της συντήρησης εντελώς παραπλανητικά και την μισθοδοσία των 3 μόνιμων ηλεκτρολόγων του Δήμου (45 χιλ. ευρώ)  οι οποίοι φυσικά  θα συνεχίσουν να εργάζονται  στον Δήμο και αυτό γιατί θέλει να ανεβάσει το ποσό που δήθεν θα ωφεληθεί ο Δήμος με την παράδοση του Η/Φ στον ιδιώτη.  

*2 Τα «κόστη» του ιδιώτη –ίδια κεφάλαια και δάνειο- βασικά αποτυπώνουν ως σύνολο και το κόστος του έργου, που αφορά σε φωτιστικά, λαμπτήρες, εργατικά. Δηλαδή ο Δήμος με ένα μικρότερο ποσό στα χέρια του θα μπορούσε να περαιώσει κάλλιστα το έργο αν διαθέσει ένα σχετικά αυξημένο αριθμό ηλεκτρολόγων. Ζητήματα που ακόμα και στις σημερινές συνθήκες λύνονται αν όντως θέλει και επιδιώκει ο Δήμος να έχει στα χέρια του τον Ηλεκτροφωτισμό της πόλης.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.