ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Ο Δήμος Ηλιούπολης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηλιούπολης σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα «Η Γειτονιά μας» σάς προσκαλούν την Πρωτομαγιά στην Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης) από τις 10:30 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. για να τιμήσουμε μαζί το έθιμο της Πρωτομαγιάς, δημιουργώντας φιλότεχνα χειροποίητα στεφανάκια.

Την Πρωτομαγιά το Λαϊκό Σύνολο των Μουσικών Εργαστηρίων του Δήμου Ηλιούπολης,  με καθηγητή τον Νίκο Καραχάλιο, θα παρουσιάσει στις 19:30 μια μουσικοχορευτική παράσταση στην Κεντρική πλατεία Ηλιούπολης (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης), την οποία θα συνοδεύσει o Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέθεξις», o οποίος εδρεύει στην Ηλιούπολη (Αττικής) με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση των Ελληνικών παραδοσιακών χορών καθώς και της παραδοσιακής μουσικής.

Οκτώ εκπαιδευτικοί από τα 5ο και 20ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέχρι το Σπλιτ στην Κροατία και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Αειφορία στην Εκπαίδευση: Παρουσίαση Πράσινων και Οικολογικών Τρόπων Ζωής», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» έλαβαν μέρος στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας με θέμα “Επινοούμε τον κόσμο του 2050”, μία δράση ευαισθητοποίησης στις αρχές της Αειφορίας και της ανάπτυξης της δημιουργικότητας και της φαντασίας στο πλαίσιο αμοιβαίας ανταλλαγής και συνεργασίας, με την καθοδήγηση της κ. Μαρίας Σαραντινοπούλου, εκπαιδευτικού Γαλλικής Γλώσσας.

Ενημερώνουμε τους δημότες και κατοίκους Ηλιούπολης ότι διακόπτεται η λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας την περίοδο των Εορτών από την Δευτέρα 14 Απριλίου έως την Κυριακή 27 Απριλίου 2025.

O Δήμος Ηλιούπολης και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Π.Ο.Υ. σας καλούν να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα της 6ης Συνάντησης της Ακαδημίας Γονέων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 και ώρα 18:15.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης που πραγματοποιήθηκε στις 24/04/2025, η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης" είχε την παρακάτω τοποθέτηση, για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Ηλιούπολης για το καλοκαίρι του 2025.

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισε τον!
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης καταδικάζει τα φασιστικά συνθήματα που βρόμισαν αυτές τις μέρες το ΕΠΑΛ Ηλιούπολης, όπως και το λύκειο στον Καρέα.

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, που κατέληξε "άκαρπη" για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η προάσπιση της δημόσιας περιουσίας, εγείρει αρκετές σκέψεις και ανησυχίες για τη λειτουργία των Δημοτικών Παρατάξεων και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακολουθούν μερικές διαπιστώσεις, σκέψεις και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δ.Σ. και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων:

Την Δευτέρα 31/3 πραγματοποιήθηκε άλλο ένα δημοτικό συμβούλιο παρωδία. Από τις 20:30 (αφού η Δημοτική Αρχή άργησε μισή ώρα να προσέλθει) έως της 00:00 τα μεσάνυχτα συζητούσαμε για άλλη μία φορά το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με το οικόπεδο στο Χαλικάκι. Το δίλλημα ήταν σαφέστατο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης" είχε τις παρακάτω τοποθετήσεις, για τα θέματα του κανονισμού καθαριότητας & την πολιτική προστασία.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη συνδικαλιστική τους δράση από τη δημοτική αρχή, η οποία – σύμφωνα με την ανακοίνωση – προσπαθεί να περιορίσει τη φωνή τους και να παρεμποδίσει τις διεκδικήσεις τους.

Αύριο Τετάρτη 30 Απριλίου 2025, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή αναμετάδοση τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00.

Στη Δημοσιότητα παρέθεσε αναλυτικά ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρρόπουλος τους δρόμους που έχουν ολοκληρωθεί από το Έργο της βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας του Δήμου Ηλιούπολης.

Eνημερώνουμε τους Δημότες και Κατοίκους ότι ο Δήμος Ηλιούπολης θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ευχής 2025 με την φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου την 29η Απριλίου 2025.

Την Πέμπτη 24 Απριλίου 2025, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή αναμετάδοση τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00.

Ενημερώνουμε τους Δημότες και Κατοίκους Ηλιούπολης ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης από τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου έως την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025 θα λειτουργεί για το κοινό από τις 10:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ.

Αυτή την περίοδο παρατηρείται τοποθέτηση κλαδιών και χόρτων σε σημεία που εμποδίζουν την κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου με αποτέλεσμα να μη διατηρούνται καθαροί οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης μας.

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με το Θέατρο Σκιών Σπυροπούλου επαναφέρει το «Ταξίδι του Καραγκιόζη» με στόχο την αναβίωση πλατειών της Ηλιούπολης με όχημα τον πολιτισμό.

Άλλη μια γιορτή του αθλητισμού έφτασε στο τέλος της και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πόλη μας! Το ΔΕΗ Tour of Hellas 2025, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις ποδηλασίας δρόμου, έγραψε ιστορία, και ο Δήμος Ηλιούπολης είχε την τιμή να είναι κομμάτι αυτής της μοναδικής εμπειρίας.

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Grid List

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αύριο Τετάρτη 9 Απριλίου 2025.

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και οι ουκ ολίγοι φανατικοί των Windows 7 θα υποχρεωθούν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους, καθώς από σήμερα η Microsoft, όπως είχε ανακοινώσει προ καιρού, σταματά πλέον την τεχνική υποστήριξη αυτής της παλαιότερης -αλλά ακόμη δημοφιλούς- έκδοσης των Windows.

ΚΟΣΜΟΣ
Κειμενο

Η ομάδα του φιλόδοξου γενετιστή Κρεγκ Βέντερ ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο ζωντανό κύτταρο που λειτουργεί με συνθετικό DNA -ένα επίτευγμα που όπως υποστηρίζει είναι «το τελευταίο βήμα» για δημιουργία τεχνητών οργανισμών. Το ημι-τεχνητό βακτήριο που παρουσιάζεται στο περιοδικό Science αποτελείται από το «σασί» ενός φυσικού μικροβίου, μέσα στο οποίο μεταμοσχεύθηκε γενετικό υλικό που δημιούργησαν οι ερευνητές.

Το κατασκευασμένο γονιδίωμα αντιγράφει το γενετικό υλικό ενός απλού βακτηρίου, το οποίο αρκείται στο μικρότερο γονιδίωμα που έχει βρεθεί μεταξύ των γνωστών οργανισμών. Τώρα, το τεχνητό αντίγραφό του ζει και αναπαράγεται στο Ινστιτούτου Βέντερ ((JCVI) στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για μια ολική μεταμόρφωση της ζωής από ένα είδος σε ένα διαφορετικό, απλά αλλάζοντας το λογισμικό» δήλωσε ο Δρ Κρεγκ Βέντερ.

Ο ερευνητής σκοπεύει τώρα να συνεχίσει με μεγαλύτερα γονιδιώματα, με απώτερο στόχο το σχεδιασμό μικροοργανισμών που παράγουν καύσιμα και φάρμακα ή απορρυπαίνουν το περιβάλλον.

Η ομάδα του Βέντερ διευκρίνισε ότι ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για θέματα βιοηθικής και ασφάλειας που ίσως εγείρονται από την τεχνολογία -επικριτές υποστήριξαν ότι η νέα μέθοδος θα θα μπορούσε θεωρητικά να βλάψει το περιβάλλον ή να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιολογικών όπλων. Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της μελέτης το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από την προεδρική επιτροπή Βιοηθικής να εξετάσει το θέμα.

Ο Βέντερ είχε γίνει πρωτοσέλιδο το 2000, όταν κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη ανθρώπινη γενετική αλληλουχία, νωρίτερα από ό,τι το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος (και δέχτηκε τότε επικρίσεις για αλαζονεία). Ίδρυσε αργότερα το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο και έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μπόρεσαν να διαβάσουν το προσωπικό τους γονιδίωμα.

Μαγειρεύοντας ζωή

Η ερευνητική ομάδα περιγράφει στη δημοσίευση τα βήματα για τη σύνθεση ενός γονιδιώματος, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα τέσσερα χημικά «γράμματα» στον κώδικά του DNA - τις βάσεις Α, Τ, C, G. Στη συνέχεια, «αυτό το συνθετικό γονιδίωμα ενεργοποιήθηκε μέσα σε ένα [φυσικό] κύτταρο, το πρώτο που ελεγχόταν έτσι εντελώς από ένα συνθετικό γονιδίωμα» αναφέρει ανακοίνωση των ερευνητών.

Γενετικό πρωτότυπο του νέου κυττάρου ήταν το βακτήριο Mycoplasma mycoides, το οποίο κανονικά είναι παθογόνο για ορισμένα ζώα. Η τελική αλληλουχία, μήκους περίπου ενός εκατομμυρίου βάσεων περιέχει τις ελάχιστες δυνατές οδηγίες στις οποίες μπορεί να βασιστεί ένας οργανισμός -συγκριτικά, το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει πάνω από τρία δισ. ζεύγη βάσεων.

Η τεχνολογία όμως βελτιώνεται και θα μπορεί τελικά να δημιουργήσει πιο περίπλοκες γενετικές οδηγίες. «Το να μπορούμε ως ρουτίνα να γράφουμε το λογισμικό της ζωής θα φέρει μια νέα εποχή στην επιστήμη και, μαζί της, νέα προϊόντα όπως προηγμένα βιοκαύσιμα, τεχνολογίες καθαρού νερού και νέα εμβόλια και φάρμακα» αναφέρει η ανακοίνωση.

H ομάδα είχε παρουσιάσει νωρίτερα τις δύο βασικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα: τη σύνθεση ενός μη λειτουργικού γονιδιώματος, και τη μεταμόσχευση ενός λειτουργικού γονιδιώματος από ένα (φυσικό) βακτήριο σε ένα άλλο

Επιφυλάξεις

Το ινστιτούτο φαίνεται πάντως να αναγνωρίζει ότι πολλοί δεν θα συμμεριστούν τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία της ομάδας: «Σε όλη την πορεία αυτού του έργου, η ομάδα σκέφτηκε προσεκτικά, συζήτησε και συμμετείχε στην εξωτερική κριτική για τις ηθικές και κοινωνικές επεκτάσεις της εργασίας τους» επισημαίνει.

Oι επιφυλάξεις πιθανότατα θα εστιαστούν στις περιβαλλοντικές διαστάσεις της τεχνολογίας, η οποία εξάλλου σχετίζεται στενά με τη γενετική μηχανική που εφαρμόζεται σήμερα σε τρόφιμα. Σχολιάζοντας την είδηση στο BBC, η Δρ Έλεν Γουόλας της οργάνωσης Greenwatch εκτίμησε ότι «αν  απελευθερώσεις νέους οργανισμούς στο περιβάλλον, μπορεί να κάνεις περισσότερη ζημιά παρά καλό. Απελευθερώνοντας τους σε περιοχές με ρύπανση, απελευθερώνεις ένα νέο είδος ρύπανσης».

Επιπλέον, άλλοι ειδικοί αμφισβήτησαν την πρακτική αξία των νέων τεχνικών. Όπως σχολίασε στο AP ο καθηγητής Γκος Μικλεμ, καθηγητής στο Κέμπριτζ, «υπάρχει ήδη ένας πλούτος απλών, φθηνών και ώριμων τεχνικών για την εφαρμογή γενετικής μηχανικής σε μια ποικιλία οργανισμών [...] αυτή η προσέγγιση είναι απίθανο να προσφέρει νέους μεθόδους για τη γενετική μηχανική».

Αντίθετα, «σημαντικό βήμα» για τη γενετική τεχνολογία χαρακτήρισε την έρευνα o Ρον Ουάις, κορυφαίος ειδικός του MIT στη συνθετική ζωή.

Δημοσίευση 21/05/2010

[readon url="http://www.in.gr"]Πηγή: in.gr[/readon]

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.