ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο

Σε νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ροή χρήματος στην αγορά και να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τρίτης και φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μεταξύ άλλων, ανοίγει ο δρόμος για τις προθεσμιακές καταθέσεις όσον αφορά στις δυνατότητες τερματισμού τους, ενώ επιτρέπεται η μερική αποπληρωμή δανείου έως του 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου σε πιστωτικό ίδρυμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016. Παράλληλα, αυξάνεται στα 1.000 ευρώ το μηνιαίο όριο (από 500 που ισχύει σήμερα) των χρημάτων που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, τότε θα υπάρξει νέα άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ειδικότερα, θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ανοίγουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς, από τους οποίους θα μπορούν να κάνουν ανάληψη όσων χρημάτων επιθυμούν και όχι μόνο 420 ευρώ την εβδομάδα (που είναι το σημερινό όριο). Εφόσον κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, μελετάται η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου στα 500 ευρώ. Για το ζήτημα, πάντως, των capital controls ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η πλήρης άρση του ισχύοντος καθεστώτος βρίσκεται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.