ΔΗΜΟΣ
Κειμενο

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Ο Δήμος Ηλιούπολης για 6η συνεχή χρονιά συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.  

Στόχος η ενίσχυση  βιωσιμότερων τρόπων μετακίνησης όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Η ενθάρρυνση στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, θα έχει σαν αποτέλεσμα πόλεις καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς, οικονομικά ενδυναμωμένες, προσβάσιμες και προσπελάσιμες από όλους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας και των έκτακτων συνθηκών του Covid-19, επιβάλλονται ιδανικότερες και ασφαλέστερες συνθήκες μετακίνησης, αφού όταν οι μετακινήσεις περιορίζονται, αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, με πρωταγωνιστές το περπάτημα και το ποδήλατο.

Στο υπό ολοκλήρωση Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την Ηλιούπολη, μετά από Δημόσια Διαβούλευση που έγινε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων της πόλης, αποτυπώθηκε έντονα η ανάγκη για ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών στο Δήμο μας, το οποίο θα περιλαμβάνει ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης, με στόχο την βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής, μέσω ποδηλάτων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Στο ίδιο πλαίσιο της βελτίωσης της κινητικότητας στην πόλη, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας ξεκίνησε από το 2019 και συνεχίζει την υλοποίηση έργων, που εντάσσονται στα προτεινόμενα μόνιμα μέτρα και συγκεκριμένα:

Πεζοδρομήσεις:
«Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος Λεωφόρου Ειρήνης Δήμου Ηλιούπολης (50/17)»  (με διαδρόμους "αφής για τυφλούς, ΑΜΕΑ κλπ)
«Βελτίωση υποδομών με διαγραμμίσεις υπαρχόντων διαβάσεων πεζών και δημιουργία νέων, ραμπών και οδηγών ΑΜΕΑ και
«Ανακατασκευή και Επισκευή πεζοδρομίων», κλπ

Περιοχές ήπιας κυκλοφορίας και έλεγχος πρόσβασης συστημάτων:
«Διαμόρφωση οδών σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (Μπότσαρη και Βύρωνος),
«Ανακατασκευή και διαπλάτυνση πεζοδρομίων» γύρω από πλήθος σχολικών μονάδων, πλατειών, παιδικών χαρών κλπ.

Διανομή εμπορευμάτων:
Καθορισμός ωραρίου φορτοεκφόρτωσης των Super Market στον Δήμο Ηλιούπολης (ΑΔΣ 303/2019)

Διαχείριση της κινητικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Ο Δήμος ανέστειλε τις προγραμματισμένες δράσεις, που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων ποδηλατική βόλτα στην πόλη, διακοπή κυκλοφορίας και προσωρινή πεζοδρόμηση σε κεντρικό δρόμο, εκδήλωση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, κλπ, εξαιτίας των πρόσθετων μέτρων προστασίας από τον “Covid-19”, αφού απαγορεύτηκαν ακόμα και σε εξωτερικό χώρο συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων.

Όμως ο Δήμος μας άμεσα θα προχωρήσει, κάτω από το πνεύμα της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας», σε συγκεκριμένα μέτρα, που περιλαμβάνονται στα προτεινόμενα μόνιμα μέτρα, όπως:

  • Η βελτίωση υποδομών για ποδήλατα (θέσεις στάθμευσης, κλειδαριές κλπ)
  • Η εγκατάσταση σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα
  • Η έναρξη προγραμμάτων - συστημάτων ελεύθερων ενοικιαζόμενων ποδηλάτων
  • Η βελτίωση και η επέκταση δικτύων της Δημοτικής και της Δημόσιας Συγκοινωνίας
  • Νέα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Ας υιοθετήσουμε λοιπόν  στη καθημερινότητά μας το σύνθημα  της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» (ΕΕΚ) για το 2020 "ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΡΥΠΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" (ZERO-EMISSIONMOBILITYFORALL») και ας γίνει το σύνθημα "ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΑ’’ τρόπος συμπεριφοράς και δράσης για όλους!

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.