ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων μπήκε σήμερα όπου ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα ονόματα των επιτυχόντων.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις των σχολών που έχετε επιλέξει.

Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα διαδικτυακά μπορούν να το κάνουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου https ://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα πρώτα γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα  - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα απεστάλησαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και στη συνέχεια να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα λύκεια το αργότερο μέχρι το μεσημέρι. 

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πόσοι υποψήφιοι διεκδικούν θέσεις στις σχολές της χώρας;

Συνολικά 104.965 υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικούν 70.726 θέσεις σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα 43.758 στα ΑΕΙ και 26.968 στα ΤΕΙ. Αυτό σημαίνει πως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εισαχθούν δύο στους τρεις υποψηφίους.

Μοριοδοτείται η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποφοίτων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ που προέρχονται από σεισμόπληκτες περιοχές

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όλοι οι υποψήφιοι από τις σεισμόπληκτες περιοχές παίρνουν επιπλέον ποσοστό θέσεων (1,5% των υποψηφίων των ΓΕΛ και 1% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή στις σχολές προτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Η απόφαση δίνει και ποσόστωση και προσαύξηση μορίων με βάση την περιοχή στην οποία οι μαθητές ζουν ή ζούσαν τη μέρα του σεισμού που συνέπεσε με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ποιες σχολές παρουσιάζουν άνοδο και ποιες πτώση;

Άνοδος παρατηρείται στην ιατρική και στις παιδαγωγικές σχολές, ενώ πτώση στο Μαθηματικό.

Συγκεκριμένα, άνοδος έως και 80 μορίων καταγράφεται στις βάσεις όλων των ιατρικών σχολών, ενώ σταθερή παραμένει η γενική εικόνα στις νομικές σχολές. Την ίδια, όμως, στιγμή η Νομική Θράκης παρουσιάζει μικρή άνοδο.

Στα ύψη οι παιδαγωγικές σχολές

Μεγάλη άνοδος παρατηρείται στα παιδαγωγικά τμήματα, με το Παιδαγωγικό Βόλου να ανεβαίνει κατά περίπου 1.000 μόρια και των Αθηνών κατά 800. 

Το Μαθηματικό Αθήνας έχει υποχωρήσει κατά 384 μόρια, αν και στο αντίστοιχο τμήμα του Φυσικού η βάση σκαρφάλωσε κατά 972 μόρια. 

«Βουτιά» σημείωσε η Αρχιτεκτονική Αθηνών, της οποίας η βάση έπεσε κατά περίπου 600 μόρια από το 2016.

 

Πηγή: zougla.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.