ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Η «νέα κανονικότητα» από σήμερα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κοινό σε κλειστούς χώρους, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκτός από την απόσταση που πρέπει να κρατάμε από τους άλλους, το συχνό πλύσιμο των χεριών και γενικότερα την τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής για να μην πληρώσουμε πρόστιμο:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

- Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

- Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

- Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λπ. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, μία μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια, είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο σε εκείνα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνουμε από τις 4 Μαΐου, καθώς η άρση των μέτρων είναι σταδιακή και, σε περίπτωση που δεν ακολουθηθούν οι κανόνες, τότε κινδυνεύουμε να καταβάλουμε πρόστιμο. 

- Το sms έχει καταργηθεί και η μετακίνηση των πολιτών είναι ελεύθερη. Προσοχή όμως! Η μετακίνηση των πολιτών επιτρέπεται σε όλο τον νόμο της μόνιμης κατοικίας τους, όχι όμως και η μετακίνησή τους σε άλλο νομό, χωριό ή νησί.

- Κατά τη μετακίνησή μας με το προσωπικό μας όχημα, επιτρέπεται η επιβίβαση έως και δύο ατόμων, δηλαδή τριών συνολικά με τον οδηγό.

- Επιτρέπεται το κολύμπι στη θάλασσα, όχι όμως σε οργανωμένη παραλία.

- Επιτρέπεται η άθληση σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όχι όμως σε γυμναστήρια, τα οποία παραμένουν κλειστά και η λειτουργία τους, εάν τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά, θα επιτραπεί -υπό προϋποθέσεις- τον επόμενο μήνα.

Τι ισχύει για τα καταστήματα από τις 4 Μαΐου

Τα καταστήματα που ανοίγουν στις 4 Μαΐου είναι αυτά λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Κανόνες ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις αυτές οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών -όπου απαιτείται- και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Προβλεπόμενες κυρώσεις

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.