ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Δράση καθαρισμού του Ρέματος Πικροδάφνης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, μαθητών, δημοτικών υπαλλήλων και εθελοντών και με τον συντονισμό του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού- ΣΠΑΥ.

Το ρέμα Πικροδάφνης έχει νερό όλες τις εποχές του χρόνου, ξεκινά από τις πηγές του στον Υμηττό και μέχρι να καταλήξει στη θάλασσα διασχίζει 5 Δήμους, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και αποτελεί μοναδική εστία βιοποικιλότητας και φυσικό καταφύγιο για πτηνά, ζώα, ερπετά και έντομα. Διαθέτει πλούσια θαμνώδη και δασική βλάστηση με πολλές πικροδάφνες, καλαμιές, πεύκα, κλπ και κάθε άνοιξη γεμίζει με πλήθος από αγριολούλουδα, μολόχα, καλέντουλα, χαμομήλι, κίτρινη μαργαρίτα, κλπ.

Η ανεύθυνη ανθρώπινη δραστηριότητα παράλληλα γεμίζει το ρέμα και τις παραρεμάτιες περιοχές με κάθε λογής καθημερινά απόβλητα, που απειλούν το περιβάλλον και υπονομεύουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η δράση καθαρισμού ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί στην απαρχή του ρέματος Πικροδάφνης κοντά στο γήπεδο Διάνα της Ηλιούπολης, παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη, του Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης και προέδρου του ΣΠΑΥ κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, στελεχών του ΣΠΑΥ και του Δήμου Ηλιούπολης, των Αντιδημάρχων Ηλιούπολης κ.κ. Γιάννη Αντζινά-Οικονομικών, Ποιότητας Ζωής και Παναγιώτη Κόκλα, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας και με πλήθος εθελοντών, μαθητών σχολείων, εκπαιδευτικών, γονιών, εθελοντών δασοπυροσβεστών και κατοίκων.

Εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης και του ΣΠΑΥ, τα παιδιά και εθελοντές συγκέντρωσαν μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων, με τα χέρια και με χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού αλλάζοντας κυριολεκτικά την εικόνα της περιοχής, προς το καλύτερο.

Η δράση συνεχίστηκε στο κάτω τμήμα του ρέματος κοντά στην παιδική χαρά της οδού Τζαβέλα, με αντίστοιχη δραστηριότητα μέσα και έξω από στην κοίτη του ρέματος και από εκεί μέχρι τις εκβολές του στο Φάληρο, σε συνεργασία με τους εκεί Δήμους και τοπικούς φορείς.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, επεσήμανε ότι:

«Την τελευταία τριετία σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ αγωνιζόμαστε να προστατέψουμε και να καθαρίσουμε το βουνό μας, τον Υμηττό. Η υιοθέτηση ενός φιλοπεριβαλλοντικού τρόπου ζωής με σεβασμό στη φύση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και για το λόγο αυτό η συμμετοχή των σχολείων στην εκπαιδευτική αυτή δράση έχει εξέχουσα σημασία. Μεγάλο χειροκρότημα λοιπόν από όλους εμάς τους μεγάλους προς τα παιδιά που φροντίζουν από σήμερα για το μέλλον που τούς ανήκει και για το βουνό τους.
Συνεχίζουμε με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και φέτος από νωρίς και με επαυξημένη προσοχή καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, τη μεγάλη προσπάθεια διαφύλαξης του πρασίνου στον Υμηττό, δεδομένων και των πολλαπλών πυρκαγιών που βιώσαμε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Όλοι Μαζί, προστατεύουμε και διαφυλάττουμε ζωντανή και καθαρή, κάθε σπιθαμή του βουνού μας και του φυσικού περιβάλλοντος!».

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.