ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στη συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης την 29 και 31 Οκτώβρη, στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε ως ακολούθως:

α) Στο ζήτημα ασφάλειας των παιδιών του 6ου Δημοτικού Σχολείου, για το όποιο παρενέβη εναγωνίως και η διευθύντρια του σχολείου, με αφορμή το τραγικό ατύχημα στο γειτνιάζον super market του Σκλαβενίτη, η Λαϊκή Συσπείρωση υπενθύμισε ότι το super market ήρθε μετά το Σχολείο και τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ είχαν διαφωνήσει στο να δοθεί άδεια ανέγερσης του, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στο σχολείο, εφόσον δεν διέθετε χώρο parking, ούτε ήταν εφικτό να διαθέσει με βάση τους όρους δόμησης του. Ζήτημα που παρέβλεψε συνειδητά η τότε δημοτική αρχή του κου Γεωργάκη.

Η περιοχή γύρω από το Σχολείο και η πεζοδρόμηση οδών είναι αναγκαία λύση και θα πρέπει επειγόντως να τεθεί σε συνολική μελέτη η περιοχή διότι, όπως έχουν σήμερα διαμορφωθεί τα πράγματα, δεν υπάρχουν πολλές κάθοδοι για την γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου. Η Λαϊκή Συσπείρωση απαίτησε άμεσα μέτρα σηματοδότησης και απαγόρευσης της φορτοεκφόρτωσης κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, μέχρι να δρομολογηθούν οι ανάγκες και μόνιμες λύσεις για την ασφάλεια του Σχολείου και της σχολικής κοινότητας.

β) Η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε παρέμβαση για την πολιτικά απαράδεκτη επέκταση της σύμβασης του Δ΄ Αθλητικού Κέντρου με τον ιδιώτη που ήδη εκμεταλλεύεται το χώρο και που αποφάσισε στην πρώτη συνεδρίαση του το ΔΣ του ΠΑOΔΗΛ.

Μια σύμβαση που η Λαϊκή Συσπείρωση είχε ζητήσει έγκαιρα (στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26 Σεπτέμβρη) να συζητηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο ως μείζον ζήτημα. Αντί η δημοτική αρχή να δεσμευτεί σε μια τέτοια διαδικασία, μια εβδομάδα μετά, το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΔΗΛ προχώρησε στην παράταση της παραχώρησης του στον ιδιώτη. Ο συγκεκριμένος (Αλάσσας ΑΕ) για πάνω από 1 χρόνο δεν πλήρωνε το οφειλόμενο μίσθωμα στο Δήμο και με βάση τους όρους της σύμβασης θα έπρεπε προ πολλού να έχει εκπέσει ο επιχειρηματίας της σύμβασης και φυσικά δεν νομιμοποιούταν ο ΠΑΟΔΗΛ να υπογράψει παράταση της σύμβασης, χωρίς μάλιστα γνώση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ευθύνη είναι πολιτική και βαραίνει την δημοτική αρχή που παραμερίζοντας κάθε νομιμότητα, επέλεξε να μην φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να λειτουργήσει υπέρ του επιχειρηματία . Με την απόφαση της η νυν δημοτική αρχή επιβεβαιώνει ότι πατάει στα χνάρια της προηγούμενης και μας αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις της στον συγκεκριμένο ιδιώτη. Γνωρίζουν Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που στήριξαν την απόφαση ότι ο επιχειρηματίας, στον οποίο παραχώρησαν την χρήση για ένα ακόμη χρόνο, διατέλεσε υπεύθυνος διαχείρισης του Αθλητικού Κέντρου όταν είχε δοθεί ως προίκα στην ΠΑΕ-ΓΣΗ και φυσικά όταν έλαβε χώρα το θανατηφόρο ατύχημα με το παιδί? Γνωρίζουν ότι οι ανάγκες σε αθλητικές υποδομές στην πόλη για παιδιά, Αθλητικά Σωματεία είναι ασφυκτική και παρόλα αυτά δεν έχουν κανένα δισταγμό να παραδίδουν το Αθλητικό Κέντρο στο ιδιώτη προς εκμετάλλευση, με ένα ελάχιστο μίσθωμα (€550) το οποίο δεν πλήρωνε για πάνω από ένα ολόκληρο χρόνο και όμως τον επιβραβεύουν? Η «νύχτα» γλεντάει μέρα μεσημέρι στην πόλη…

γ) Για την αυθαίρετη δόμηση στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία και το κτίσιμο μεγαλύτερου «ναού-κελύφους», η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι χρειάζεται ετοιμότητα ενώ η συζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την έγκριση της οποίας φαίνεται ότι επικαλέστηκε ο υπεύθυνος στο εξωκκλήσι πατέρας Στυλιανός. Ταυτόχρονα, διευκρινίστηκε ότι το εξωκκλήσι δεν είναι Ναός και Νομικό Πρόσωπο για να κατέχει ιδιοκτησία -όπως αναφέρθηκε από τον κ. Αραμπατζή- επομένως θέλει προσοχή να μην ανοίγονται ανεύθυνα τέτοια ζητήματα. Από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης ζητήθηκε ο Δήμος να απευθυνθεί στο Δασαρχείο για την άμεση καταγραφή των αυθαιρεσιών που έχουν τελεστεί και στην αρχιεπισκοπή για να έχουμε τον ρόλο και την στάση της, γιατί δεν μπορεί ο ιερέας να ενήργησε χωρίς παρότρυνση και χρηματοδότηση από κάποιον, σε μιας τέτοιας έκτασης εργασίες.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αναφορικά με την ενημέρωση του εξωτερικού μελετητή για το «Σχέδιο βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για το Δήμο Ηλιούπολης», η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι το όραμα και τις ιεραρχήσεις για την πόλη επιβάλλεται να το δώσει η πολιτική ηγεσία και όχι ο όποιος μελετητής, ο ρόλος του οποίου είναι να βοηθήσει στην υλοποίηση του οράματος. Ασφαλώς και η ενημέρωση δίνει ένα έναυσμα αλλά δεν επιτρέπει μια ολοκληρωμένη συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν παρέχονται χρηματοδοτικά εργαλεία στους δήμους από τις κυβερνήσεις, ενώ προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, ιεραρχούν άλλες προτεραιότητες που είναι δεμένες με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων π.χ. αναπλάσεις και όχι βασικές υποδομές που λείπουν ή μένουν ασυντήρητες, παρωχημένες κλπ. Επιπλέον, θα πρέπει η Δημόσια Περιουσία στην πόλη να υπολογιστεί ως βασικός παράγοντας καθώς και η ζωντανή κουβέντα σε κάθε γειτονιά.

Στην συζήτηση του θέματος για τον Σύλλογο πολιτών-Καταναλωτών στο Δήμο Ηλιούπολης και την διερεύνηση λειτουργίας της αγοράς «χωρίς μεσάζοντες» από άλλο φορέα, η Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαπαραταξιακή επιτροπή για το θέμα αυτό. Τέτοιες δράσεις αποδείχτηκε ότι μόνο τον καταναλωτή δεν έχουν στο κέντρο της προσοχής τους, ελέγχονται από λογής «δίκτυα» και λειτουργούν συγκαλυμμένα ως πωλητές προϊόντων μεγάλων δικτύων και εταιρειών γι’ αυτό και δεν πρέπει να επαναληφθούν, δεν λειτουργούν για το συμφέρον των καταναλωτών-πολιτών και είναι σε βάρος των πραγματικών παραγωγών και μικροεπαγγελματιών στην πόλη.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.