ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Σε μια προκλητική πρόταση - ασπίδα προστασίας επί της ουσίας της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης προχώρησε, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ύστερα από 8 ώρες αγόρευσης, κατέληξε ότι οι 65 κατηγορούμενοι - οι 18 ναζιστές πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και 47 μέλη της - θα πρέπει να αθωωθούν.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία!!! Σε όλη τη διάρκεια της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης τόσο το περιεχόμενο των ερωτήσεών της όσο και προτάσεις της έδειχναν τις προθέσεις της. Έκανε δεκτά τα αιτήματα των χρυσαυγιτών που ζητούσαν κάθε τόσο τη σύλληψη των μαρτύρων κατηγορίας για ψευδορκία, ακόμα και των φίλων του Φύσσα που ήταν μαζί του το βράδυ της δολοφονίας. Προσπαθούσε με τις ερωτήσεις της να αποδημήσει το κατηγορητήριο και τις μαρτυρικές καταθέσεις.

Είναι εξοργιστικό ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προέκυψε από τα συντριπτικά στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα από την πολύχρονη αποδεικτική διαδικασία της δίκης, όχι μόνο υιοθέτησε τα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών, αλλά και υπερθεμάτισε σε αυτά.

Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα αντιφασιστικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, προσβάλλει βάναυσα τα δεκάδες θύματά της. Στην ουσία της είναι πλήρης αποδοχή της υπερασπιστικής γραμμής των ναζί. Στην ουσία είναι αντιγραφή της απολογίας του ναζί αρχηγού της εγκληματικής δολοφονικής οργάνωσης στις αρχές του Νοέμβρη. Και συμπυκνώνεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε ένα από αυτά που είχε πει τότε για τη δολοφονία Φύσσα. «Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο». Τα ερωτήματα είναι πολλά και μεγάλα, αφού τα όσα είπε η εισαγγελέας δεν «κολλάνε» ούτε με τυπικά δικονομικά επιχειρήματα. Πού το πάνε λοιπόν; Ποιοι επιδιώκουν να «βγάλουν λάδι» τους ναζί δολοφόνους; Ποιοι μηχανισμοί του συστήματος δουλεύουν αυτό το σενάριο;

Βέβαια η πρόταση της εισαγγελέα δεν περιορίστηκε στην υπόθεση Φύσσα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτησή της για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και για την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Δεν «είδε» στις επιθέσεις αυτές ούτε κίνητρα ούτε σχεδιασμούς. Μόνο τυχαία, μεμονωμένα και ανεξήγητα γεγονότα. Κι έτσι κατέληξε ότι δεν υπάρχει και εγκληματική οργάνωση.

Εάν υιοθετηθεί από το δικαστήριο αυτή η προκλητική πρόταση της εισαγγελέα, όχι μόνο θα αθωωθούν οι δολοφόνοι αλλά - πολύ περισσότερο - θα δικαιωθούν. Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, με συγκεκριμένη δομή, κάτι που ταυτίζεται με τον ναζιστικό της χαρακτήρα. Και θα παραδοθούν στην κοινωνία «άσπιλοι και αμόλυντοι», για να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση.

Το δικαστήριο αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη. Πρέπει να έχει υπόψη του ότι την επόμενη επίθεση σε μετανάστη, το επόμενο μαχαίρωμα, τα επόμενα ματωμένα κεφάλια συνδικαλιστών, θα τα έχουν βάρος στη συνείδησή τους αν υιοθετηθεί η πρόταση της εισαγγελέα.

Γιατί αν υπάρχουν κάποια ζητήματα που αναδείχθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής - και μάλιστα με συντριπτικά στοιχεία - είναι η ναζιστική ιδεολογία της, που είναι το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της. Ότι είναι αυτή η ιδεολογία που οπλίζει το χέρι των χρυσαυγιτών να επιτίθενται με μίσος και να δολοφονούν μετανάστες, αντιφασίστες, πρωτοπόρους συνδικαλιστές, κομμουνιστές.

Τι, αλήθεια, δεν είδε η εισαγγελέας; Δεν είδε δράση των συμμοριών - ταγμάτων εφόδου; Δεν είδε τους ύμνους στο ναζισμό και τα ρατσιστικά κηρύγματα; Δεν είδε τη στρατιωτική εκπαίδευση, ιεραρχία και πειθαρχία; Την απόλυτη υποταγή στον «φύρερ»; Δεν είδε τα αμέτρητα έγγραφα, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα μηνύματα, που αποκαλύπτουν όλα τα παραπάνω;

Καθαρά και ξάστερα η πρόταση μυρίζει συγκάλυψη, μυρίζει ξέπλυμα. Δεν έχουμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις: Δυνάμεις του συστήματος, γέννημα - θρέμμα του οποίου είναι οι ναζί, δυνάμεις του κεφαλαίου και του αστικού κράτους, τους χρειάζονται, θέλουν να τους αξιοποιήσουν στο παρόν και στο μέλλον. Όμως σήμερα τα στοιχεία φωνάζουν, μιλάνε από μόνα τους και κανείς δεν μπορεί να τα αγνοήσει, παρά μόνο συνειδητά ή εθελοτυφλώντας.

Και η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναδεικνύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Το ΚΚΕ είχε διατυπώσει από την αρχή την ανησυχία του για τις κωλυσιεργίες στη δίκη, είχε καταγγείλει τη στάση όλων των αστικών κομμάτων, κυβερνήσεων, τοπικών διοικήσεων που έκαναν πλάτη στους νεοναζί, που «χάιδευαν αυτιά».

Το ΚΚΕ είχε διατυπώσει ακριβώς αυτό, ακόμα και μετά τις εκλογές του Ιούλη του 2019, όταν δεν μπήκαν στη Βουλή. Γιατί, πολύ απλά, το σύστημα που υπηρετούν οι φασίστες πότε τους αμολάει και πότε τους μαζεύει, ανάλογα με τους σχεδιασμούς του.

Το αίτημα της καταδίκης και τιμωρίας των ναζί - φασιστών, της εγκληματικής δράσης τους, πρέπει να ακουστεί σήμερα ακόμα πιο δυνατά. Ταυτόχρονα, να δυναμώσει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, η πάλη για την απομόνωση των φασιστικών - ναζιστικών ιδεών και της ρατσιστικής δράσης, να απομονωθούν όσοι τους κάνουν πλάτες. Και κυρίως να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που τους γεννά και τους θρέφει.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.