ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στην συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την προετοιμασία του Δήμου ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση αποκαλύφτηκε περίτρανα ότι ο Δήμος μας, όπως και όλη η χωρά βαδίζουν ανοχύρωτοι, με όπλο την ελπίδα, ότι δεν θα μας βρει το... κακό!!!

Στα μέτρα που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή ήταν το καθ’ όλα τυπικό και γραφειοκρατικό "τοπικό σχέδιο", ένα εγχειρίδιο εκτάκτων αναγκών το οποίο επιβάλει ως τυφλοσούρτη το υπ. Πολιτικής Προστασίας και όλοι οι παρόντες στην συζήτηση, αντιληφθήκαν και η Δημοτική Αρχή παραδέχτηκε ότι ως προς την ουσία του είναι ένα άδειο πουκάμισο!!!

Τα στοιχεία που δόθηκαν είναι αποκαλυπτικά!!!

-- Οι ελλείψεις του πυροσβεστικού σώματος, και μαζί και του αρμόδιου για την πόλη μας, 7ου τμήματος, με έδρα την Δάφνη, σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροσβεστικά οχήματα είναι πολλές αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η πρώτη πυρκαγιά στον Υμηττό έδειξε ασυνεννοησία και σύγχυση αρμοδιοτήτων και γνωρίζοντας μας η δημοτική αρχή ότι το μεγάλο πυροσβεστικό όχημα που εποπτεύει στις παρυφές του Υμηττού θα αντικαθίσταται με μικρότερο σε τυχόν γεγονότα που προκύπτουν σε άλλες περιοχές!

-- Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής αν και εφόσον χρειαστεί να εμπλακεί σε μια έκτακτη κατάσταση θα είναι μάλλον "ωσεί παρών" αφού ως γνωστόν έχει στην διάθεση του μόλις ένα αστυνομικό όχημα!!!

-- Οι Υπηρεσίες του Δήμου που κινητοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις, παραμένουν αδύναμες, ως προς την αποτελεσματικότητα τους, αφού έτσι και αλλιώς το αναγκαίο έμπειρο προσωπικό λείπει και εκλείπουν και τα ανάλογα μηχανήματα έργου στο Δήμο.

-- Ο δε ΣΠΑΥ ασκείται μόνιμα σε αυτό που ξέρει καλά τις... εργολαβίες. Όπως ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο ο ΣΠΑΥ "για πρώτη φορά τόσο έγκαιρά" -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- θα αποψιλώσει τα ξερά χόρτα στις παρυφές της πόλης με τον Υμηττό στα μέσα Ιούνη!!! Δηλαδή 1½ μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και βλέπουμε...

Αλλά όπως μας διαβεβαιώνουν τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και ο Δήμαρχος, ο ΣΠΑΥ... μετράει την πληρότητα των δεξαμενών με ...νέα τεχνολογία και παρακολουθεί με θερμικές κάμερες το βουνό.

-- Ο δε Δήμος λειτουργεί τα κανονάκια από Αγ. Μαύρα μέχρι προφήτη Ηλία, δυο ώρες την ημέρα!!!

-- Προσέλαβε 25 εργαζομένους, για την πυρασφάλεια σε βουνό και τα πάρκα της πόλης, με 4μηνη σύμβαση που ανέλαβαν το έργο της περιφρούρησης τους, χωρίς όμως ακόμη την στοιχειώδη εκπαίδευση τους για το πως θα προστατεύσουν το βουνό και τον εαυτό τους αν συμβεί το κακό!!!

-- Το Τοπικό Συμβούλιο (ΣΤΟ) συνεδρίασε μόλις την Δευτέρα 31 Μάη γιατί ...ένα μήνα τώρα δεν είχαν οριστεί οι εκπρόσωποι Πυροσβεστικού και Αστυνομίας!!!

-- Ασκήσεις ετοιμότητας δεν έχουν γίνει σε κανένα επίπεδο ακόμη!!!

-- Το σύστημα ενημέρωσης εκτάκτων αναγκών το αναλαμβάνει το τηλέφωνο του Δήμαρχου και το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου!!!

-- Στον προϋπολογισμό του Δήμου καταγράφεται το ποσό μόλις των 27 χιλιάδων ευρώ(!!!) για την πυροπροστασία!!!

Συνδημότες ΚΟΙΜΗΘΗΤΕ ΗΣΥΧΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ "ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ" όπως μας ενημερώνουν Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος!!!

Στα Γεράνεια όρη κάηκαν ήδη 71 χιλιάδες στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, στον Υμηττό καταγράψαμε ήδη πολλαπλά -ευτυχώς ελέγξιμα- συμβάντα πυρκαγιάς.

Οι τριάντα πέντε (35) ενεργοί εθελοντές δασοπυροσβέστες στην πόλη είναι οι μόνοι, καθώς φαίνεται, σε ετοιμότητα! Πάντα παρόντες στον περιφρούρηση του βουνού, που όμως δεν μπορεί κανείς, πίσω από τις πλάτες τους, να κρυφτεί ή να κρύψει την γύμνια της πυροπροστασίας στον Υμηττό!!!

Ένα μήνα από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου  διαπιστώνουμε ότι:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΟΧΥΡΩΤΟΙ  ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Μια συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων που διαιωνίζει την αποτυχημένη διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, έναν ανεπαρκή και παλαιωμένο εξοπλισμό, κρατά απογυμνωμένο το πυροσβεστικό σώμα, εναλλάσσει τους δασοκτόνους νομούς σαν τα πουκάμισα, εκχωρεί το σύστημα δασοπυρόσβεσης στους ιδιώτες -βλέπε εναέρια μέσα- μετατοπίζει την ευθύνη σε Δήμους και Περιφέρειες, στον "εθελοντισμό" των ΜΚΟ, απαξιώνει τον ρόλο των δασικών υπηρεσιών.

Ένα διαχρονικό έγκλημα που αφήνει σχεδιασμένα το λαό απροστάτευτο στις πλημύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς και βλέπει τις ανάγκες του ως κόστος.

Ένα κράτος που πάντα είναι πανέτοιμο και απλόχερο όσον αφορά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και πάντα ανήμπορο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του εργαζόμενου λαού.

Μια διαχρονική πολιτική μασκαράτα, που επικαλείται προσχηματικά πότε την κλιματική αλλαγή και πότε τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα, για να ντύσει περιβαλλοντικά "τις πράσινες μπίζνες" που ετοιμάζει, εμφανίζοντας το αποτέλεσμα ως αιτία, για να μην αποκαλυφθεί ότι οι νεκροί που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ως τραγωδία, οι καταστροφές περιουσίων, οι πλημμύρες, τα μπαζωμένα ρέματα, οι βιομηχανίες, οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι βίλες στα δάση, τα αυθαίρετα, η καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής τους.

Με βάση αυτή την ζοφερή πραγματικότητα η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε Δημοτική Αρχή και Δημοτικό Σύμβουλο, να μην κρύβουν την γύμνια της πυροπροστασίας στο Δήμο και στην χώρα μας, με ωραιοποιήσεις και κούφια λόγια μιας ετοιμότητας που δεν υπάρχει.

Έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση και να αναδείξουν και να αποκαλύψουν -έστω τώρα- και ως κραυγή της λαϊκής απαίτησης και αγωνίας, την γύμνια της αντιπυρικής προστασίας, την ευθύνη διαδοχικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής που αρέσκεται σε μεγάλα λόγια και από ουσία μηδέν.

Να απαιτήσουν τώρα όλα τα μέτρα της αντιπυρικής προστασίας.

Ο Δήμος δεν μπορεί να παραμένει θεατής ή να αρκείται σε λογικές Πόντιου Πιλάτου.

Δεν μπορεί να αρκείται στην βοήθεια του ανύπαρκτου κατά τα άλλα του ΣΠΑΥ.

Να διεκδικήσει η δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα.

Απαιτούμε:

-- Ενιαία διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, που περιλαμβάνει τη σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την σε διαφορετική βάση οργάνωση και άμεση ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστικό Σώμα κλπ.

-- Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο -βλ. Υμηττός- με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών.

-- Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.

-- Οργάνωση της πυρασφάλειας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.

-- Καμία εμπλοκή ιδιωτών, Μ.Κ.Ο.

-- Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους και συμβασιούχους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία.

Η συνδρομή ΔΗΜΟΥ ή του ΣΠΑΥ στο σχεδιασμό των μέτρων πρόληψης ή μπροστά σε έκτακτες ανάγκες πυροπροστασίας μόνο επικουρική μπορεί να είναι και τίποτε άλλο.

Καλούμε τον λαό και τους φορείς της πόλης, της νεολαίας σε επαγρύπνηση.

Ο πολύπαθος ορεινός όγκος του Υμηττού, πολιορκείται χρόνια τώρα από ποικιλότροπα συμφέροντα και καταπατητές.

Οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των δασών και συνήθης πόρτα… για να μπουν!!!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.