ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Κειμενο

Φίλες και Φίλοι,
ο Δήμος μας, με την επιστημονική επιτροπή που είχε συγκροτήσει για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποφάσισε να οργανώσει την επίσκεψη όσων δημοτών μας ενδιαφέρονται στις μεγάλες εκθέσεις για το '21 και με προτεραιότητα σε όσες τελειώνουν.

Έτσι καθορίστηκε πρώτα η Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς, στη μνημειώδη επετειακή Έκθεση «το πριν και το μετά», το Σάββατο 23 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν η επίσκεψη στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο (παλαιά Βουλή) και στην Εθνική Πινακοθήκη.

H τιμή του εισιτηρίου είναι: 15 Ευρώ γενικά και 12 Ευρώ για άτομα άνω των 65.

Η δήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να γίνει έως τις 20 Οκτωβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης, Λεωφόρος Ειρήνης 14-16, 210 9969629, ώρες: 11:00 -14:00.

Προσοχή: Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου.

Τα εισιτήρια έχουν ήδη κλειστεί για 40 άτομα και η εξόφληση θα γίνει κατά την επίσκεψη, στο ταμείο του Μουσείου.

Η  συγκέντρωση και  αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στις 16:30.

Λίγα λόγια για την Έκθεση

Η Έκθεση «Πριν και Μετά» καλύπτει 2.500 τετραγωνικά και είναι η μεγαλύτερη έκθεση για τον νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιαστεί ποτέ. Η εκθεσιακή αφήγηση πραγματοποιείται μέσα από έργα Τέχνης και αρχειακά τεκμήρια καθώς και το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο υλικό συγκεντρώθηκε χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που αυτό διατήρησε από την ίδρυσή του με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης. Σημαντικά είναι και τα δάνεια που έχουν εξασφαλιστεί από μεγάλα  μουσεία του εξωτερικού και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Τα έργα της Έκθεσης, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται σε τρεις ενότητες,

Την ενότητα Ι: 1770-1821, πορεία προς την εθνική Επανάσταση

Την ενότητα ΙΙ: 1821-1831, την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα  και

Την ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870, τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του.

Ντοκιμαντέρ για την Έκθεση και χωριστό βίντεο για κάθε περίοδο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηλιούπολης (μπορείτε να τα δείτε πατώντας εδώ).

Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την επιβίβαση στο λεωφορείο καθώς και για την είσοδο στο Μουσείο θα πρέπει να επιδεικνύετε μαζί με την ταυτότητα, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) ή βεβαίωση αρνητικού rapidtest έως 48 ώρες πριν την επίσκεψη. Αυτό ισχύει και για ανήλικους άνω των 12 ετών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Αικατερίνη Χωματά
Αντιδήμαρχος Παιδείας

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.