ΚΟΣΜΟΣ
Κειμενο
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ήταν γενικά «επιτυχής» στις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια θέρμανση, θα πρέπει όμως να προχωρήσει σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις και, το κυριότερο, να περιοριστεί σε διασταυρωμένα επιστημονικά στοιχεία αποφεύγοντας τη «γκρίζα» βιβλιογραφία.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης που δημοσίευσε τη Δευτέρα το ΔιΑκαδημαϊκό Συμβούλιο, ένας φορέας που απαρτίζεται από τις ακαδημίες επιστημών διαφόρων χωρών και ανέλαβε να αξιολογήσει τον τρόπο λειτουργίας της IPCC.

H Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ δέχτηκε κύμα επικρίσεων όταν παραδέχτηκε τον περασμένο Ιανουάριο ότι υπερέβαλλε όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία υποχωρούν οι παγετώνες των Ιμαλαΐων. Λάθη στην έκθεση της Επιτροπής βρέθηκαν ακόμα όσον αφορά την έκταση της Ολλανδίας που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, καθώς και όσον αφορά τον αριθμό των Αφρικανών που θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο λειψυδρία τις επόμενες δεκαετίες.

Η έκθεση του ΔιΑκαδημαΐκού Συμβουλίου εντοπίζει ατέλειες στην ευρύτερη λειτουργία της IPCC, χωρίς όμως να αξιολογεί τις ίδιες τις προβλέψεις για την απειλή της παγκόσμιας θέρμανσης.

«Συνολικά, κατά την κρίση μας, η διαδικασία εκτίμησης [της πορείας της κλιματικής αλλαγής] από την IPCC ήταν επιτυχής και υπηρέτησε το καλό της κοινωνίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χάρολντ Σαπίρο, παρουσιάζοντας το πόρισμα στη Νέα Υόρκη.

Το Συμβούλιο ζητά ωστόσο ορισμένες αλλαγές, μεταδίδει το Reuters: «Ποιοτικές πιθανότητες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις πιθανότητες καλά ορισμένων εκβάσεων μόνο εφόσον υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις» αναφέρει το πόρισμα.

Επαρκείς ενδείξεις πράγματι απουσίαζαν στην πρόβλεψη ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2035. Η εκτίμηση αυτή βασίστηκε σε «γκρίζα βιβλιογραφία», δηλαδή σε ανεπιβεβαίωτα στοιχεία που δεν είχαν δημοσιευτεί στον επιστημονικό τύπο.

Άλλες συστάσεις του ΔιΑκαδημαΐκού Συμβουλίου στην IPCC:

  • Οι επιμέρους ομάδες εργασίας της IPCC θα πρέπει να εφαρμόζουν τα ίδια κριτήρια όσον αφορά την εκτίμηση της αβεβαιότητας στην επιστήμη του κλίματος.
  • Ο πρόεδρος της IPCC δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπηρετεί για δύο συνεχόμενες εξαετείς θητείες.
  • Η IPCC πρέπει να συστήσει εκτελεστική επιτροπή που θα περιλαμβάνει μέλη εκτός της IPCC, ή ακόμα και εκτός της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η δημόσια εικόνα της.
  • Η γκρίζα βιβλιογραφία μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο τα κριτήρια για την αξιοποίησή της πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένα.
Η τελευταία έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή δημοσιεύτηκε το 2007 σε τρία μέρη.

Τα βασικά σημεία ήταν:

  • Η παγκόσμια θέρμανση είναι αναμφισβήτητη. Επιπλέον, είναι «πολύ πιθανό» να οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, με τον όρο «πολύ πιθανό» να αντιστοιχεί σε πιθανότητα τουλάχιστον 90%.
  • Στη διάρκεια του 21ου αιώνα, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια αύξηση γύρω στους 4 βαθμούς.
  • Η στάθμη της θάλασσας θα ανυψωθεί στο ίδιο διάστημα κατά 18 έως 59 εκατοστά, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη ενδεχόμενη κατάρρευση του καλύμματος πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.
  • Το 20 με 30 τοις εκατό των ζωικών και φυτικών ειδών θα αντιμετωπίσει αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης αν η αύξηση της θερμοκρασίας υπερβεί τους 1,5 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου.
  • Προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 2,0 έως 2,4 βαθμούς, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να πάψουν να αυξάνονται το 2015.

Η επόμενη έκθεση της IPCC προγραμματίζεται να δημοσιευτεί σε τρεις τόμους τη διετία 2013-14.

 

Δημοσίευση 30/08/2010

[readon1 url="http://in.gr"]Πηγή: in.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.