ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Χειρόφρενο βάζουν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, αντιδρώντας στην «επαπειλούμενη λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και την εργοδοτικές προκλήσεις με στόχο την αποδόμηση των ΣΣΕ».

Σαρανταοκτάωρη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους ανακοίνωσαν επίσης δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.

Ειδικότερα, ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό, καθώς εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτη έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευή. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ κάνουν λόγο για πολιτική που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και διεκδικούν τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών με παράλληλη διαφύλαξη των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Παράλληλα, μετά την απόφαση αναστολής της απεργίας των δημοσιογράφων στις 20 Μαΐου, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ και ΠΟΕΠΤΥΜ με άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις κήρυξαν 24ωρη απεργία για τα ΜΜΕ από τις 6 η ώρα το πρωί της Πέμπτης 3 Ιουνίου μέχρι της 6 η ώρα το πρωί της Παρασκευής 4 Ιουνίου 2010. Επίσης, στις 11:00 πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ στην Ακαδημίας και στη συνέχεια ακολουθεί πορεία προς τη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, απεργιακή συγκέντρωση έχει οργανωθεί στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ στις 10:30 π.μ. Και στα Τρίκαλα, οι τοπικοί δημοσιογράφοι πραγματοποιούν συγκέντρωση στο «Πανελλήνιο».

Τέλος, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους την Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010 και την Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, οι συμβολαιογράφοι απαιτούν τη συμμετοχή τους στο διάλογο για «την τελική διαμόρφωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, προκειμένου να μη θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων του κλάδου και να αποφευχθεί η απώλεια της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, που είναι σίγουρο ότι θα προκληθεί από την, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη μελέτη, ενοποίηση ανομοιογενών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης».

Στο επίκεντρο βρίσκεται για άλλη μια ημέρα και η αντίδραση απέναντι στη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 9 ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας». Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες, οι πολίτες της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας καταγγέλλουν τη αιματηρή εισβολή κατά της ανθρωπιστικής αποστολής.

Στην Αθήνα, η πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Πρωτοβουλία «απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση: να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας, να κλείσει την πρεσβεία του Ισραήλ και να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-τρομοκράτη». Στη συγκέντρωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι Έλληνες που αναμένεται να επιστρέψουν αργά σήμερα το βράδυ από το Ισραήλ.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι λόγω της αυριανής απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα υπάρξουν 14 πούλμαν, τα οποία θα αναχωρήσουν από διάφορες περιοχές και θα επιστρέψουν μετά το τέλος της διαδήλωσης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο Θεσσαλονίκης διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διαδήλωση στις 18:00 στην Καμάρα, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας, μέχρι να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και στα Χανιά. Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί σε συλλαλητήριο στις 19:00 στην Πλατεία Αγοράς με σκοπό να καταγγείλει «το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, και όσους άμεσα ή έμμεσα το στηρίζουν, για την άθλια επιχείρηση διεθνούς δολοφονικής πειρατείας ενάντια σε πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα, με τα σκάφη του Στόλου της Ελευθερίας».

Δημοσίευση 03/06/2010

[readon1 url="http://tvxs.gr"]Πηγή: tvxs.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.